Ηλεκτρονικό μητρώο για τους ζωέμπορους - Θα... βρίσκουν τον μπελά τους οι παραβάτες

Κρήτη
Ηλεκτρονικό μητρώο για τους ζωέμπορους - Θα... βρίσκουν τον μπελά τους οι παραβάτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποχρεωτική η καταγραφή για να σταματήσουν οι παρανομίες

Σε δύο μήνες από την πρώτη μέρα του τρέχοντος μηνός θα υπάρχει Ηλεκτρονικό Μητρώο Εμπόρων Ζώων (ΗΜΕΖ) και αν μέχρι τότε υπάρξουν ζωέμποροι που δε θα δηλώσουν τα στοιχεία τους στο Μητρώο, θα υποστούν τις κυρώσεις του νόμου, πίσω από τον οποίο βρίσκονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει τις παρανομίες που συντελούνται στον χώρο της ζωικής παραγωγής, αλλά από την άλλη έχουμε και την αύξηση των ζωεμπόρων στην Κρήτη, καθώς και την καλύτερη οργάνωσή τους, στον χώρο της αιγοπροβατοτροφίας.

Η φθίνουσα πορεία της γαλακτοπαραγωγής λόγω των εξευτελιστικών τιμών και των εισαγωγών γάλακτος έχει δημιουργήσει συνθήκες για ανάπτυξη του τομέα πάχυνσης και σφαγής των ζώων, ενώ σε ό,τι αφορά τη θνησιμότητα των κοπαδιών εξαιτίας της αδυναμίας των κτηνοτρόφων να ταΐσουν με τον σωστό τρόπο τα ζώα τους, είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται από χρόνο σε χρόνο!

Αναλυτικότερα, την υποχρεωτική ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εμπόρων ζώντων ζώων της χώρας ορίζει απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η καταγραφή των εμπόρων θα πρέπει να γίνει εντός 2 μηνών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ για τους υφιστάμενους εγγεγραμμένους και εντός 5 ημερών από τη δήλωση έναρξης επαγγέλματος στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) για τους νέους.

Ειδικότερα, η εγγραφή στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Εμπόρων Ζώων (ΗΜΕΖ) συνίσταται στην καταχώριση των ακόλουθων στοιχείων:

α) Όνομα ή επωνυμία του εμπόρου.

β) Τύπος του εμπόρου (Α ή Β).

γ) Διεύθυνση της έδρας του εμπόρου, καθώς και διευθύνσεις όλων των εγκαταστάσεων αυτού (εφόσον πρόκειται για έμπορο τύπου Α).

δ) Τηλέφωνο.

ε) Αριθμός έγκρισης (για τους υφιστάμενους εγγεγραμμένους εμπόρους).

στ) Είδος του ζώου που αυτός εμπορεύεται.

ζ) Όνομα του ορισθέντος υπευθύνου.

η) Διεύθυνση του υπευθύνου.

θ) Κωδικός μεταφορέα, εφόσον υπάρχει η σχετική έγκριση.

Κάθε έμπορος, προκειμένου να εγγραφεί στο ΗΜΕΖ, υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση-δήλωση προς την αρμόδια τοπική κτηνιατρική Αρχή, η οποία συνοδεύεται από την ηλεκτρονική υποβολή των ακόλουθων δικαιολογητικών:

α) Αντίγραφο της δήλωσης εγγραφής στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Περιφέρειας όπου βρίσκεται η έδρα ή η διεύθυνσή του και

β) αντίγραφο της δήλωσης έναρξης επαγγέλματος στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ) με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

«Επιβάλλεται να δημιουργηθεί Μητρώο»

Μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει γενικά την ιχνηλασιμότητα και την ασφάλεια στα τρόφιμα, σε όλες τις διαδικασίες που εμπλέκονται. Επειδή λοιπόν εμφανίζονται κάποιες “διαδρομές παράξενες”, γι’ αυτό αποφάσισαν να κάνουν το Μητρώο».

Ο ίδιος, στο μεταξύ, δηλώνει υπέρ του μέτρου: «Καλό είναι να υπάρχει, διότι αλλιώς δε γίνεται. Δεν μπορείς να κάνεις μια δουλειά που δεν τη δηλώνεις. Είναι λάθος καταρχήν αυτών που το κάνουν, αν το κάνουν».

Και ξεκαθαρίζει πως «αυτή τη στιγμή η νομοθεσία βάζει το ζήτημα των εγγεγραμμένων, στη λογική ότι πρέπει να ξέρουν οι υπηρεσίες ποιοι είναι έμποροι και ποιοι δεν είναι τελικά. Αν κάποιος δεν υπακούσει και τον πιάσουν, θα του επιβάλλουν πρόστιμα. Θα βρεθεί μπλεγμένος».

Αναπτύσσεται ο κλάδος στην Κρήτη

Στο μεταξύ, στην Κρήτη, τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια, ο κλάδος των ζωεμπόρων αναπτύσσεται, σύμφωνα με την εικόνα που μας έδωσε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.

«Πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση στους τυροκόμους, είχαν αρχίσει σιγά-σιγά να δημιουργούνται συστήματα παχυστών. Μιλάμε για οργανωμένες μονάδες εμπόρων, οι οποίοι αγόραζαν τα αρνιά σε μικρή ηλικία και τα πάχαιναν για να τα πάνε σε σφαγή. Και συνεχίζουν να τα παχαίνουν για τον σκοπό αυτό. Δηλαδή, άρχισε να οργανώνεται το σύστημα και να αποκτά μια επιχειρηματική βάση και όχι αυτή την πολυδιάσπαση που υπήρχε. Δηλαδή να υπάρχει μια εξειδίκευση. Άρα είναι πάρα πολλοί πια αυτοί οι άνθρωποι που αγοράζουν αρνιά, τα παχαίνουν και μετά τα σφάζουν ή τα μεταπωλούν, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί που κάνουν το ίδιο στα ενήλικα αιγοπρόβατα. Όλοι αυτοί θα πρέπει να δηλωθούν τώρα, γιατί στην ουσία είναι έμποροι ζώντων ζώων».  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News