Μεγάλη επιτυχία του Πανεπιστημίου Κρήτης!

Κρήτη
Μεγάλη επιτυχία του Πανεπιστημίου Κρήτης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλη μια επιτυχία του Πανεπιστημίου Κρήτης ήρθε να προστεθεί ανάμεσα στις πολλές που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Πρυτανικές αρχές ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες με ιδιαίτερη χαρά ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης έγινε Μέλος του Διεθνούς Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιµη Ανάπτυξη του ΟΗΕ (UN SDSN/ Sustainable Development Solutions Network).

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης προχώρησε στην υποβολή αναλυτικής υποψηφιότητας στο UN SDSN, μετά από σχετική πρόταση του Νίκου Παπαδάκη, Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και πρ. Μέλους του Advisory Board του UNDP/RCPAR (σε συνεννόηση με το UN SDSN Greece) και συνακόλουθα μετά τη θετική εισήγηση του Πρύτανη Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα στο Πρυτανικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της 19-7-2018. Μετά την εξέταση της υποψηφιότητας του Π.Κ., η Executive Committee του UN SDSN ενημέρωσε επισήμως, την 1η Οκτωβρίου 2018, ότι «ενθουσιωδώς ενέκρινε τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης ως Μέλος του Δικτύου». Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το διεθνές κύρος και την εξωστρέφεια του.

Όπως αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ: «Μας είχαν καλέσει να εκφράσουμε το ενδιαφέρον μας. Εμείς εκφράσαμε το ενδιαφέρον για συνεργασία , αλλά αυτό που ήταν εντυπωσιακό ήταν η απάντηση των Ηνωμένων Εθνών που έλεγε πως «ενθουσιωδώς ενέκρινε τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης ως μέλος του Δικτύου. Έχουμε μια διεθνή προβολή, εξωστρέφεια και είμαστε πρόθυμοι για όποια συνεργασία γίνεται εις όφελος των ακαδημαϊκών κοινοτήτων, της σωστής διοίκησης, της επιχειρηματικότητας και τελικά της κοινωνίας των πολιτών σε όλο τον κόσμο. Ήταν μια ακόμη επιτυχία του Πανεπιστημίου Κρήτης σε διεθνές επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, η ένταξη του Πανεπιστημίου Κρήτης στον ΟΗΕ είναι ένα γεγονός που μόνο ενθουσιασμό και χαρά μας δίνει».

Η εφημερίδα Νέα Κρήτη επικοινώνησε με το Νίκο Παπαδάκη, Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος εξήγησε αναλυτικά τι σημαίνει η επιτυχία, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Με την ένταξή του, ως Μέλος, στο UN SDSN, το Πανεπιστήμιο Κρήτης εντάσσεται σε ένα εκτεταμένο παγκόσμιο Δίκτυο Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Κέντρων, Ινστιτούτων, Διεθνών Φορέων και stakeholders από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που σκοπό έχει να κινητοποιήσει τους ειδικούς στον διεθνή επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα και να προωθήσει πρακτικές λύσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το SDSN, ως σημαντικό Διεθνές Δίκτυο του ΟΗΕ, συνεργάζεται συστηματικά με σειρά άλλων δομών και υπηρεσιών του ΟΗΕ προκειμένου να προωθήσουν αμοιβαίες μαθησιακές διαδικασίες και ανταλλαγές καλών πρακτικών μεταξύ των μελών του και κυρίως να αναπτύξουν ολοκληρωμένες προσεγγίσεις στις αλληλοσυσχετιζόμενες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης. Με 12 διεθνή θεματικά δίκτυα, με σειρά διεθνών πρωτοβουλιών (Solutions Initiatives) που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τους 17 στόχους του ΟΗΕ για αυτήν, στο πλαίσιο της Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών (περιλαμβάνοντας στόχους που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιοτική εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων, τη μείωση των ανισοτήτων κ.α), το UN SDSN αποτελεί ένα εμβληματικό Διεθνές Δίκτυο. Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης σε αυτό, του δίνει τη δυνατότητα της ενεργού συμμετοχής στα θεματικά δίκτυα, της ανταλλαγής καλών πρακτικών και της ανάπτυξης διεθνών συνεργειών στην κατεύθυνση της προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης».

Όσον αφορά τα κριτήρια τα οποία απαιτήθηκαν για να ενταχθεί στο Διεθνές Δίκτυο Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗ, ο κ. Παπαδάκης τα ανέφερε, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η αναλυτική υποψηφιότητα του Πανεπιστημίου, με βάση το δομημένο ερωτηματολόγιο του UN SDSN, περιελάμβανε στοιχεία και δεδομένα αναφορικά με το οργανωτικό- λειτουργικό πλαίσιο του Πανεπιστημίου Κρήτης, το ακαδημαϊκό και ερευνητικό του προφίλ, τις διεθνείς του συνεργασίες και τη θέση του στις διεθνείς κατατάξεις (rankings), όσο και ειδικότερα ζητήματα που σχετίζονται με τη δυνάμει και ενεργεία ενασχόληση και συμβολή του στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όλα αυτά αξιολογήθηκαν, με βάση τη σχετική διαδικασία που προβλέπεται από το UN SDSN, και την 1 Οκτωβρίου του 2018, η Executive Committee του UN SDSN ενημέρωσε επισήμως το Πανεπιστήμιο Κρήτης ότι «ενθουσιωδώς ενέκρινε τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης ως Μέλους του Δικτύου» και εξέφρασε τη «χαρά της που το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα συμμετάσχει και θα συνεργαστεί με το SDSN στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης».

Προσωπικά, ως μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Π.Κ., εκτιμώ ότι η ένταξή του στο UN SDSN αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση του διεθνούς κύρους του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως άλλωστε επισημαίνει και η Πρυτανεία στη σχετική ανακοίνωσή της».

Τέλος, η εφημερίδα Νέα Κρήτη επικοινώνησε με τον πρύτανη, Οδυσσέα Ζώρα, ο οποίος μίλησε για τις επόμενες ενέργειες του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο έχει χαράξει σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια. Η πρωτιά του Πανεπιστημίου Κρήτης στην ελληνική επικράτεια και η διεθνής ακτινοβολία του είναι το επιστέγασμα των επιτυχιών που έχει σημειώσει.

«Ξεκίνησαν τα έργα του ανατομείου, το οποίο είναι απαραίτητο για την εκπαίδευση των γιατρών. Σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, θα κάνουμε την τελετή των υποδομών που ξεκίνησαν τα έργα και είμαστε σ’ ένα ευρύτερο σχεδιασμό για τη λήψη των φοιτητικών εστιών με την πρόταση για τα φοιητικά χωριά. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης προχωράει με γοργούς ρυθμούς, κινείται σε διεθνές επίπεδο. Είναι πρώτο στις διεθνείς αξιολογήσεις και στις κριτικές και τον ερχόμενο Μάρτιο έχουμε τη Σύνοδο των Πρυτάνεων στη Κρήτη οπότε θα είναι ένα ευρύτερα λαμπρό γεγονός όχι μόνο για το ακαδημαϊκό περιβάλλον αλλά για όλη την Κρήτη» ανέφερε ο πρύτανης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News