Ειρηναίος για «συμφωνία»: Δε θεωρώ τίποτε από αυτά σωστό

Κρήτη
Ειρηναίος για «συμφωνία»: Δε θεωρώ τίποτε από αυτά σωστό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη διαφωνία του στο κοινό ανακοινωθέν Κράτους-Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος

Τη διαφωνία της Εκκλησίας της Κρήτης στις νέες προοπτικές που διαφάνηκαν μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του πρωθυπουργού στην προχθεσινή συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε στη “Νέα Κρήτη” ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος.

Την ίδια ώρα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με νεότερες δηλώσεις του έκανε σαφές πως δεν πρόκειται για ολοκληρωμένη συμφωνία, αλλά για «πρόθεση» με σκοπό να υπάρξει συναίνεση Πολιτείας και Εκκλησίας σε σημαντικά ζητήματα.

Ο Σεβασμιότατος Ειρηναίος, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, εξέφρασε την άποψη πως τα 15 σημεία όπως προτάθηκαν δε βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Σημεία όπως το γεγονός ότι οι κληρικοί πλέον δε θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα πληρώνονται από ειδικό ταμείο με κρατική επιδότηση δε βρίσκουν σύμφωνο τον κ. Ειρηναίο, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν το θεωρώ καθόλου καλό και δεν πρέπει να αλλάξει τίποτε απ’ ό,τι υπάρχει. Δεν αποδοκιμάζω, απλά λέω τι αισθάνομαι, τι πιστεύω. Και λέω ακόμη ότι θα αποφανθεί το ερχόμενο Σάββατο και θα δούμε τι θα πει και η Σύνοδος ολόκληρη. Είμαι σίγουρος ότι έτσι θα αποφανθεί».

«Δε θεωρώ τίποτε από αυτά σωστό. Πρέπει να συνεχίσουμε να κρατάμε την παράδοσή μας όπως την είχαμε μέχρι τώρα - από την περίοδο της Τουρκοκρατίας έως και τώρα. Θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε Έλληνες ορθόδοξοι και τίποτε άλλο»

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

Σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία και ότι από την αξιοποίησή της η Πολιτεία θα εξασφαλίζει έσοδα, αφού το 50% βάσει της συμφωνίας θα πηγαίνει σε εκείνη, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης είπε χαρακτηριστικά: «Δε θεωρώ τίποτε από αυτά σωστό. Πρέπει να συνεχίσουμε να κρατάμε την παράδοσή μας όπως την είχαμε μέχρι τώρα - από την περίοδο της Τουρκοκρατίας έως και τώρα. Θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε Έλληνες ορθόδοξοι και τίποτε άλλο».

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως μετά την προχθεσινή συνάντηση του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου, και του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, και το εκδοθέν ανακοινωθέν, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία υπογραμμίζει πως «κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης». Μια τέτοια δήλωση υποδεικνύει πως ο θεσμικός εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδας αναζητάει τη “χρυσή τομή” ώστε να υπάρχει μια κοινή γραμμή πλεύσης με την πολιτική εξουσία της χώρας.

Ωστόσο τίθεται ένα εξόχως σημαντικό ερώτημα: Η συγκεκριμένη δήλωση πάρθηκε όταν έγινε αντιληπτή η αντίδραση των εκπροσώπων των μητροπόλεων και του κατώτερου κλήρου, οι οποίοι διαφωνούν πλήρως με τις προθέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξέχασε να το αναφέρει προχθές και θεώρησε πως είναι σημαντικό να γίνει αναφορά την επόμενη μέρα;

Ανεξαρτήτως της απάντησης, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών έγινε ερήμην της Εκκλησίας της Κρήτης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί πως η Εκκλησία της Κρήτης εκφράζει αυτή τη στιγμή το 1/9 των ιερέων, δηλαδή από τους 9.000 σχεδόν κληρικούς, οι 1.000 προέρχονται από την Κρήτη.

