Κρήτη

Kαταιγίδες, κεραυνοί και ανεμοστρόβιλοι στην Κρήτη

Η κακοκαιρία «χτύπησε» την Κρήτη όπου βρέχει καταρρακτωδώς

Καταρρακτώδης βροχή έπεσε το πρωί στην Κρήτη, με κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και ανεμοστρόβιλο στο Γούδουρα Σητείας που κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του. Στην Κίσαμο πλημμύρισε ένα σπίτι και ένα εργοστάσιο. Οι μετεωρολόγοι επιβεβαιώθηκαν απόλυτα καθώς τα καιρικά φαινόμενα ήταν έντονα, αν και το νησί έχει απόλυτη ανάγκη τις βροχές. 

Δεκάδες κεραυνοί έπεσαν στην Κρήτη όπως είναι εμφανές στον εντυπωσιακό χάρτη του meteo.gr

Αξιόλογες βροχοπτώσεις

Οι ουρανοί άνοιξαν στην Κρήτη και αξιόλογες ήταν οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή 16/11/2018 αφού το νησί μας φιγουράρει ψηλά στον κατάλογο.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 22:30, κατεγράφησαν στις περιοχές:

Κάβος Μαλέα 39 mm,

Ασκύφου Χανίων38 mm,

Λεβίδι Αρκαδίας 30 mm,

Ασή Γωνιά Χανίων 28 mm,

Φαράγγι Σαμαριάς 27 mm,

Σαμαριά 24 mm,

Στεμνίτσα Αρκαδίας και

Σπήλι Ρεθύμνου 23 mm.

Κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο

Προσοχή απαιτείται στο οδικό δίκτυο της Κρήτης καθώς οι δρόμοι είναι ολισθηροί και σε κάποια σημεία υπήρξαν κατολισθήσεις όπως στη Βιάννο. Όπως δήλωσε μιλώντας στο neakriti.gr ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης κ.Λεονταράκης: «κινήθηκα προς τη Μεσαρά και συγκεκριμένα το Αντισκάρι, Πλατιά Περάματα και Πηγαϊδάκια. Όπου υπάρχει πρόβλημα με χώματα στο οδικό δίκτυο παρεμβαίνουν μηχανήματα ιδιωτών. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην αγροτική οδοποιία».

Ο καιρός σήμερα

Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας τα καιρικά φαινόμενα θα είναι έντονα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ.Λέκκα:

«Τα βαρομετρικά  χαμηλά αυτής της προέλευσης επιφυλάσσουν σχεδόν πάντα υψηλά βροχομετρικά σε ολόκληρο το νησί και κατά περίπτωση είναι ικανά να προκαλέσουν και προβλήματα κατά τόπους λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα βαρομετρικά αυτά συστήματα ευνοούν και τις νότιες περιοχές της Κρήτης  για σημαντικά ύψη βροχής. Οι άνεμοι από Βόρειοι – Βορειοανατολικοί την Παρασκευή στράφηκαν σε Ανατολικούς – Νοτιοανατολικούς νωρίς το πρωί του Σαββάτου διατηρώντας τη Νότια τάση τους και την Κυριακή αλλά με μεγαλύτερες εντάσεις. Η πιθανότητα χιονόπτωσης στα ορεινά της Κρήτης, ακόμη και πάνω από τα 2.000 μέτρα,  για την Παρασκευή είναι πολύ περιορισμένη»

 

 

Σχόλια