Τα ρακοκάζανα στην Κρήτη, μία εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη!

Κρήτη
Τα ρακοκάζανα στην Κρήτη, μία εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρακί και Νοέμβριος... πάνε μαζί!

«Γιάντα δεν πίνεις μια ρακί

τον πόνο να ξεχάσεις

Κι από τση Κρήτης τη χαρά

να πιείς να ξεδιψάσεις»

Ο Νοέμβριος για την Κρήτη είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός μήνας, καθώς όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα ρακοκάζανα έχουν την τιμητική τους στο νησί.

Αν βρεθείς στην Κρήτη αυτό το μήνα, κάνε τη βόλτα σου σε κάποιο ορεινό χωριό της ενδοχώρας. Σίγουρα θα βρεις μια παρέα να αποστάζει το παραδοσιακό ποτό των Κρητικών με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γίνεται αυτή η διαδικασία σε βάθος χρόνων.

Τα… «καζανέματα» γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπου στο πιο ψηλό σημείο δε βρίσκεται κάτι άλλο παρά το καζάνι που διαφέρει, ποικίλει σε διαστάσεις. Το καζάνι αποτελείται από τρία βασικά μέρη: τη βάση, το καπάκι και ένα σωλήνα μέσα στον οποίο μεταφέρεται ο καπνός.

Όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσει η διαδικασία, η παραγωγή της τσικουδιάς τοποθετείται στο καζάνι μαζί με νερό και από κάτω η παρέα ανάβει φωτιά με ξύλα… Η συνέχεια της διαδικασίας δεν μπορεί όμως να αποκαλυφτεί εδώ.

Πάρε τη δική σου παρέα, κάνε μια βόλτα στα χωριά της Κρήτης και ίσως βρεις μια άλλη παρέα ώστε όλοι μαζί να απολαύσετε τον φετινό Νοέμβριο με τη ρακί, το ποτό των Κρητικών, αυτό το ποτό που… δεν μπορείς να μείνεις μόνο στο ένα ποτήρι.

Χαρακτηριστική είναι και η φωτογραφία που ανέβασε στο Instagram αναγνώστρια και την αναδημοσίευσε το neakriti.gr. Η αναγνώστρια μας, χρησιμοποίησε το hashtag #neakritiphoto και έτσι εμείς «τσιμπήσαμε» αυτό τον άντρα που φαίνεται στη φωτογραφία να ασχολείται με το ρακοκάζανο.

Αν έχεις κι εσύ Instagram, χρησιμοποίησε στις φωτογραφίες που θα ανεβάσεις στο λογαριασμό σου το hashtag #neakritiphoto.

Έλα να γίνουμε όλοι μαζί μια παρέα!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News