Κρήτη

Παρουσίαση της νέας φοιτητικής εστίας του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο

Η μελέτη που συντάχθηκε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος

Χιλιάδες είναι οι φοιτητές που έχουν επιλέξει το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης για να φοιτήσουν, σε ολόκληρο το νησί.

Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο λειτουργούν οκτώ τμήματα του ΤΕΙ, στα Χανιά δύο τμήματα, στον Άγιο Νικόλαο, τη Σητεία και το Ρέθυμνο από ένα τμήμα.  

Με περισσότερους από 12.000 ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές και 600 μεταπτυχιακούς, οι ανάγκες για στέγαση είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Το ΤΕΙ Κρήτης καλύπτει αυτές τις ανάγκες μέσα από την ιδιόκτητη φοιτητική εστία στο Ηράκλειο (296 κλίνες), τη μαθητική εστία της Εκκλησίας στη Σητεία (23 κλίνες) και ένα πρόγραμμα ενοικίασης δωματίων (συνολικά 30 κλινών) στις υπόλοιπες πόλεις.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

«Η Διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης, αντιλαμβανόμενη ότι η οικονομική κρίση περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα φοιτητών που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους χωρίς ουσιαστική στήριξη, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί μια σειρά από δράσεις με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Έτσι έχει επιλέξει να αυξήσει σημαντικά τη χρηματοδότηση της δράσης των αμειβόμενων φοιτητών, με στόχο να προσφέρει περισσότερες από 45 θέσεις σε ετήσια βάση, αξιοποιώντας ίδιους πόρους αλλά και χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ).

Έχει, επίσης, επιλέξει να δεσμεύσει σημαντικούς πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη των φοιτητικών εστιών στο Ηράκλειο καθώς και στην αγορά κτηρίων στις άλλες πόλεις, ώστε να στεγάσει το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό φοιτητών.

Άλλωστε, η βελτίωση αυτής της δυνατότητας είναι η μοναδική που διαθέτει το ίδρυμα για να συνεχίσει να είναι ελκυστικό σε φοιτητές εκτός Κρήτης, τόσο λόγο της αύξηση τους κόστους ενοικίασης από τον άμεσο ανταγωνισμό των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, όσο και των αλλαγών στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα.

Η αύξηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα και των διαθέσιμων σε αυτά θέσεων φοίτησης, λόγω της συνένωσης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος διαβίωσης σε τουριστικές νησιωτικές πόλεις όπως αυτές της Κρήτης, θα έχουν σημαντική επίπτωση, ποσοτική και ποιοτική, στους φοιτητές που θα επιλέξουν τα ΑΕΙ του νησιού.

Στα πλαίσια αυτά, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 στις 10:00 π.μ., στην αίθουσα Σεμιναρίων της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της Κτιριολογικής Μελέτης της Νέας Φοιτητικής Εστίας του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο.

Η μελέτη που συντάχθηκε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος αφορά 200 νέα δωμάτια με ιδιωτικά μπάνια και ισάριθμες κλίνες. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στους κοινόχρηστους χώρους, τόσο ανά ομάδα δωματίων (δημιουργία κοινής κουζίνας) όσο και συνολικά. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί σημαντικός αριθμός δωματίων για ΑΜΕΑ και κάθε μορφή υποβοήθησης για διαφορετικές κατηγορίες φοιτητών με ειδικές ανάγκες.

Στόχος της παρουσίασης είναι η υλοποίηση μιας διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης ώστε, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2018, η Κτιριολογική Μελέτη της νέας Φοιτητικής Εστίας του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο να έχει αποσταλεί για έγκριση από το ΥΠΠΕΘ. Μετά την έγκριση από το Υπουργείο ο χρόνος υλοποίησης της Κτιριολογικής Μελέτης εκτιμάται στους 36 με 48 μήνες.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια