default-image

Ασπίδα προστασίας κατά της γρίπης ο εμβολιασμός - Τι γίνεται στην Κρήτη;

Κρήτη
Ασπίδα προστασίας κατά της γρίπης ο εμβολιασμός - Τι γίνεται στην Κρήτη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ποσοστό της τάξεως του 70% στο Ηράκλειο εμβολιάζει τα παιδιά του τακτικά

Τα εμβόλια αποτελούν ομπρέλα προστασίας για τον ιό της γρίπης, όπου κάθε χειμώνα στη χώρα μας παρατηρείται έξαρση του ιού. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως κάποιος δεν μπορεί να νοσήσει, αλλά με το εμβόλιο ο χρήστης των υπηρεσιών υγείας γλιτώνει από σοβαρές επιπλοκές, όπως αναπνευστική ανεπάρκεια ή την εισαγωγή του στη ΜΕΘ.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον κ. Διαμαντή Κοφτερίδη, αναπληρωτή καθηγητή Γενικής Παθολογίας, ο οποίος αρχικά μας έθιξε το γεγονός ότι υπάρχει σε γενικές γραμμές αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης της κοινωνίας του Ηρακλείου.

«Επίσημα δεδομένα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Οι άνθρωποι πιο εύκολα πηγαίνουν στον γιατρό για να εμβολιαστούν. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το αποτυπώσουμε σε επίσημα στοιχεία. Γίνονται κάποιες μελέτες τοπικές, οι οποίες δείχνουν πως πράγματι έχουν βελτιωθεί, αλλά το πόσο δεν το ξέρουμε. Μια δική μας μελέτη πριν μερικά χρόνια είχε δείξει πως είμαστε σε αρκετά καλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μια ευαισθητοποίηση και των γιατρών και των ασθενών όσον αφορά στην ωφέλεια των εμβολίων, οπότε πηγαίνουμε καλά. Βελτιωνόμαστε», ανέφερε ο κ. Κοφτερίδης.

Όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων που εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα, ο κ. Κοφτερίδης είπε χαρακτηριστικά: «Πέρυσι είχαμε περισσότερο ιό τύπου Β στην Ελλάδα. Η γρίπη ξεκίνησε τέλη Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου (Ιανουάριο, Φεβρουάριο μέχρι και Μάρτιο). Είχαμε 111 σοβαρά κρούσματα γρίπης σε όλη την Ελλάδα, όπου τα 107 νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ, 68 άνδρες και 39 γυναίκες. Οι περισσότεροι δεν είχαν εμβολιαστεί και ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η γρίπη τύπου Β κυριάρχησε στο 56% στα σοβαρά κρούσματα. Από τα 107 κρούσματα, εμβολιασμένα ήταν μόνο τα 14. Το 13%, δηλαδή. Οι άνθρωποι που δεν εμβολιάζονται είναι περισσότερο ευάλωτοι στις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης».

Είναι επομένως ενδεικτικό πως από τα 107 κρούσματα που ήταν στη ΜΕΘ, μόνο τα 14 ήταν εμβολιασμένα. Ωστόσο, τίθεται ένα ερώτημα, εάν το εμβόλιο μπορεί όντως να σώσει ένα μέλος μιας ευάλωτης ομάδας πληθυσμού από βέβαιο θάνατο.

Ο κ. Κοφτερίδης απαντάει: «Μπορεί να νοσήσει. Μπορεί να μη γλιτώσει τη γρίπη, αλλά θα γλιτώσει από τις επιπλοκές, όπως της πνευμονίας. Μια πνευμονία μπορεί να τον σκοτώσει, αλλά εάν εμβολιαστεί, οι επιπλοκές γλιτώνονται».

