Τα έργα που έμειναν «πίσω» - Από τις μελέτες μέχρι τη σύμβαση 4 χρόνια δρόμος

Κρήτη
Τα έργα που έμειναν «πίσω» - Από τις μελέτες μέχρι τη σύμβαση 4 χρόνια δρόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοφανείς καθυστερήσεις για έργα αλλά και για τις αποζημιώσεις από πλημμύρες

Τελικά σε αυτόν τον τόπο που λέγεται Ηράκλειο ούτε μια 4ετία, όσο δηλαδή είναι μια δημαρχιακή θητεία, δε φτάνει για να πάμε από την ανάθεση μελετών για ένα έργο μέχρι την ανάθεση της εργολαβίας! Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο ή εξωφρενικό, χρειάστηκε πάνω από μια 4ετία στη νυν δημοτική Αρχή Ηρακλείου για να... φτάσει από τη σύμβαση των μελετών στην υπογραφή της σύμβασης για την ανέγερση νέου βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή των Μεσαμπελιών (συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Δρακάκη και Ιλιού).

Στις αρχές Ιουλίου 2014, στα τελειώματα τότε της δημαρχίας Κουράκη, είχαν “πέσει” οι υπογραφές των συμβάσεων για τις μελέτες κατασκευής του νέου βρεφονηπιακού σταθμού στην ευρύτερη περιοχή Μεσαμπελιών-Φορτέτσας. Και μόλις χθες, 4 χρόνια και 4 μήνες μετά, φτάσαμε στην υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο, κάτι που σημαίνει πως στην καλύτερη των περιπτώσεων ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός, που θα δώσει “ανάσα” στις νότιες συνοικίες του Ηρακλείου, θα είναι έτοιμος σε μια 2ετία από σήμερα!

Βέβαια, ο νέος βρεφονηπιακός στη συμβολή των οδών Δρακάκη και Ιλιού δεν αποτελεί το μοναδικό έργο προσχολικής αγωγής στον δήμο Ηρακλείου που έχει σημαδευτεί από τεράστιες καθυστερήσεις και παλινωδίες.

Άκρως χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ανέγερσης του 10ου ολοήμερου Νηπιαγωγείου στην οδό Μελιδονίου, στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου. Το έργο είχε συμβασιοποιηθεί από τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Κουράκη στα τελειώματα της θητείας του, συγκεκριμένα στα τέλη Ιουνίου του 2014. Βάσει της σύμβασης, το έργο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά ολοκληρώθηκε πέρυσι, με 2ετή δηλαδή καθυστέρηση. Και εδώ δηλαδή χρειάστηκε σχεδόν μια μέση δημαρχιακή θητεία στη νυν δημοτική Αρχή για να παραδώσει ένα έργο που παρέλαβε συμβασιοποιημένο.

Και ενώ οι περιπέτειες και οι παλινωδίες των σημαντικών έργων υποδομών σε επίπεδο προσχολικής αγωγής προκαλούν θυμηδία, στα επίπεδα 4ετίας έχει φτάσει η αναμονή και για τους χιλιοταλαιπωρημένους επιχειρηματίες του Ηρακλείου, που περιμένουν... ακόμα να αποζημιωθούν για τις καταστροφές από τις μεγάλες πλημμύρες του Ιανουαρίου του 2015!

Μπορεί να κοντεύουμε να συμπληρώσουμε αισίως 4 χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες, οι αρμόδιες υπηρεσίες όμως (κεντρικές και τοπικές) βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της μεταξύ τους αλληλογραφίας και αποστολής στοιχείων. Και φυσικά παραμένει άγνωστο το πότε οι πληγέντες συμπολίτες μας θα δουν το χρώμα του... χρήματος!

Αναμονή τετραετίας

Μια τετραετία και 4 μήνες αφότου έπεσαν οι υπογραφές στις συμβάσεις των μελετών για το έργο ανέγερσης νέου βρεφονηπιακού σταθμού Αυξημένης Φροντίδας, στη συμβολή των οδών Δρακάκη και Ιλιού στις Μεσαμπελιές, έφτασε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου για να πέσουν και οι υπογραφές στη σύμβαση του έργου. Στην υπογραφή σύμβασης προχώρησε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, στην Λότζια, παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη και του προέδρου του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Γιώργου Βουρεξάκη.

