Κρήτη

Δάσος και φαράγγι του Ρούβα: Το καταφύγιο για το ζώο - «φάντασμα» της Κρήτης

Ένας... παράδεισος στον Ψηλορείτη, που μαγεύει τον επισκέπτη με την εκπληκτική ομορφιά του

Σκαρφαλωμένα στη ράχη του Ψηλορείτη, πρίνοι, πλατάνια, ασφένταμοι, κυπαρίσσια, πεύκα και άλλα δέντρα ψιθυρίζουν τα δικά τους μυστικά στους διαβάτες, με το θρόισμα των φύλλων να υπακούει στο “τραγούδι” του ανέμου και το κελάρισμα του νερού να σε προκαλεί να ανακαλύψεις την πηγή του.

Ο ήλιος παίζει τα δικά του παιχνίδια με τα σύννεφα και την ομίχλη μες στον χειμώνα, ρίχνοντας στον καμβά πινελιές άλλοτε χρυσές από το φως του ήλιου και άλλοτε σκούρες ή λευκές από τα σύννεφα ή μαβιές από μια επερχόμενη καταιγίδα ή θολές από τα νέφη που κατεβαίνουν ως τη γη τρυπώντας το κορμί με την υγρασία. Και από κάτω ο Ζαρός ξεδιπλώνει την ομορφιά του, καθώς ο επισκέπτης, σε ένα από τα πιο όμορφα δάση της Κρήτης, ετοιμάζεται να το διασχίσει και να ανακαλύψει τα μυστικά του.

Εκεί που το βλέμμα αχόρταγο προσπαθεί να απολαύσει τη μαγεία της φύσης, με την ψυχή να γαληνεύει καθώς οι αισθήσεις ανακαλύπτουν τη μοναδική εμπειρία, διασχίζοντας το φημισμένο δάσος του Ρούβα και, αν έχεις αντοχή, το φαράγγι του Αγίου Νικολάου ή του Ρούβα, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο του Ψηλορείτη.

Λίγο πριν ξεκινήσει το φαράγγι, οι διαβάτες μπορούν να ξεκουραστούν δίπλα στο εκκλησάκι, χαλαρώνοντας μέσα στη γαλήνη του τοπίου

Το οικοσύστημα του δάσους και του φαραγγιού του Ρούβα χαρακτηρίζεται από μια σειρά μοναδικότητες. Αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση πρινόδασος που υπάρχει στην Κρήτη, καθώς όντας απομονωμένα από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, όπως η βόσκηση, μπόρεσαν να αναπτυχθούν σε αυτό το εντυπωσιακό μέγεθος, ξεφεύγοντας από το σύνηθες θαμνώδες. Άλλωστε, η απομόνωση αυτή είναι η βασική αιτία που το δάσος του Ρούβα κατάφερε να επιβιώσει, σε αντίθεση με άλλα δάση της Κρήτης.

Μάλιστα, το δάσος του Ρούβα και το φαράγγι του Αγίου Νικολάου, όπως είναι πιο γνωστό, αποτελούν τον χώρο όπου ζουν ο κρητικός αγριόγατος και ο γυπαετός, με τον πρώτο να είναι εξαιρετικά σπάνιο να τον δει κανείς. Άλλωστε, για χρόνια αποτελούσε το ζώο “φάντασμα” της Κρήτης.

Έναν πολύχρωμο καμβά στήνει η κρητική φύση στο δάσος και το φαράγγι του Ρούβα για τους επισκέπτες του

Εκτός όμως από τα δενδρώδη πουρνάρια, στο εκπληκτικής ομορφιάς αυτό οικοσύστημα ο επισκέπτης μπορεί να δει πολλά άλλα είδη, τα οποία μαρτυρούν την ηλικία τους λόγω του μεγέθους και κυρίως της εντυπωσιακής διαμέτρου των κορμών τους, αποτελώντας ταυτόχρονα μάρτυρες της δύναμης της φύσης, καθώς πολλά φέρουν πάνω τους τις πληγές που τους έχουν αφήσει κεραυνοί. Συντροφιά στα δέντρα, που φτάνουν μέχρι και τα 15 μέτρα σε ύψος, κάνουν πολλά άλλα είδη της κρητικής φύσης, κυρίως θάμνοι, που συνωστίζονται γύρω τους δημιουργώντας ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, κρύβοντας το νερό που γλυκαίνει μαζί με το κελάιδισμα των πουλιών την ατμόσφαιρα.

Μεταξύ των μοναδικοτήτων αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος, που αποτελεί τμήμα του αναγνωρισμένου από την UNESCO Γεωπάρκου του Ψηλορείτη, βρίσκονται δύο εξαιρετικά σπάνια είδη της χλωρίδας του νησιού, το ενδημικό δέντρο αμπελιτσιά και η σπάνια ορχιδέα με το όνομα κρητικό κεφαλάνθηρο.

Καθώς η ομίχλη κατεβαίνει χαμηλά και η υγρασία τυλίγει το κορμί, η αίσθηση της περιήγησης στο δάσος γίνεται ακόμα πιο μαγική

Η έκταση του δάσους καλύπτει 30.000 περίπου στρέμματα, ενώ η διαδρομή ως το διαμορφωμένο σημείο αναψυχής με το καταφύγιο είναι εύκολη, με τον χρόνο να κυλάει χωρίς να τον καταλαβαίνεις μέσα στην τόση ομορφιά της φύσης. Γεωλογικά το δάσος του Ρούβα έχει μια ξεχωριστή σημασία, καθώς αναπτύχθηκε σε ένα βύθισμα των ανθρακικών πετρωμάτων της λεγόμενης ενότητας της “Τρίπολης” και του φλύσχη των πλακωδών ασβεστόλιθων.

