Κρήτη

Χρειάζεται πτυχίο Πανεπιστημίου για να... βγάζουμε το σκύλο βόλτα;

Η απόφαση Γαβρόγλου για την ίδρυση τμήματος Επιστήμης Ζώων Συντροφιάς, έχει προκαλέσει κλαυσίγελο

Γελάνε οι κτηνίατροι και οι γεωπόνοι, που στο Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πριν από λίγες μέρες, συναντήθηκαν για να «αποκρυπτογραφήσουν» την απόφαση Γαβρόγλου να ιδρύσει... τμήμα Επιστήμης Ζώων Συντροφιάς και μάλιστα στο... Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, χωρίς να μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς σπουδές θα γίνονται σε μια τέτοια σχολή...

«Θα χρειάζεται πτυχίο Πανεπιστημίου κάποιος για να βγάζει έναν σκύλο... βόλτα; Θα χρειάζεται να έχει βγάλει το τμήμα αυτό, για να προσέχει ζώα συντροφιάς σε ένα σπίτι; Να ανοίξει μαγαζί ζώων; Να γίνει εκπαιδευτής σκυλιών; Να γίνει νοσηλευτής κτηνιατρείου; Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε», συμφώνησαν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που υποστήριξαν πως χάνουν τον χρόνο τους κουβεντιάζοντας μια τέτοια... «παγκόσμια πρωτοτυπία»!

Συγκεκριμένα, το εν λόγω νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα, αφού μεταξύ των άλλων προτείνει να ιδρυθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τμήμα Επιστήμης Συντροφιάς Ζώων, όπως ονομάζεται, την ώρα που όλα όσα αφορούν στα ζώα συντροφιάς διδάσκονται και στις κτηνιατρικές σχολές της χώρας.

Τι παραπάνω, δηλαδή, να διδάσκονται οι φοιτητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσα από ένα τέτοιο τμήμα;

Μετά τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο πρόεδρος του φορέα - και κτηνίατρος ο ίδιος - Αλέκος Στεφανάκης, δήλωσε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη»: «Τι σημαίνει τμήμα Επιστήμης Ζώων Συντροφιάς; Δηλαδή; Ο απόφοιτος θα μπορεί να ανοίξει ένα pet shop; Ή μήπως εννοεί κάτι άλλο; Όλα αυτά εντάσσονται στην Κτηνιατρική επιστήμη, με αρχή, μέση και τέλος. Υπάρχει και η Σχολή Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που βγάζει ζωοτέχνες. Ας ενσωματώσουν εκεί μέσα και ας διευρύνουν το πεδίο, να βγάζουν ζωοτέχνες και για τα μικρά ζώα. Γιατί πρέπει να δημιουργηθεί νέο τμήμα με το όνομα “Επιστήμης Ζώων Συντροφιάς”;».

Στο ερώτημά μας τι απόφαση έλαβε η Διοικούσα Επιτροπή, ο πρόεδρος του Π.Κ. του ΓΕΩΤΕΕ είπε:

«Όταν συζητήσαμε το θέμα βάλαμε τα γέλια. Δεν υπάρχει λογική. Δε “στέκει” κάτι τέτοιο. Αν έλεγαν ότι θα έκαναν μια κτηνιατρική σχολή εξειδικευμένη στα μικρά ζώα, θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε. Αλλά αυτό που λένε ότι θα κάνουν είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία...».

Όπως εξηγεί ο Αλέκος Στεφανάκης, στις κτηνιατρικές σχολές της χώρας υπάρχει μια εξειδίκευση που αφορά στα μικρά ζώα. «Στην Κτηνιατρική υπάρχουν τρία “κομμάτια” τεράστια. Το ένα είναι τα μικρά κατοικίδια ζώα. Το άλλο είναι τα παραγωγικά ζώα. Και το τρίτο και πιο δύσκολο και σημαντικό είναι η πρόληψη της υγείας μέσα από τον έλεγχο των τροφίμων. Δηλαδή, δεν μπορείς να ξέρεις για το αβγό αν δεν ξέρεις τα θέματα της κότας. Κάθε κτηνίατρος, λοιπόν, ασχολείται με έναν από αυτούς τους τομείς».

Όπως εξηγεί ο κ. Στεφανάκης, ένας κτηνίατρος που ασχολείται με τα μικρά ζώα δύσκολα θα ασχοληθεί με τα παραγωγικά ζώα ή με τον τομέα των τροφίμων. «Θα τα καταφέρει και στα άλλα θέματα, αλλά θα είναι στη δουλειά του μέτριος. Τα ζώα συντροφιάς είναι διαφορετικής φιλοσοφίας».

Ο Αλέκος Στεφανάκης διευκρινίζει ότι, στη Ζωική Παραγωγή στα Γεωπονικά Πανεπιστήμια, οι φοιτητές διδάσκονται τα θέματα της διαχείρισης των τροφίμων και όχι τα καθαρά κτηνιατρικά θέματα του τομέα.

Πανελλαδικός ξεσηκωμός: Τι λένε οι κτηνίατροι

Για προσπάθεια κατακερματισμού της Κτηνιατρικής επιστήμης κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, αναφερόμενη στην απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία τμήματος Επιστήμης Ζώων Συντροφιάς στα γεωπονικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τα μέλη της ΠΟΓΕΔΥ, «η Κτηνιατρική είναι παντού στον κόσμο ενιαία και αδιαίρετη. Θα οδηγήσει στη δημιουργία “καταρτισμένων” αποφοίτων-εργαζομένων, χωρίς συνολική αντίληψη της Κτηνιατρικής, με περιορισμένο εύρος επαγγελματικών δικαιωμάτων και με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αγορά εργασίας».

«Σε ολόκληρο τον κόσμο η Κτηνιατρική είναι ξεχωριστή επιστήμη υγείας, όπου διδάσκονται ενιαία τα αλληλένδετα γνωστικά αντικείμενα (η ζωική παραγωγή, η υγιεινή τροφίμων ζωικής προέλευσης και τα ζώα συντροφιάς), με στόχο τη διασφάλιση της υγείας και ευζωίας των ζώων, αλλά και της δημόσιας υγείας σε πανεπιστημιακές κτηνιατρικές σχολές. Στη χώρα μας υπάρχουν δύο κτηνιατρικές σχολές, σε Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ) και Καρδίτσα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), με προγράμματα σπουδών και αποφοίτους που χαίρουν της εκτίμησης σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρ’ όλη την οικονομική αποστράγγιση των πόρων τους», αναφέρει και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη, μιλώντας πρόσφατα στην «Καθημερινή» για το θέμα, ανέφερε ότι τα ζώα συντροφιάς είναι ο σκύλος, το κουνέλι, η γάτα και το άλογο, και δε νοείται ξεχωριστό αντικείμενο τμήματος ΑΕΙ γι’ αυτά. Εκτός κι αν, όπως εύλογα διερωτήθηκε, το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να εκπαιδεύσουν ένα είδος βοηθών κτηνιάτρων νοσοκόμων για τα ζώα συντροφιάς!

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», τα περί τμήματος Επιστήμης Ζώων Συντροφιάς είναι μια άτυπη πρόταση του υπουργού Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, ενώ, όπως δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπύρος Κίντζιος, το Ίδρυμα διεκδικεί την ίδρυση τμήματος Κτηνιατρικής. Ωστόσο, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος παρουσιάζεται αρνητικός και σε αυτή την πρόταση, καθώς ήδη η ανεργία στους κτηνιάτρους είναι υψηλή και πολλοί αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια