Κρήτη

Συναγερμός για σκάφος με μετανάστες ανοιχτά της Κρήτης

Μεγάλη κινητοποίηση από το Λιμενικό Σώμα για τη διάσωση των περίπου 29 ανθρώπων

Συναγερμός σήμανε στο Λιμενικό Σώμα αλλά και στην Frontex για ένα σκάφος που βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, νοτιοανατολικά της Γαύδου.

Η επιχείρηση διάσωσης των 29 ανθρώπων έχει ολοκληρωθεί και οι ίδιοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, με τις πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στο σκάφος βρίσκονταν περίπου 29 μετανάστες οι οποίοι αρχικά τηλεφώνησαν στον διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Στη συνέχεια ενημερώθηκε και το Λιμεναρχείο, καθώς οι μετανάστες βρίσκονταν νοτιοανατολικά της Γαύδου.

Μάλιστα από πλευράς του Λιμενικού Σώματος Χανίων απέπλευσε το σκάφος 121 αλλά επέστρεψε στη βάση του καθώς οι μετανάστες είχαν ήδη οδηγηθεί προς το λιμάνι της Αγίας Γαλήνης. 

Στην επιχείρηση εντοπισμού του σκάφους συμμετείχαν δύο πλωτά του Λιμενικού, αεροσκάφος της Frontex αλλά και παραπλέοντα πλοία.

Λίγο μετά τις 7:30 έφτασαν και οι 29 μετανάστες στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης. Πρόκειται για Αιγύπτιους και Λίβυους, όπως οι ίδιοι δήλωσαν και είναι όλοι άντρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται εξακρίβωση των στοιχείων για να εντοπιστούν οι διακινητές τους.

Μ. Φουντιδάκης για την κινητοποίηση

Για την κινητοποίηση που προηγήθηκε και στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης κατά την αποβίβαση των 29 μεταναστών που εντοπίστηκαν ανοιχτά της Κρήτης μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV και στην Κατερίνα Σαλαπάτα, ο Πρόεδρος της Αγίας Γαλήνης Μανώλης Φουντιδάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ενημερωθήκαμε πως υπάρχει ένα σκάφος 40 μίλια νότια και ότι υπάρχει ενδεχόμενο να βρεθούν στο λιμάνι τις Αγίας Γαλήνης. Από εκεί και πέρα, κινητοποιήθηκαν όλες οι Αρχές, οι Λιμενικές και ο Δήμος για να δούμε πως θα ανταπεξέλθουμε στο πρόβλημα αυτό. Πράγματι  το απόγευμα με τη βοήθεια ψαροκάικου έγινε η μετεπιβίβαση από το φορτηγό - πλοίο στο ψαροκάικο και τους έφεραν εδώ στο λιμάνι».

 

Έκκληση για τα δύο πλοία που παραμένουν στο λιμάνι

Δυο πλοία (τα οποία είχαν εμπλακεί σε δυο διαφορετικές υποθέσεις) παραμένουν εδώ και χρόνια δεμένα στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης γεγονός που δυσαρεστεί τους ντόπιους και παράλληλα προκαλεί μια σειρά από προβλήματα για την περιοχή. 

Όπως εξήγησε ο κ. Φουντιδάκης: «Παρά τις διαβεβαιώσεις των Ελληνικών Αρχών ότι άμεση θα ήταν η απομάκρυνσή τους από το λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, δυστυχώς βρίσκονται ακόμα εδώ με αποτέλεσμα να δημιουργούν  καθημερινό πρόβλημα την τουριστική περίοδο το καλοκαίρι και κυρίως στους επισκέπτες μια αποκρουστική εικόνα. Δημιουργούν θέματα στους αλιείς και το χειρότερο  είναι ότι τώρα το χειμώνα βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση προκειμένου να μη γίνει κάποια θαλασσοταραχή και υπάρξει βύθιση».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια