Κρήτη

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2019 από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Σημαντική αύξηση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την επόμενη χρονιά

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ο προϋπολογισμός για το 2019 στη μονοθεματική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα. 

Ο νέος προϋπολογισμός παρουσιάζει συνολική αύξηση δαπανών που αγγίζουν το 32%, φτάνοντας στα 163 εκ. ευρώ από τα 123 εκ. που ήταν ο αντίστοιχος του 2018. Χαρακτηριστικά υψηλή είναι η αύξηση που καταγράφει και στο σκέλος του προγράμματος  Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο αυξάνεται κατά 32,72% ξεπερνώντας συνολικά τα 61 εκ. ευρώ.

Το νέο προϋπολογισμό παρουσίασε η Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Ραπτάκη σημειώνοντας πως το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ  ενέκρινε την κατάρτιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας η οποία έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες και τους  κανόνες της Κοινής Υπουργικής απόφασης για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019.

Ακολουθήσαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, των Αντιπεριφερειαρχών και των Περιφερειακών Συμβούλων ενώ η διαδικασία έκλεισε με την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος σημείωσε πως παρά την μείωση των πόρων τα τελευταία χρόνια, καταφέραμε να αυξήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις κατά 32%. «Οραματιζόμαστε, διεκδικούμε, υλοποιούμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης, κάνοντας αναφορά στον στρατηγικό σχεδιασμό, τις διεκδικήσεις πόρων και τις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια σε μεγάλα έργα υποδομής και ανάπτυξης, αλλά και σε παρεμβάσεις και προγράμματα που σχετίζονται με το ζωντάνεμα της ενδοχώρας, την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, τη σύζευξη του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Αναφέρθηκε δε στις σημαντικές, βασικές υποδομές του νησιού, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι βιολογικοί καθαρισμοί καθώς και στην προοπτική να καταστεί η Κρήτη ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κλείνοντας, ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε ότι κοινός στόχος όλων πρέπει να είναι η πραγματική αποκέντρωση του κράτους, όχι μόνο με αρμοδιότητες αλλά και με τους αντίστοιχους πόρους που θα δοθούν στην Αυτοδιοίκηση και μίλησε για την μεγάλη κατάκτηση της συναίνεσης που επιτεύχθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, με την αποτελεσματική συνεργασία Περιφέρειας και φορέων για τα έργα και τις δράσεις του νησιού.    

Σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, για την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού δήλωσε πως ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος κι έχει αυξηθεί σημαντικά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κάτι που δεν είναι τυχαίο αλλά οφείλεται στη χρηστή διαχείριση και τη διεκδίκηση της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη κατά τα έτη 2017-18, πρακτικές που έχουν αποδώσει μεγαλύτερους προϋπολογισμούς.

 

Θετική η εισήγηση του Ζαχαρία Κεφαλογιάννη

Σε γραπτή του δήλωση ο περιφερειακός σύμβουλος Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης, αναφορικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού, αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κρήτης για το 2019, η εισήγησή μου θα είναι θετική

Όλα αυτά τα χρόνια, ως αντιπολίτευση, έχουμε επιδείξει ωριμότητα, αποτελεσματικότητα και υψηλό πολιτικό πολιτισμό, έχοντας βοηθήσει πραγματικά να καταστεί η δική μας Περιφέρεια πρότυπο περιφέρειας σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η συναίνεση, η συνεργατικότητα, η σωστή πραγματική και η ποιοτική αντιπολίτευση έχουν βοηθήσει την Περιφέρειά μας να σταθεί πάνω από το ύψος των περιστάσεων.

Αυτό συνέβη στην Κύπρο και την Ιρλανδία… νησιά και τα δύο, που ξεπέρασαν γρήγορα την οικονομική κρίση σε αντίθεση με την Ελλάδα. Τα περάσαμε όλα μαζί, μέσα από όλη τη φουρτούνα, από την αρχή της κρίσης, με οποιαδήποτε κυβέρνηση πάνω, κάτω από οποιεσδήποτε μνημονιακές συνθήκες, διά πυρός και σιδήρου, όχι μόνο χωρίς να συμβεί οποιαδήποτε επιπλοκή, αλλά με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Τρανά παραδείγματα, το μεταναστευτικό, τον τουρισμό, τα απορρίμματα, ακόμη και την περιφερειακή οικονομία.

Πάντα κατά το δυνατόν. Μην ξεχνάτε πως η Περιφέρεια Κρήτης δεν έχει την εξουσία, και όλοι γνωρίζουμε και συμφωνούμε, πως δεν έχει και τον προϋπολογισμό».

Επίσης, ζήτησε μεταξύ άλλων:

«Τα μεγάλα έργα φαίνεται πως επιτέλους ξυπνούν και η κυβερνητική πολιτική είναι προς συμφέρον της Κρήτης μας.

Ζητώ λοιπόν από τον Περιφερειάρχη και τη συμπολίτευση, από την παράταξή μου, που εκπροσωπεί την μείζονα αντιπολίτευση και από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και την παράταξή του, που εκπροσωπεί την ελάσσονα αντιπολίτευση, να συνηγορήσουμε και να στηρίξουμε κατά ευρεία πλειοψηφία τον προϋπολογισμό και να δείξουμε όλοι μαζί ενωμένοι για χατίρι της Κρήτης μας, πώς η Περιφέρεια Κρήτης ήταν, είναι και θα είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους!».

 

Σχόλια