Αμέσως μετά την υπογραφή, ο δήμαρχος δήλωσε: «Η ανέγερση ενός νέου, υπερσύγχρονου βρεφονηπιακού σταθμού αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό έργο, το οποίο μπαίνει, πλέον, στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του. Οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού θα τον καταστήσουν, όταν ολοκληρωθεί, πρότυπο για ολόκληρη την Κρήτη. Επειδή όμως γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της έλλειψης θέσεων στους παιδικούς σταθμούς της πόλης είναι σημαντικό, δε σταματάμε εδώ, καθώς ήδη μελετάμε την κατασκευή ενός ακόμη παιδικού σταθμού στην περιοχή Γιόφυρο.

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να σημειώσω ότι, όπως είχαμε πει εδώ και καιρό, η δουλειά των προηγούμενων ετών πλέον αποδίδει καρπούς. Γι’ αυτόν τον λόγο σχεδόν κάθε εβδομάδα υπογράφουμε και μια καινούργια σύμβαση για έργα ιδιαίτερα σημαντικά, όσο και απαραίτητα για το Ηράκλειο».

Ο βρεφονηπιακός σταθμός Αυξημένης Φροντίδας του Δήμου Ηρακλείου θα ανεγερθεί σε ένα οικόπεδο 1.026 τ.μ. και θα έχει καλυμμένη επιφάνεια 615,91 τ.μ., θα εκτείνεται σε τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και ά όροφος) και θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 99 παιδιών από 8 μηνών έως και 5,5 ετών, καθώς και 9 νηπίων με αναπηρία.

Η νέα δομή του Δήμου Ηρακλείου θα διαθέτει 2 αίθουσες απασχόλησης, 2 αίθουσες ύπνου, 3 αίθουσες νηπίων, 1 αίθουσα ύπνου για τα νήπια, 1 αίθουσα απασχόλησης για ΑμεΑ και 1 αίθουσα ύπνου για ΑμεΑ. Επίσης θα διαθέτει ανελκυστήρα και αύλειο χώρο, καθώς και εσωτερικό ακάλυπτο με έναν μικρό λαχανόκηπο, χώρο πολλαπλών χρήσεων, κουζίνα, χώρους αλλαγών των παιδιών και παρασκευής γάλακτος, χώρους για το προσωπικό, αποθήκες και λινοθήκες.

Στο υπόγειο του κτηρίου θα τοποθετηθούν το μηχανοστάσιο, οι δεξαμενές και οι αποθήκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές της διάταξης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού “Σχεδιάζοντας για όλους”, που αφορά στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

Πρόκειται για ένα έργο με αρχικό προϋπολογισμό της τάξεως των 2.960.000 ευρώ και τελικό ποσό σύμβασης το 1.114.332,99 ευρώ. Η χρηματοδότηση θα γίνει από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου και το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Με ρυθμούς... χελώνας!

Ο βρεφονηπιακός στη συμβολή των οδών Δρακάκη και Ιλιού περιλαμβανόταν σε ένα “πακέτο” νέων βρεφονηπιακών σταθμών, που είχε σχεδιάσει και δρομολογήσει η προηγούμενη δημοτική Αρχή. Στο “πακέτο” αυτό συγκαταλέγονται οι βρεφονηπιακοί στο Ατσαλένιο, στην Αγία Αικατερίνη, στη Φορτέτσα και το νέο “Μητέρα” στον Άγιο Ιωάννη.

Οι δύο πρώτοι έχουν φτιαχτεί και λειτουργούν ήδη (ο ένας ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας Κουράκη, ο έτερος επί δημαρχίας Λαμπρινού). Ο τρίτος, επί της Δρακάκη και Ιλίου, μπήκε μόλις χθες, με την υπογραφή της σύμβασης, σε τροχιά υλοποίησης, ενώ για τον 4ο, για το “Μητέρα”, μοιάζουν... “άγνωστοι αι βουλαί”...

