«Άφησαν τη μητέρα μου να πεθάνει για... τα εγκαίνια» - Μήνυσε το Νοσοκομείο Χανίων

Κρήτη
«Άφησαν τη μητέρα μου να πεθάνει για... τα εγκαίνια» - Μήνυσε το Νοσοκομείο Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελία σοκ από τον Μιχάλη Χαιρετάκη για το θάνατο της 60χρονης μητέρας του

Σάλο έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία των Χανίων ο θάνατος μιας 60χρονης Κρητικιάς, η οποία εισήχθη την περασμένη Τρίτη στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, καθώς νωρίτερα είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα. Όπως καταγγέλλει ο γιος της άτυχης Χανιώτισσας, Μιχάλης Χαιρετάκης, παρά το ότι οι γιατροί ενημερώθηκαν ότι η ίδια είναι διαβητική, εντούτοις το περιστατικό δεν αντιμετωπίστηκε όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα την ίδια ημέρα η 60χρονη να αφήσει την τελευταία της πνοή.

Λίγα 24ωρα μετά τον χαμό της μητέρας του, ο κ. Χαιρετάκης υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατός της οφείλεται «στην ολιγωρία, την αδιαφορία και την ανικανότητα του προσωπικού, ιδιαιτέρα του ιατρικού, του Γ.Ν. Χανίων».

Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου υποστηρίζεται ότι όσα καταγγέλλονται «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» κι ότι η άτυχη 60χρονη έλαβε την πρέπουσα περίθαλψη από τους αρμόδιους γιατρούς.

«(...) Η αρχική - ανύπαρκτη στην ουσία - φροντίδα γι’ αυτούς ήταν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ήταν εμφανές ότι η μητέρα μου, χωρίς να διατρέχει άμεσο κίνδυνο η ζωή της, αντιμετώπιζε το σοβαρότερο πρόβλημα. Συγκεκριμένα είχε υποστεί κάταγμα στο δεξιό πόδι και το αριστερό χέρι και πιθανόν και κάταγμα κάτω γνάθου. Είχε όμως επαφή με το περιβάλλον, ήταν συνεργάσιμη με το νοσηλευτικό προσωπικό και γενικά δεν έδινε την εντύπωση ότι επέκειτο ο θάνατός της.

Δυστυχώς όμως γι’ αυτήν και για όλους εμάς, τα παιδιά της, εγγόνια και συγγενείς, την ημέρα αυτή το Γ.Ν. Χανίων κυριολεκτικά δε λειτούργησε. Και δε λειτούργησε διότι εγκαινιάζετο από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου. Κυριολεκτικά όλο σχεδόν και προπάντων το έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είχε τρέξει για να χειροκροτήσει... τον κ. υπουργό, αφήνοντας στο έλεος του Θεού τους ασθενείς. Αυτοί που είχαν παραμείνει για να φροντίσουν τους ασθενείς και να αντιμετωπίσουν το κάθε δύσκολο περιστατικό ήταν νεαροί ειδικευόμενοι.

Έτσι, παρότι από την πρώτη στιγμή οι επιληφθέντες του προβλήματος της μητέρας μου γνώριζαν το χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε - ήταν διαβητική - (...) ουδόλως αυτό αξιολογήθηκε αρχικά, αλλά και στη συνέχεια, όταν άρχισε η κατάστασή της να επιβαρύνεται (...). Κατά τις απογευματινές ώρες (16:00-17:00) ήταν εμφανές ότι η μητέρα μου άρχισε να έχει έντονο πρόβλημα (...). Παρά ταύτα, ουδείς προβληματίστηκε γι’ αυτό. Κάποια στιγμή, περίπου στις 18:30, μετά από πιεστικές και εντονότατες προτροπές των συγγενών που βρίσκονταν εκεί, κάποια νοσηλεύτρια μέτρησε το σάκχαρο της μητέρας μου, το οποίο είδαμε όλοι ότι στην πρώτη μέτρηση η ένδειξη ήταν 5,9 μονάδες και μετά τη χορήγηση ινσουλίνης 5,3 (...).

Αντί να σημάνει συναγερμός και να προτρέξουν έμπειροι ιατροί, η τύχη της δύσμοιρης μητέρας μου έμεινε στα χέρια ενός ειδικευόμενου ιατρού, ο οποίος, τρέμοντας κυριολεκτικά, μιλούσε με άλλους ιατρούς στο τηλέφωνο, ρωτώντας τι έπρεπε να κάνει, χωρίς τελικά να κάνει τίποτα.

Το μόνο που επιχείρησε ήταν να προσπαθήσει να βοηθήσει την αναπνοή της μητέρας μου με την τοποθέτηση σωλήνα από το στόμα. Τελικά, ούτε αυτό κατάφερε, αν και παιδευόταν πάνω από μισή ώρα. Έτσι, χωρίς την παραμικρή ιατρική βοήθεια, έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος, γεμάτος ζωντάνια, και ο οποίος ουδέποτε πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο είχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο κ. Χαιρετάκης, και την οποία απέστειλε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”.

«Καμία σχέση με την πραγματικότητα» - Τι απαντά η διοίκηση του νοσοκομείου

«Μετά από μια πρώτη διερεύνηση, μπορώ να δηλώσω πως τα γεγονότα, όπως περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το Γ.Ν. Χανίων, την ημέρα της επίσκεψης του υπουργού κ. Πολάκη, λειτούργησε κανονικά, και οι γιατροί όλοι ήταν στις θέσεις τους, χωρίς να αφήσουν κενά στη λειτουργία των τμημάτων τους. Ειδικά η συγκεκριμένη ασθενής, όταν κατέφτασε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, εξετάστηκε από ειδικευμένο αναισθησιολόγο, ειδικευμένο χειρουργό και ορθοπαιδικό, υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες εργαστηριακές-ακτινολογικές εξετάσεις, αξονικές τομογραφίες κ.λπ. και εισήχθη στην Ορθοπαιδική Κλινική, αφού της είχε χορηγηθεί από την πρώτη στιγμή η πρέπουσα αγωγή.

Στο διάστημα που παρέμεινε στην κλινική ήταν αιμοδυναμικά σταθερή και όταν νωρίς το απόγευμα παρουσίασε ξαφνικά επεισόδιο με απώλεια συνείδησης και ραγδαία επιδείνωση των ζωτικών λειτουργιών της, 5 ειδικευμένοι γιατροί (δύο ορθοπαιδικοί, καρδιολόγος, αναισθησιολόγος και εντατικολόγος) για μία ώρα περίπου προσπάθησαν να την επαναφέρουν. Έτσι ακριβώς έχουν τα γεγονότα, τα οποία βεβαίως θα διερευνηθούν από την Ιατρική Υπηρεσία του Γ.Ν. Χανίων και θα υπάρξει εκτενέστερη αναφορά.

Ερωτηματικά όμως προκαλεί η δημοσιότητα και η έκταση που έχει πάρει ένα θέμα πριν καν εξεταστεί από τις αρμόδιες Αρχές», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News