Πώς οι «μεγάλοι» πελάτες της ΔΕΗ μπορούν να δώσουν λύση στο ενεργειακό

Κρήτη
Πώς οι «μεγάλοι» πελάτες της ΔΕΗ μπορούν να δώσουν λύση στο ενεργειακό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόταση αξιοποίησης των Η/Ζ επιχειρήσεων-ξενοδοχείων για να καλυφθεί το ενεργειακό έλλειμμα στην Κρήτη

Μήπως τελικά υπάρχει ήδη στην Κρήτη έτοιμη λύση (από τις εφεδρείες των ιδιωτών επιχειρηματιών) για την ενεργειακή της επάρκεια μέχρι να προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση και ψάχνουμε αδίκως λύσεις με νέες μονάδες αεριοστροβίλων, πλωτά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, ΑΠΕ ή οτιδήποτε άλλο;

Αυτό επισημαίνει όχι κάποιο τυχαίο πρόσωπο, αλλά ένας γνώστης, εν προκειμένω ο πρώην διευθυντής του Κέντρου Ερευνών της ΔΕΗ Χρυσόστομος Χρηστίδης, ο οποίος βάζει στο τραπέζι μια άλλη εναλλακτική λύση, εκ των έσω, για την ενεργειακή κάλυψη του νησιού μας κατά τη λεγόμενη ενδιάμεση περίοδο (2020-2022), στην οποία λόγω “λουκέτου” σε μονάδες της ΔΕΗ και μη ολοκλήρωσης της διασύνδεσης η Κρήτη κινδυνεύει με μπλακ-άουτ!

Ποια είναι η λύση; Μα πολύ απλά, όπως υποστηρίζει ο κ. Χρηστίδης, να αξιοποιηθούν, ενσωματωμένα κανονικά στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης, οι γεννήτριες που υπάρχουν σε βιομηχανίες, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κ.λπ. εδώ στο νησί!

Ως γνωστόν, οι λεγόμενοι μεγάλοι πελάτες της ΔΕΗ διαθέτουν εφεδρικά ζεύγη ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να μπορούν να συνεχίζουν να λειτουργούν σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Οι γεννήτριες αυτές, που διαθέτουν επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και άλλοι μεγάλοι πελάτες της ΔΕΗ στην Κρήτη, μπορούν πολύ εύκολα, σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο της ΔΕΗ, να μπουν μόνιμα (και όχι ως εφεδρείες) στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης, προσφέροντας ισχύ μεταξύ 100 και 150 μεγαβάτ. Όση δηλαδή περίπου αναζητούν, “πονοκεφαλιάζοντας”, οι αρμόδιοι φορείς (ΡΑΕ και υπουργείο), εξετάζοντας διάφορες λύσεις και σενάρια.

Σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη, αντί οι αρμόδιοι να ψάχνουν τα 150 μεγαβάτ που αναμένεται να λείψουν από το σύστημα της Κρήτης μετά το 2020 (και μέχρι να γίνει το μεγάλο καλώδιο) μέσω του πλωτού εργοστασίου που πρότεινε το εμιράτο του Κατάρ ή μέσω εγκατάστασης νέων μονάδων αεριοστροβίλων, μπορούν κάλλιστα να στραφούν στην πρόταση που αφορά στη λεγόμενη διαχείριση αποκεντρωμένης παραγωγής. Λύση, όπως ο ίδιος σημειώνει, απλή, έτοιμη και πολύ πιο φθηνή.

Για του λόγου του αληθές, ο κ. Χρηστίδης εκτιμά ότι το κόστος της λεγόμενης διαχείρισης αποκεντρωμένης παραγωγής στη βάση ενός σεναρίου για 500 γεννήτριες ιδιωτών, με συνολική ισχύ πάνω από 150 μεγαβάτ στην Κρήτη, θα έχει κόστος το πολύ 15 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι λύσεις που εξετάζει η ΡΑΕ έχουν κόστος πολλών δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ!

