Εκλογές ΕΚΗ: Σάρωσε ο Στέλιος Βοργιάς

Κρήτη
Εκλογές ΕΚΗ: Σάρωσε ο Στέλιος Βοργιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώτη θέση στην παράταξη “Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων”, με ποσοστό 66,5% και 157 ψήφους

Με τη σαρωτική νίκη του Στέλιου Βοργιά, που κρατάει επάξια τη θέση του προέδρου στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η διαδικασία των εκλογών, με την καταμέτρηση στις κάλπες να δίνει την πρώτη θέση στην παράταξη “Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων”, με ποσοστό 66,5% και 157 ψήφους. Τη δεύτερη θέση διατήρησε σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2015 η “Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία” (του ΠΑΜΕ), με επικεφαλής τον Γιάννη Γωνιανάκη, ενώ την τρίτη θέση διατήρησε η παράταξη “Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση”, με επικεφαλής τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΕΚΗ Γιάννη Βρέντζο, ο κοινός δρόμος του οποίου με τον Στέλιο Βοργιά “έσπασε” μετά τον καβγά πριν από λίγες μέρες, όταν ο κ. Βρέντζος βρήκε αλλαγμένες τις κλειδαριές στο γραφείο του και πιάστηκε στα χέρια με τον κ. Βοργιά.

Πιο αναλυτικά, στις εκλογές αυτές, που διήρκεσαν τρεις μέρες, από τους 250 σύνεδρους, στις κάλπες τελικά προσήλθαν για να ψηφίσουν οι 237 σύνεδροι. Έγκυρα ήταν 236 ψηφοδέλτια. Έλαβαν:

* Η παράταξη “Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων”, με επικεφαλής τον Στέλιο Βοργιά, 157 ψήφους και ποσοστό 66,5%, με μείωση της δύναμής της κατά 6% σε σχέση με τις εκλογές του 2015, λόγω της μετακίνησης Βρέντζου.

* Η παράταξη “Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία”, με επικεφαλής τον Γιάννη Γωνιανάκη, 50 ψήφους, ποσοστό 21,2%, με αύξηση της δύναμής της κατά 0,7%.

* Και η παράταξη “Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση”, με επικεφαλής τον Γιάννη Βρέντζο, 29 ψήφους, ποσοστό 12,3%, με αύξηση της εκλογικής της δύναμης κατά 5,3%.

Οι έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου μοιράζονται ως εξής:

- Η παράταξη “Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων” είχε 14 και τώρα έχει 13.

- Η παράταξη “Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία” είχε 4 και τις διατήρησε.

- Η παράταξη “Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση” είχε μία και τις έκανε δύο.

Δηλαδή, η μόνη αλλαγή εκλογικής δύναμης είναι λόγω της μετακίνησης Βρέντζου από την πρώτη στην τρίτη παράταξη, που για τον ίδιο λόγο αύξησε κατά μία έδρα τις δυνάμεις της στη νεοεκλεγείσα διοίκηση.

Aναλυτικά τα αποτελέσματα:

Η  Δημοκρατική  Συνεργασία  Εργαζομένων  (ΔΗ.ΣΥ.Ε.)  13 έδρες  (67%)

Δημοκρατική  Αγωνιστική  Συνεργασία  (ΔΑΣ – ΠΑΜΕ ) 4 έδρες  (21%)

Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων (Α.Κ.Ε)  2  έδρες (12%)

Για  την  Εκπροσώπηση  στη  Γ.Σ.Ε.Ε  έλαβαν:

Η  Δημοκρατική  Συνεργασία  Εργαζομένων  ( ΔΗ.ΣΥ.Ε.)  6  έδρες (73%)

Δημοκρατική  Αγωνιστική  Συνεργασία  (ΔΑΣ - ΠΑΜΕ)  1 έδρα (19%)

Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων (Α.Κ.Ε)  0  έδρες ( 8%)