Ιογενείς λοιμώξεις

Όσον αφορά στις περιπτώσεις που μπορούμε να συναντήσουμε στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, ο κ. Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, απαντάει: «Υπάρχουν ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όχι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά στην Πνευμονολογία, στην Παιδιατρική και στην Παθολογική. Οι λοιμώξεις αυτές προκαλούνται από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος, ρινοϊούς δηλαδή ή άλλους ιούς, όπως οι εντεροϊοί προκαλούν γριπώδη συνδρομή. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κρούσμα γρίπης ακόμα».

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο κ. Κοφτερίδης απαντάει: «Προστατεύουν, απλά είναι διαφορετική προστασία κάθε χρόνο. Είναι πόσο κοντά έχουμε το εμβόλιο που φτιάχνουμε με τον ιό που κυκλοφορεί. Ο ιός είναι μοναδικός κάθε χρόνο, γιατί έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται. Αλλάζει λίγο-λίγο και αυτή η αλλαγή σημαίνει πως πρέπει να κάνεις εμβόλιο. Στο καινούργιο εμβόλιο, όταν θα έρθουν οι άνθρωποι να εμβολιαστούν και θα έρθει η επιδημία, όσο πιο κοντά είναι ο ιός που έχουμε βάλει στο εμβόλιο στον ιό που κυκλοφορεί, τόσο καλύτερη βοήθεια έχουμε. Συνήθως, η κάλυψη υπερβαίνει το 60-80% ανάλογα με τον πληθυσμό, διότι πιο ευάλωτοι άνθρωποι προστατεύονται λιγότερο. Οι πιο μεγάλοι άνθρωποι, οι ηλικιωμένοι, ίσως έχουν μια λιγότερη προστασία σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Παρ’ όλα αυτά, το όφελος είναι μεγάλο γιατί μπορεί να νοσήσεις, αλλά εάν έχεις εμβολιαστεί, θα γλιτώσεις από τις επιπλοκές. Και αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να μην κάνεις πνευμονία, να μην κάνει αναπνευστική ανεπάρκεια και να μην κάνεις άλλες ανεπάρκειες, οι οποίες θα σε οδηγήσουν στη ΜΕΘ. Το να νοσήσει κάποιος ήπια, σαν ένα άλλο νόσημα του αναπνευστικού, μπορεί να μην το γλιτώσει, αλλά θα γλιτώσει την επιπλοκή. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Μάλιστα, το neakriti.gr με εκτενές ρεπορτάζ του είχε καλύψει το θέμα αναφορικά με το ποια μέτρα οφείλουν να λαμβάνουν οι γονείς και οι δάσκαλοι για να προστατεύσουν τα παιδιά από την γρίπη.

«Να ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών τους»

Προσοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Τη σημασία του εμβολιασμού ως προληπτικό μέτρο ανέδειξε και ο κ. Χάρης Βαβουρανάκης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο οποίος σχολίασε στη “Νέα Κρήτη” πως «ο εμβολιασμός κατά του ιού της γρίπης αποτελεί ομπρέλα προστασίας απέναντι στη νόσο. Ο έγκαιρος εμβολιασμός προστατεύει από τη νόσο και τις επιπλοκές της, ιδιαίτερα ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι συμπολίτες μας να απευθύνονται στον γιατρό τους και να ακολουθούν τις οδηγίες του, ιδιαίτερα αν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου».

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε και με την κ. Ελένη Κόκορη, παιδίατρο, η οποία έθιξε το γεγονός πως ο μη έγκαιρος εμβολιασμός βρεφών, ο οποίος ενέχει σημαντικούς κινδύνους υγείας για τα ίδια τα παιδιά, αλλά και το σύνολο των ατόμων που έρχονται σε επαφή μαζί τους. Ωστόσο, όπως τόνισε η κ. Κόκορη, «στο Ηράκλειο, λίγοι είναι εκείνοι που αμελούν να κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά τους. Ένα ποσοστό της τάξεως του 70% εμβολιάζει τα παιδιά του τακτικά. Υπάρχουν όμως περιοχές σε άλλους νομούς της Κρήτης, όπου οι γονείς δεν είναι τόσο συνεπείς στον εμβολιασμό των παιδιών τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News