Ας δούμε όμως τα όσα, αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα και νέα στα αφτιά όλων μας, παραθέτει ο κ. Χρηστίδης σε σχετική αρθογραφία του στο energypress.gr, σε συνέχεια σχετικών παρουσιάσεων που έχει κάνει σε ημερίδες και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις.

«Πολλή συζήτηση γίνεται τελευταία για το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης, σχετιζόμενη με την προοπτική της μεγάλης καλωδιακής διασύνδεσης και τον χρόνο υλοποίησής της. Η ΡΑΕ ψάχνει εναγωνίως να βρει λύση!

Εμφανίστηκαν και διάφοροι... “σωτήρες”: Μονάδα 150 MW θα μεταφέρει στην Κρήτη ο “Ήρων”, “πλωτό” σταθμό ο εμίρης του Κατάρ!

Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν εναλλακτικές. Μία από αυτές είναι η πρόταση που εδώ και χρόνια διατυπώθηκε από το Κέντρο Ερευνών της ΔΕΗ (ΚΔΕΠ/ΔΕΗ) για τη χρησιμοποίηση των εφεδρικών ζευγών ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτουν οι μεγάλοι πελάτες της ΔΕΗ: ξενοδοχεία, σούπερ-μάρκετ, βιομηχανίες, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια κ.λπ. Η πρόταση είναι να μην μπαίνουν στο δίκτυο μόνο σε περίπτωση βλαβών, αλλά προγραμματισμένα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τέως διευθυντής Ερευνών της ΔΕΗ και σημειώνει ακόμα: «Είναι γνωστό ότι οι μεγάλοι πελάτες της ΔΕΗ διαθέτουν τις εφεδρικές τους γεννήτριες για την αντιμετώπιση κυρίως διακοπών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Είναι επίσης γνωστό ότι σε περιπτώσεις προβλημάτων διαχείρισης των δικτύων των νησιών, τα κατά τόπους στελέχη της ΔΕΗ “παρακαλούν” τους πελάτες να εκκινήσουν τις γεννήτριές τους για να ανακουφιστούν οι γραμμές.

Το σύστημα που αναφέρεται στις διαφάνειες της παρουσίασης και έχει εφαρμοστεί σε ΗΠΑ-Αγγλία μπορεί να εκκινεί και να κατανέμει αυτόματα τις εφεδρικές γεννήτριες των πελατών ανάλογα με τις ανάγκες του δικτύου, με τη δημιουργία ενός “mini dispatching center”, το οποίο θα συνδέεται με το κέντρο ελέγχου της ΔΕΗ.

Συμβάλλει, επίσης, στην αποφυγή προμήθειας νέων ακριβών αεριοστροβιλικών μονάδων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Η υιοθέτηση της πρότασης για τη ΔΑΠ στην Κρήτη θα απαιτήσει πρώτα απ’ όλα την καταγραφή των εφεδρικών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) των μεγάλων πελατών. Εκτίμηση είναι ότι η συνολική ισχύς των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών των πελατών ξεπερνά κατά πολύ τα 100 MW. Τολμώντας να υπολογίσουμε το κόστος για 500 Η/Ζ στην Κρήτη, με ισχύ πάνω από 125 MW, αυτό μετά βίας θα αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ».

Ραντεβού Σταθάκη με Κομισιόν

Εντωμεταξύ, αισιόδοξα μηνύματα βγαίνουν τα τελευταία 24ωρα από τις Βρυξέλλες αναφορικά με την πολυπόθητη άρση του αδιεξόδου γύρω από τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης.

Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής να προχωρήσει σαν έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με ευνοϊκή κοινοτική χρηματοδότηση, δήλωσε χθες αρμόδιος παράγοντας της Κομισιόν, σύμφωνα με τον οποίο την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει επαφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο κ. Κανιέτε, παρουσία και του Κύπριου υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη, προκειμένου να βρεθεί πολιτική πλέον λύση μετά το “ναυάγιο” στις τεχνικές διαβουλεύσεις...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News