Όπως δήλωσε ο Προέδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς«Ευχαριστούμε  όλους  τους  Συναδέλφους  που  με  την  ψήφο  τους  μας  δίνουν  δύναμη  να  συνεχίσουμε  αταλάντευτα  το  έργο μας. Αυτή η νίκη, σε μία δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους και την Ελληνική Κοινωνία, ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους, που μας στήριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουν να εμπιστεύονται τις δυνάμεις της σοβαρότητας, της συνέπειας και της ευθύνης. Με τα ματιά στις ανάγκες της Ελληνικής Κοινωνίας το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου θα συνεχίσει με σταθερότητα να υπερασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να διεκδικεί λύσεις στα προβλήματα και στις ανάγκες τους, με τις αρχές και τις αξίες της συλλογικής αυτονομίας που αποτελεί (το κλειδί) της ενότητας και της ιστορικής πορείας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Οι εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου ολοκληρώθηκαν με πολύ μεγάλη και αξιόλογη  συμμετοχή των συναδέλφων-αντιπροσώπων για την ανάδειξη της νέας διοίκησης.

Σύμφωνα με την "Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων": Το ΑΚΕ (Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων) στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων επιβεβαιώνοντας τις αρχικές προβλέψεις με 2 έδρες στο σώμα της νέας διοίκησης δείχνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει μια αξιόλογη δύναμη 12%  που θα επιδιώξει στην νέα θητεία να αλλάξει τους συσχετισμούς υπέρ των εργαζομένων χωρίς επιρροές και αγκυλώσεις.

Το τεχνητό κλίμα έντασης και πόλωσης που επικράτησε πριν τις εκλογές με αποκλειστική ευθύνη και υπαιτιότητα του προέδρου Κου Βοργιά δεν τιμούν κανέναν και πολύ περισσότερο τους ιστορικούς αγώνες του ΕΚΗ.

Το ΑΚΕ (Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων) δεν μπορεί παρά να μην αναγνωρίσει την επικράτηση της παράταξης του Κου Βοργιά.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΚΗ θα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει ως πραγματικός θεματοφύλακας για το σύνολο των εργαζομένων,χωρίς να είναι ο ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.Κάνοντας απλά και μόνο διαχείρηση των προβλημάτων χωρίς δράση και ανατροπές είτε εργοδοτικές,είτε κυβερνητικές .

Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε τον συνδικαλισμό σ´ενα πλαίσιο δημοσίων σχέσεων που ανακυκλώνει τα προβλήματα,απεναντίας σ´ενα πλαίσιο διεκδίκησης και διαρκώς συγκρούσεων για την επίλυση των εργατικών προβλημάτων".                   

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

Στο μεταξύ, τόσο τα επεισόδια μεταξύ των συνδικαλιστών Βοργιά και Βρέντζου, που στην πραγματικότητα ήταν η κορφή του παγόβουνου στις σχέσεις μεταξύ τους, όσο και οι καταγγελίες του ΠΑΜΕ κράτησαν ηλεκτρισμένη την ατμόσφαιρα μέχρι και την τελευταία στιγμή που ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Το ΠΑΜΕ, διά της εκπροσώπου του στην Εφορευτική Επιτροπή, Ελευθερίας Χρυσού, είχε καταγγείλει ότι, παρά τις υποχρεώσεις της απερχόμενης διοίκησης που απορρέουν από το καταστατικό του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, δεν είχε παραδοθεί το μητρώο μελών του και των αντιπροσώπων, που έχουν νομιμοποιηθεί από το πρόσφατο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του ΕΚΗ, μέχρι και το βράδυ της περασμένης Παρασκευής που δημοσιοποιήθηκε η καταγγελία. Ανάλογη καταγγελία έκανε και η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

«Παρά το ότι είχε ζητηθεί και εγγράφως από την Εφορευτική Επιτροπή με συγκεκριμένη χρονική προθεσμία να παραδοθεί το μητρώο των μελών του και των αντιπροσώπων του ΕΚΗ, αυτή η προθεσμία δεν τηρήθηκε», με βάση όσα κατήγγειλε το ΠΑΜΕ, υποστηρίζοντας πως η εκλογική διαδικασία βρισκόταν στον αέρα...

