Καιρός στην Κρήτη: Απίστευτο «κοκτέιλ» με καταιγίδες και νοτιάδες

Κρήτη
Καιρός στην Κρήτη: Απίστευτο «κοκτέιλ» με καταιγίδες και νοτιάδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά οι προβλέψεις για τον καιρό τις επόμενες μέρες

Απ’όλα έχει ο μπαξές στο σκηνικό του καιρού το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς περιλαμβάνει από βροχές και καταιγίδες, έως νοτιάδες. Πάντως αναμένονται περισσότερες και πιο σημαντικές βροχοπτώσεις, από την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε ολόκληρη την Κρήτη.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα τις επόμενες μέρες αναμένονται:

Τοπικές καταιγίδες

Οι βροχές κατά τόπους θα είναι έντονες με την πιθανότητα εκδήλωσης και τοπικών καταιγίδων. Τα αίτια που αναμένεται να προκαλέσουν το βροχερό αυτό σκηνικό του καιρού είναι η κάθοδος,  στην ανώτερη ατμόσφαιρα, μιας ψυχρότερης αέριας μάζας ενώ ταυτόχρονα ένα επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό οργανώνεται στις βόρειες ακτές της Αφρικής και από την Παρασκευή το βράδυ μετακινείται στο Ιόνιο έως και τα δυτικά της Κρήτης. Τα βαρομετρικά  χαμηλά αυτής της προέλευσης επιφυλάσσουν σχεδόν πάντα υψηλά βροχομετρικά σε ολόκληρο το νησί και κατά περίπτωση είναι ικανά να προκαλέσουν και προβλήματα κατά τόπους λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα βαρομετρικά αυτά συστήματα ευνοούν και τις νότιες περιοχές της Κρήτης  για σημαντικά ύψη βροχής. Οι άνεμοι από Βόρειοι – Βορειοανατολικοί την Παρασκευή θα στραφούν σε Ανατολικούς – Νοτιοανατολικούς νωρίς το πρωί του Σαββάτου διατηρώντας τη Νότια τάση τους και την Κυριακή αλλά με μεγαλύτερες εντάσεις.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα για την Παρασκευή 16/11 ενώ αναμένεται να σημειώσει υψηλότερες τιμές από το Σάββατο και μετά λόγω των Νοτίων ανέμων.  Η πιθανότητα χιονόπτωσης στα ορεινά της Κρήτης, ακόμη και πάνω από τα 2.000 μέτρα,  για την Παρασκευή είναι πολύ περιορισμένη. Παρά το γεγονός ότι το βαρομετρικό χαμηλό οργανώνεται και κινείται από τις ακτές της Β. Αφρικής δεν μεταφέρει ποσότητες Αφρικανικής σκόνης στο νησί μας.

Αναλυτικά ο καιρός των επόμενων ημερών:

Το πρωί της Παρασκευής ο καιρός αναμένεται να είναι γενικά καλός με λίγες νεφώσεις, αργότερα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν από τα δυτικά της Κρήτης  ξεκινώντας σταδιακά και οι βροχές οι οποίες πολύ γρήγορα θα επεκταθούν και ανατολικότερα. Οι βροχές, με την πιθανότητα εκδήλωσης και τοπικών καταιγίδων, θα κορυφωθούν τις βραδινές ώρες της Παρασκευής έως και το πρωί του Σαββάτου. Οι άνεμοι το πρωί θα πνέουν από ΒΑ διευθύνσεις στα δυτικά έως και Βόρειοι στα ανατολικά τμήματα του νησιού με την ένταση τους στα 3 – 4 Μποφώρ, από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν από Ανατολικές διευθύνσεις ενισχυόμενοι στα 4 – 5, τοπικά έως και τα 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει τις χαμηλότερες τιμές με την ελάχιστη στους 12 °C στις πεδινές περιοχές και αρκετά κάτω από τους 10 °C στα ορεινά ενώ η μέγιστη θα κυμανθεί γύρω από τους 16 °C.

Το Σάββατο 17/11 αναμένεται γενικά βροχερό σκηνικό του καιρού, με πιθανότητα και πάλι για τοπικές καταιγίδες, αλλά και με διαστήματα ύφεσης των καιρικών φαινομένων, κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από Νότιες  διευθύνσεις, με εξαίρεση τα βόρεια τμήματα της δυτικής Κρήτης, με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 4 – 5, τοπικά έως και τα 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μία μικρή άνοδο.

Την Κυριακή θα συνεχισθούν και πάλι οι βροχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να σημειώνονται σε νότιες περιοχές του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από Νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 5 – 6 Μποφώρ ενώ πιθανά σε βόρειες περιοχές του νησιού να σημειώσουν πρόσκαιρα και λίγο μεγαλύτερες εντάσεις. Η θερμοκρασία, λόγω των νοτίων ανέμων, θα ανέβει σε λίγο ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού από την Δευτέρα το πρωί. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι θερμοκρασίες των  θαλασσών γύρω από την Κρήτη παραμένουν στα επίπεδα των 21 έως 23 °C.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News