Τις συμβάσεις για τις μελέτες κατασκευής του νέου σύγχρονου βιοκλιματικού βρεφονηπιακού σταθμού στη συμβολή των οδών Δρακάκη και Ιλίου, κάτω από τη Φορτέτσα, είχε υπογράψει στις 2 Ιουλίου 2014 ο τότε δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις αφορούσαν στις μελέτες Αρχιτεκτονική, Ειδική Αρχιτεκτονική, Ηλεκτρομηχανολογική, Γεωτεχνική, Στατική και Φυτοτεχνική, οι οποίες θα είναι έτοιμες σε δύο μήνες.

Η νυν δημοτική Αρχή προχώρησε στην προκήρυξη ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού του έργου τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ η αποσφράγιση των ηλεκτρονικών προσφορών έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου. Κατά ένα παράδοξο τρόπο, χρειάστηκε πάνω από 8 μήνες για να πάει η δημοτική Αρχή από τη δημοπράτηση στη συμβασιοποίηση του έργου!

Με 2 χρόνια καθυστέρηση το 10ο Νηπιαγωγείο

Στη θεωρία, τον Σεπτέμβριο του 2015 υποτίθεται θα έπρεπε να ήταν έτοιμο να υποδεχτεί τους μικρούς μαθητές το νέο υπερσύγχρονο Νηπιαγωγείο δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οικόπεδο που αποτελεί κληροδότημα της αείμνηστης Μαρίας Λεμπιδάκη προς την πρώην Νομαρχία Ηρακλείου.

Στην πράξη, το 10ο ολοήμερο Νηπιαγωγείο του Δήμου Ηρακλείου, επί της οδού Μελιδονίου, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στους μαθητές στις αρχές Οκτωβρίου του 2017.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έφτασε το 1.113.564,47 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (έκπτωση 46,29%). Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 (ΕΣΠΑ), με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Η υπόθεση ανέγερσης του νέου Νηπιαγωγείου επί της Μελιδονίου, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, πέρασε από πολλές περιπέτειες και καθυστερήσεις. Το κληροδότημα της αείμνηστης Μαρίας Λεμπιδάκη προς την πρώην Νομαρχία Ηρακλείου είχε ορίζοντα 5ετίας! Θα έπρεπε, δηλαδή, εντός 5 ετών από την κληρονομιά να είχε ξεκινήσει το έργο. Επί Νομαρχίας είχε υπάρξει μια καθυστέρηση. Την τελευταία στιγμή, η πρώην δημοτική Αρχή Ηρακλείου, με τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Γιαλιτάκη, κατάφερε να το εντάξει στο κτηριολογικό πρόγραμμα για τα σχολικά κτήρια...

Η τότε δημοτική Αρχή “έτρεξε” εν συνεχεία και τις υπόλοιπες διαδικασίες, για να φτάσουμε στη συμβασιοποίηση του έργου στα τέλη Ιουνίου του 2014 - μια “ανάσα” δηλαδή πριν την παράδοση της σκυτάλης της Λότζιας στη νέα δημοτική Αρχή. Το νέο, υπερσύγχρονο ολοήμερο Νηπιαγωγείο κανονικά θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί με το προηγούμενο ΕΣΠΑ και να είχε παραδοθεί σε χρήση τον Σεπτέμβριο του 2015! Ωστόσο, λόγω καθυστερήσεων, πέρασε ως “γέφυρα” στο νέο ΕΣΠΑ, το λεγόμενο ΣΕΣ 2014-2020, υπό τις έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ιδίως της παράταξης Κουράκη, που κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή για αξιοσημείωτη ολιγωρία. Με αυτά και με αυτά λοιπόν, το νηπιαγωγείο παραδόθηκε με 2ετή καθυστέρηση!

Περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις για τις πλημμύρες!

Τι και αν κοντεύει να συμπληρωθεί μια ολόκληρη 4ετία από τις καταστροφικές πλημμύρες που είχαν πλήξει τον Ιανουάριο του 2015 το Ηράκλειο; Οι επαγγελματίες που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές περιμένουν ακόμα τις πολυπόθητες αποζημιώσεις! Και απ’ ό,τι φαίνεται, θα περιμένουν πολύ καιρό ακόμα, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες ανταλλάσουν ακόμα στοιχεία και αλληλογραφία. Για του λόγου του αληθές, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, μετά την ολοκλήρωση της προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πλημμύρα της 13ης Ιανουαρίου 2015 σε περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου, απέστειλε χθες στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τα δικαιολογητικά που ζητήθηκαν. Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομίας θα ελέγξει τις προϋποθέσεις καταβολής επιχορήγησης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκ του νόμου απαιτούμενη διαδικασία και να εισπραχθεί η επιχορήγηση από τους δικαιούχους.

Τα στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου εκτιμούν ότι η τελική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018. Οι αποζημιώσεις που εκκρεμούν ακόμα αφορούν σε καταστροφές που σημειώθηκαν κατά τις μεγάλες πλημμύρες που καταγράφηκαν στις 13 Γενάρη 2015 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αγγίζουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Την ημέρα εκείνη σημειώθηκε μεγάλης έντασης και διάρκειας βροχόπτωση, που σε συνδυασμό με τις χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών προκάλεσε την υπερχείλιση του ποταμού Γιόφυρου του δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Από την υπερχείλιση του ποταμού προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε οικίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται στη γύρω περιοχή.

Η Περιφέρεια Κρήτης, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, συγκρότησε επιτροπές καταγραφής και εκτίμησης ζημιών των πληγέντων επιχειρήσεων, των οποίων ο αριθμός ανέρχεται σε πενήντα. Στη συνέχεια, με την υπ’ αριθμ. 62/15-01-2015 εισήγηση του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη προς τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ζητήθηκε ο χαρακτηρισμός και η οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής ως πλημμυρόπληκτη. Το αίτημα της Περιφέρειας υποστηρίχτηκε και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με το υπ’ αριθμ. 124/16-01-2015 έγγραφο προς τη ΔΑΕΦΚ.

Το εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι ότι ενάμιση μήνα περίπου μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η Περιφέρεια Κρήτης είχε αποστείλει έγγραφο στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενη για την καθυστέρηση των διαδικασιών!

«Όπως αντιλαμβάνεστε, οι επιχειρήσεις πρέπει να επανακάμψουν, να αποκαταστήσουν τις ζημιές τους και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, διαφορετικά κινδυνεύουν με ολοσχερή οικονομική καταστροφή, κάτι που πρέπει να αποτραπεί με κάθε δυνατό τρόπο, μιας και θα επιφέρει περαιτέρω ύφεση στην ήδη πάσχουσα ντόπια οικονομία και θα αυξήσει την ανεργία, καταδικάζοντας πολλές οικογένειες στην ανέχεια. Είναι χρέος όλων μας να βοηθήσουμε τις πληγείσες επιχειρήσεις άμεσα και αποτελεσματικά, και για τον λόγο αυτό ζητούμε την παρέμβαση και τη δραστηριοποίηση όλων των συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να χαρακτηριστεί η περιοχή ως πλημμυρόπληκτη το συντομότερο δυνατό και να προχωρήσει η διαδικασία των νόμιμων προβλεπόμενων αποζημιώσεων.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η διαδικασία των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως περιγράφεται από το άρθρο 36 του Ν. 2459/1997 και την ΥΑ 20725/Β.979/10-05-2011, είναι χρονοβόρα, εξαιρετικά γραφειοκρατική και δυσλειτουργική, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις οι αποζημιώσεις να φτάνουν στους δικαιούχους μετά από δύο ή και περισσότερα χρόνια. Θεωρούμε ότι γίνεται αντιληπτό πως αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη η απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε οι πληγέντες, που σε πολλές περιπτώσεις μετά από φυσικές καταστροφές μένουν κυριολεκτικά στον δρόμο, να αποζημιώνονται άμεσα για να μπορούν να ξανασταθούν στα πόδια τους και να ανακουφίσουν κάπως τη νέα δύσκολη καθημερινότητα που τους προέκυψε», ανέφερε εγγράφως η Περιφέρεια Κρήτης στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News