Κρίσιμη Σύνοδος μεταξύ των Ιεραρχών της Κρήτης

Κρήτη
Κρίσιμη Σύνοδος μεταξύ των Ιεραρχών της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον απόηχο των εξελίξεων της συνάντησης Τσίπρα - Ιερώνυμου, σήμερα συνεδρίασε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης

Εκτός της συνταγματικής πρόνοιας περί επικρατούσας θρησκείας είναι πιθανό να βρεθεί η Εκκλησία Κρήτης, αφού στην προτεινόμενη αναθεωρητέα διάταξη δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές για τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την ίδια ώρα, ξεκίνησε το μεσημέρι η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία αναμένεται να αποφασίσει για τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μείζον ζήτημα συνιστά η προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 3. Αρχικά, η συνταγματική τροποποίηση θα κάνει σαφές πως το Κράτος είναι ουδετερόθρησκο, αλλά θα προσδιορίζει ως Εκκλησία της επικρατούσας θρησκείας την Ορθόδοξη. Ειδικότερα, θα προσδιοριστεί πως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος είναι Αυτοκέφαλη και διοικείται σύμφωνα με τα όσα ορίζουν ο Καταστατικός Χάρτης, ο Πατριαρχικός Τόμος του 1850 και η Συνοδική Πράξη του 1928. Όσον αφορά στο εκκλησιαστικό καθεστώς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, αυτό δε θα αντίκειται στις παραπάνω διατάξεις.

Η τελευταία πρόταση αφήνει πολλά ερωτηματικά, αφού έμμεσα δε γίνεται σαφής αναφορά στο ημιαυτόνομο καθεστώς της Εκκλησίας της Κρήτης και τη διαχρονική σχέση που έχει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από τη μια, και από την άλλη ο νομοθέτης τοποθετεί στην ίδια κατηγορία το εκκλησιαστικό καθεστώς της Κρήτης με εκείνο της υπόλοιπης Ελλάδας. Ουσιαστικά πρόκειται για νομικό-συνταγματικό κενό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Ο Ιωάννης Λίλης, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Θεολόγων, σχολιάζοντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη την προταθείσα συνταγματική τροποποίηση, είπε χαρακτηριστικά: «Από τη στιγμή που θα γράφει ο νομοθέτης ότι το κράτος είναι ουδετερόθρησκο και θα είναι πριν την επικρατούσα θρησκεία, εκεί ο νομοθέτης διατάσσει και δε συζητά, άρα το Κράτος δε θα έχει καμία υποχρέωση να προστατέψει τα εκκλησιαστικά καθεστώτα».

Σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 3, τοποθετήθηκε και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας Κρήτης Δημήτρης Μηλαθιανάκης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ πρόκειται μια ευρεία περιγραφή της νομικής φύσεως του εκκλησιαστικού καθεστώτος της Κρήτης.

Για την Κρήτη, τίθεται με τρόπο αρνητικό. Το καθεστώς της Εκκλησίας της Κρήτης δεν αντίκειται στις διατάξεις του. Η Εκκλησία της Κρήτης υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ημιαυτόνομο καθεστώς και διοικείται με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της. Τα ελλιπή ή τα αόριστα ανοίγουν πόρτες».

Συνεδριάζει σήμερα

Στον απόηχο των εξελίξεων της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, σήμερα συνεδριάζει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 το μεσημέρι, και στο μικροσκόπιο αυτής θα μπουν οι λεπτομέρειες της διμερούς συμφωνίας, με στόχο να διαμορφωθεί η στάση που θα τηρήσει η Εκκλησία της Κρήτης. Στο επίκεντρο τίθεται το γεγονός πως η Ελληνική Πολιτεία δεν ήρθε σε επικοινωνία με την Εκκλησία της Κρήτης.

Η Εκκλησία της Κρήτης αναμένεται «να εκφράσει τη διαμαρτυρία της προς την Ελληνική Πολιτεία, διότι δεν εκλήθη σε καμία συνομιλία για το θέμα αυτό, και έτσι ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης συγκάλεσε έκτακτη συνολική συνεδρία της Ιεράς Επαρχιακή Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης το Σάββατο (σ.σ. σήμερα)», όπως ανέφερε ο Αρχιμανδρίτης Πρόδρομος Ξενάκης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Ελένη Καλογεροπούλου.

Συναντήσεις με βουλευτές του νησιού

Σήμερα,  συναντήθηκε ο γραμματέας της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με τον Σεβασμιότατο κ.κ. Ειρηναίο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, αναφορικά με το θέμα της επικείμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης και τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται πως με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο συναντήθηκε χθες το πρωί ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και η συμμετοχή της Εκκλησίας της Κρήτης στον διάλογο που ήδη έχει ανοίξει μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Την ίδια στιγμή, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, που είναι ο Αρχιεπίσκοπος της Κρήτης, με σκοπό να συζητήσουν «ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν εις βάρος της Κρήτης, λόγω της απαξίωσης της Εκκλησίας της Κρήτης και του ανύπαρκτου διαλόγου με την κυβέρνηση, με ευθύνη της δεύτερης».

Η επιστολή καταλήγει σημειώνοντας τα εξής: «Όπως γνωρίζετε, έχει κατατεθεί πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, χωρίς να αναφέρεται στην κυβερνητική πρόταση ούτε μία λέξη για τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης. Η περιβόητη “ιστορική” συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου περιλαμβάνει τα θέματα της Κρήτης και ως προς τους ιερείς και ως προς την περιουσία, χωρίς να έχει δικαίωμα να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες κανείς ερήμην της Κρήτης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News