Για να ακολουθήσει η οργισμένη απάντηση του κ. Βοργιά, που σε δική του ανακοίνωση είχε αναφέρει ότι «οι σύνεδροι νομιμοποίησαν το μητρώο των εκλογών, όχι μόνο ως απόφαση, αλλά και με συμμετοχή τους στην εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχε επίσημα με ψηφοδέλτιο η παράταξη ΔΑΣ-ΠΑΜΕ, εκλέγοντας, μάλιστα, και μέλος της Εφορευτικής, την κ. Ελευθερία Χρυσού. Το μόνο που εκκρεμεί είναι η ολοκλήρωση των πρακτικών του συνεδρίου για το τυπικό του θέματος, που αφορά τρεις ομόφωνες και γνωστές στις παρατάξεις αποφάσεις. Κάθε τοποθέτηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα αποτελεί μέγα ψεύδος και επιχειρεί να πλήξει την απερχόμενη διοίκηση του ΕΚΗ».

Τελικά, το μητρώο μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν παραδόθηκε στην Εφορευτική Επιτροπή και έτσι δεν έπαψε να υφίσταται η συγκεκριμένη καταγγελία, όπως μας εξήγησαν συνδικαλιστές της καταγγέλλουσας παράταξης.

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ ΕΚΗ για το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου:

«Η ΔΑΣ – ΕΚΗ απευθύνεται με αίσθημα ευθύνης στην εργατική τάξη του νομού μας. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τους 50 σύνεδρους που έφεραν ξανά τη ΔΑΣ – ΕΚΗ δεύτερη δύναμη με ενισχυμένα ποσοστά (21,19% από 20,49%), με διατήρηση των 4 εδρών στο ΔΣ και του 1 αντιπροσώπου στη ΓΣΕΕ.

Το Συνέδριο αυτό σημαδεύτηκε από όργιο νοθείας, μεθοδεύσεων και παρατυπιών, με προφανή σκοπό τη διατήρηση του αρνητικού συσχετισμού. Παρατηρήθηκαν και καταγγέλθηκαν περιπτώσεις παράνομων παραιτήσεων και αντικαταστάσεων αντιπροσώπων, πρωτοφανή εμπόδια που μπήκαν στην εφορευτική επιτροπή, που προστέθηκαν σε όσα καταγγέλθηκαν στην εκλγοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του ΕΚΗ στις 7/11/2018.

Οι αντιπρόσωποι, μέχρι να φτάσουν στην κάλπη έπρεπε να προσπεράσουν τους εκβιασμούς της μεγαλοεργοδοσίας, της Κυβέρνησης, βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καθώς και του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Το σχέδιο τους να χτυπήσουν τον ταξικό πόλο στο ΕΚΗ δεν τους πέρασε. Το αποτέλεσμα αποτελεί παρακαταθήκη και θα εκφραστεί το επόμενο διάστημα με ένταση των προσπαθειών για ανάπτυξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, για πιο γρήγορη ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Παρά την αύξηση του ποσοστού της ΔΑΣ, ο συσχετισμός διατηρείται υπέρ του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που εκφράζεται μέσα από την ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ) και την ΑΚΕ (δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ). Βέβαια, οι πανηγυρισμοί τους προσπαθούν να κρύψουν την πτώση κατά 6% της πλειοψηφούσας παράταξης, ενώ για πρώτη φορά εκφράστηκε τόσο μεγάλη αποχή αφού 15 αντιπρόσωποι, εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτιά τους, τους γύρισαν την πλάτη και δεν προσήλθαν στις εκλογές, ως αποτέλεσμα και της εικόνας απαξίωσης που έδειξαν με τις αλληλοφαγομάρες τους.

Η ΔΑΣ – ΕΚΗ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην οργάνωση των αγώνων για την απόκρουση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, της επίθεσης που δέχεται ο λαός μας στα δικαιώματά του και τα κεκτημένα του.

Θα συνεχίσει τον αγώνα, συνολικά για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αποτελεί μονόδρομο, το επόμενο διάστημα, η μαζική οργάνωση στα σωματεία, η μαχητική προετοιμασία της απεργίας στις 28 Νοέμβρη με σύνθημα «Μπροστά οι ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των λίγων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News