Είναι ένα γεγονός που θίγει έμμεσα το δημοκρατικό πολίτευμα, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας, παρά την καθυστερημένη δήλωσή του για πρόθεση και όχι επίτευξη συμφωνίας, λειτούργησε μεμονωμένα και χωρίς να λάβει υπόψη τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί, σε περίπτωση επίτευξης της συμφωνίας, τι συνέπειες θα έχει σε επίπεδο Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία διαθέτει ένα ημιαυτόνομο καθεστώς και διασύνδεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου στο Ράδιο 98,4

Τι ισχύει με την περιουσία της Εκκλησίας της Κρήτης

Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, Ανδρέας Νανάκης, ερωτώμενος για την κατάσταση των κληρικών στην Κρήτη στη χθεσινή ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη στο Ράδιο 98,4, είπε πως «οι ιερείς της Εκκλησίας της Κρήτης έχουν το ίδιο μισθολόγιο με εκείνο του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «αυτά που ακούσαμε δεν παρακωλύουν την Εκκλησία να επιτελέσει το έργο της. Υπάρχουν άλλα προβλήματα, όπως ο χαρακτήρας των ενοριών που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ή η ιδιότητα του ιερέα: Θα είναι κρατικός λειτουργός, και εάν δεν είναι κρατικός λειτουργός, πώς θα ασφαλίζεται ο ιερέας; Θα θεωρείται ιδιωτικός υπάλληλος;». Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη οι ιερείς να είναι δημόσιοι λειτουργοί.

Από καθαρά ιστορική άποψη, είναι σημαντικό να τονιστεί πως από το 1939 το Κράτος, έχοντας λάβει μεγάλο μέρος της μοναστηριακής και εκκλησιαστικής περιουσίας, όφειλε να παρέχει μηνιαίο μισθό στους ιερείς. Η προταθείσα συμφωνία έρχεται να δημιουργήσει ένα γενικότερο προβληματισμό για τα μισθολογικά δεδομένα των κληρικών, την ασφάλισή τους και το χαρακτηρισμό των εκκλησιών και των ενοριών.

Ένα άλλο ερώτημα αφορά την εκκλησιαστική περιουσία της Κρήτης και πώς θα διανέμονται τα έσοδα όταν ιδρυθεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Ο κ. Νανάκης είπε χαρακτηριστικά: «Τα έσοδα θα διανέμονται μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου, Εκκλησίας Ελλάδος και Εκκλησίας Κρήτης, εφόσον η Εκκλησία Κρήτης επιθυμεί να εισέλθει στο Ταμείο και εφόσον οι Μητροπόλεις θελήσουν να βάλουν τα περιουσιακά στοιχεία τους εκεί. Γνωρίζουμε κατά μεγίστη προσέγγιση πόση είναι η περιουσία της Εκκλησίας της Κρήτης χωρίς να υπάρχουν τοπογραφικά στοιχεία, καθώς δεν έχει καταγραφεί ακόμα».

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ

«Δε θα επιτρέψουμε να περάσει η συμφωνία»

Τέλος, η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κληρικών Κρήτης, κ. Ζαχαρία Αδαμάκη, ο οποίος μίλησε για δυναμικές αντιδράσεις εφόσον η συγκεκριμένη συμφωνία δε μείνει στα χαρτιά και εφαρμοστεί στην πράξη. Επισήμαινε πως οι ανώτεροι κληρικοί αλλά και ο κατώτερος κλήρος θα ενωθούν για να μην εφαρμοστεί η συμφωνία.

«Αυτή είναι μια πρόθεση να συμφωνήσουν. Δεν υπεγράφη καμία συμφωνία. Εμείς αντιδρούμε και θα αντιδράσουμε δυναμικά ώστε να μην προχωρήσει αυτή η συμφωνία. Εάν συμφωνήσει με τη μορφή του επιδόματος, δηλαδή ο μισθός γίνει επίδομα, ποιος μας λέει ότι ένας άλλος πρωθυπουργός, που θα είναι πιο εχθρικός, θα πει ότι σας κόβω το επίδομα; Με πόση ευκολία κόψανε τόσα επιδόματα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα... Εάν προχωρήσει αυτή η συμφωνία, εμείς, η Εκκλησία της Κρήτης, δηλαδή, με αυτά που ακούσαμε στα μέσα ενημέρωσης, θα παρουσιαστούμε τόσο ενωμένοι όσο δεν ήμασταν ποτέ. Οι μητροπολίτες και ο κατώτερος κλήρος της Κρήτης θα παρουσιαστούμε ως μια γροθιά. Εάν υπογραφεί η συμφωνία, τότε και οι κληρικοί της Κρήτης δε θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού μας βγάζει από την κεντρική Αρχή πληρωμών», υποστήριξε ο πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News