Πρακτικά υπάρχουν δύο ομάδες πετρωμάτων, όπως μας εξήγησε ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς: τα ασβεστολιθικά της Τρίπολης, τα οποία με τη διαβρωτική δράση του νερού αποκαλύπτουν τα σχιστολιθικά αργιλικά, που ευθύνονται και για την παρουσία του άφθονου νερού στην περιοχή. Καθώς δεν μπορεί να περάσει από μέσα τους, συγκρατούν το νερό δημιουργώντας τις πηγές και το ρέμα που διασχίζει το δάσος. Πρόκειται για κοινά για την Κρήτη πετρώματα, ειδικά τα ασβεστολιθικά, τα οποία είναι χαρακτηριστικά της περιοχής του Ψηλορείτη και του Οροπεδίου της Νίδας, όπως σημείωσε ο κ. Φασουλάς, αλλά και βουνών όπως ο Γιούχτας και ο Στρούμπουλας.

Κεφαλάνθηρο και αμπελιτσιά: Τα σπάνια φυτά της κρητικής γης

Στο δάσος και το φαράγγι του Ρούβα βρίσκονται πολλά μικρά και μεγάλα είδη της κρητικής χλωρίδας, δύο όμως είναι πραγματικά ιδιαίτερα: η κρητική ορχιδέα κεφαλάνθηρο, η οποία φυτρώνει μονάχα στο νησί μας, και η αμπελιτσιά. Το μεν πρώτο αποτελεί ένα ενδημικό είδος κρητικής ορχιδέας, που έχει ως βιότοπο τα ορεινά δάση της Κρήτης και τα φαράγγια. Το δε δεύτερο φύεται σε μεγάλα σχετικά υψόμετρα, κυρίως στα Λευκά Όρη, και λόγω της σπανιότητάς της περιλαμβάνεται και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία, καθώς και από διεθνείς συνθήκες. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αμπελιτσιάς είναι ότι το ξύλο της είναι συνυφασμένο με την παραδοσιακή πρακτική κατασκευή της κρητικής κατσούνας.

Η πινακίδα που ενημερώνει τους επισκέπτες για το κρητικό κεφαλάνθηρο, τη σημασία και τη σπανιότητα, καθώς και τους τρόπους προστασίας του

Το κεφαλάνθηρο, το οποίο βρίσκεται στην κατηγορία των ειδών που κινδυνεύουν, όπως κατατάσσεται στο “Βιβλίο ερυθρών δεδομένων των σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Ελλάδας”, αποτελεί, όπως αναφέρεται στην εν λόγω δημοσίευση, «τοπικό ενδημικό είδος της Κρήτης».

Το Cephalanthera cucullata, όπως είναι το επιστημονικό του όνομα, είναι γνωστό μόνο από διακεκομμένους πληθυσμούς που εμφανίζονται στους τρεις κύριους ορεινούς όγκους της Κρήτης, τα Λευκά Όρη, τον Ψηλορείτη και τη Δίκτη. Φύεται συνήθως μέσα σε μικτά δάση, που αποτελούνται από δενδρώδεις πρίνους, σφενδάμια, κυπαρίσσια και πεύκα, σε υψόμετρο που ποικίλλει μεταξύ 500 και 1.500 μέτρων. Όπως αναφέρεται στην εν λόγω δημοσίευση, «υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν μια σημαντική μείωση των πληθυσμών και του αριθμού των ατόμων του είδους από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα».

Τα δέντρα, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του βουνού, συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο, με τις πινελιές του φωτός και μιας επερχόμενης καταιγίδας να ζωγραφίζουν στον καμβά της φύσης

Εντυπωσιακά είναι και τα πετρώματα μέσα στο δάσος του Ρούβα

Ειδικά για το δάσος του Ρούβα αναφέρεται ότι στην περιοχή καταμετρήθηκαν το 1989 περισσότερα από 250 άτομα, όμως το 2007 βρέθηκαν μόλις 10! Για την προστασία του είδους στο δάσος του Ρούβα έχει ληφθεί η πρωτοβουλία περίφραξης των περιοχών όπου έχει εντοπιστεί και τοποθέτησης ειδικών σημάνσεων για την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών, όπου τονίζεται ότι «λόγω του μικρού αριθμού και της περιορισμένης εξάπλωσης, χρειάζεται μεγάλη προστασία. Αν λοιπόν το συναντήσετε:

1. Προστατέψτε το και “υιοθετήστε” το.

2. Ενημερώστε τον Δήμο ή τη Δασική Υπηρεσία πού το εντοπίσατε και με την υπόδειξή σας θα τοποθετήσουμε ειδική ατομική περίφραξη προστασίας του.

3. Προσοχή, ποτέ μην το κόψετε.

4. Αντίθετα μπορείτε να το φωτογραφήσετε. Θα διαρκέσει περισσότερο και θα το θυμάστε για πάντα».

Οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη γαλήνη που χαρίζει το μαγευτικό τοπίο στον Ψηλορείτη, στη διαδρομή τους μέσα από το μοναδικό αυτό δάσος

Σχόλια