Ανοδική η πορεία του κρητικού κρασιού - Ποια η θέση του στην Ε.Ε.

Κρήτη
Ανοδική η πορεία του κρητικού κρασιού - Ποια η θέση του στην Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια θέση κατέχει το Κρητικό κρασί στην Ευρωπαϊκή Ένωση; - Ποια χώρα καταλαμβάνει την πρώτη θέση;

Με την Κρήτη να έχει παίξει σημαντικό ρόλο ως προς τις ποσότητες και τις ποιότητες που παράγει, το ελληνικό κρασί για το 2018 βρέθηκε στην ένατη θέση παραγωγής, ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής

«Ενώ έχουμε το κλίμα και βγάζουμε καλό κρασί, αφού βγάζουμε καλά σταφύλια, το πρόβλημα το είχαμε με τις ποικιλίες. Είχαμε έναν φραγμό»

Πρίαμος Ιερωνυμάκης (πρόεδρος Αμπελουργών Κρήτης)

Ένωσης,όπως αναφέρει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με εκτίμηση που απέστειλε στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), η ελληνική παραγωγή την τρέχουσα χρονιά αναμένεται να ανέρθει στα 2.157.193 εκατόλιτρα. Η συνολική παραγωγή των 28 μελών-κρατών της Ένωσης για το 2018 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 168,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου, καταγράφοντας αύξηση 27% σε σχέση με το 2017.

Την πρώτη θέση στη σχετική λίστα καταλαμβάνει η Ιταλία με παραγωγή 48,5 εκατ. εκατόλιτρα οίνου, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γαλλία με 46,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Ισπανία με συνολική παραγωγή 41 εκατ. εκατόλιτρων κρασιού. Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία αντιπροσωπεύουν το 81% της συνολικής παραγωγής κρασιού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο»

Βέβαια, για την τρέχουσα χρονιά, τα προβλήματα που υπήρξαν δε βοήθησαν ως προς την ποσοτική διάκριση του κρητικού κρασιού. Όμως γενικότερα τα τελευταία χρόνια, τόσο σε ποσοτική όσο και σε ποιοτική διάκριση, η Κρήτη έχει δώσει πολύ καλά δείγματα γραφής, όπως είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που και ο ίδιος είναι τόσο αμπελουργός σε βιολογικά σταφύλια, όσο και μικρός και παραδοσιακός οινοποιός σε κρασί από βιολογικά σταφύλια.

«Η Κρήτη ήταν ελλιπής στο κομμάτι της ποιότητας παλαιότερα. Ενώ έχουμε το κλίμα και βγάζουμε καλό κρασί, αφού βγάζουμε καλά σταφύλια, το πρόβλημα το είχαμε με τις ποικιλίες. Είχαμε έναν φραγμό ως προς τις ποικιλίες και θεωρώ ότι υπήρχαν συμφέροντα που ήθελαν την Κρήτη σε συγκεκριμένες ποικιλίες, να βρίσκεται έξω από το “παιχνίδι” της αγοράς του κρασιού».

Όπως εξηγεί ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τα τελευταία χρόνια, μετά από αγώνες των παραγωγών και των οινοποιών, δεν υπάρχουν πλέον τέτοιες απαγορεύσεις και ο εμπλουτισμός του κρητικού αμπελώνα με περισσότερες ποικιλίες έχει δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στην ποσοτική και ποιοτική παραγωγή του κρασιού.

«Σήμερα λοιπόν κι εγώ ο ίδιος που μετέχω στο Δίκτυο Οινοποιών θεωρώ ότι δεν υπάρχει πλέον οινοποιός που να μετέχει στο Δίκτυο και να μην έχει ποιότητα. Ο καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά. Το σίγουρο όμως είναι ότι η ποιότητα υπάρχει σε όλους. Ωστόσο, λόγω της κλιματικής αλλαγής, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στο πώς φυτεύουμε πλέον»...

Πέρα από αυτό όμως, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης βάζει και δύο σημαντικά θέματα. Το ένα είναι ότι «όποιος δεν έχει νερό, δεν πρέπει πλέον να φυτεύει τίποτα στην Κρήτη». Και το άλλο έχει να κάνει με τα υψόμετρα. «Αν κάποιος δεν έχει χωράφι σε μεγάλο υψόμετρο, να μη φυτεύει οινάμπελο. Σε χαμηλά υψόμετρα κάτω από 200 μέτρα μπορεί ένας αμπελουργός να φυτεύει επιτραπέζιο σταφύλι ή ένας αγρότης ό,τι άλλο θέλει. Οινάμπελα όμως για να μας δώσουν παραγωγή και καλές ποιότητες θα πρέπει να φυτεύονται από τα 200 μέτρα και πάνω»...

Νέα έκθεση στην Αθήνα

Στο μεταξύ, για τρίτη συνεχή χρονιά οι οινοποιοί της Κρήτης, με τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, καλούν τους οινοποιούς στην έκθεση κρητικού κρασιού “ΟιΝοτικά”, για μεθαύριο Δευτέρα στον Πολυχώρο Πολιτισμού “Αθηναΐς”, στον Βοτανικό.

Είκοσι πέντε οινοποιεία απ’ όλη την Κρήτη πηγαίνουν στην πρωτεύουσα για να γεμίσουν τα ποτήρια του οινόφιλου κοινού με γεύσεις και αρώματα από το νησί. Περισσότερες από 250 ετικέτες του κρητικού αμπελώνα από γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες θα είναι διαθέσιμες προς δοκιμή για τους επισκέπτες.

Στον χώρο της έκθεσης θα βρίσκεται και περίπτερο Οινοτουρισμού, όπου θα υπάρχει έντυπο υλικό και θα δίνονται πληροφορίες για τα επισκέψιμα οινοποιεία και τους οργανωμένους “Δρόμους Κρασιού της Κρήτης”. Σκοπός της έκθεσης, όπως αναφέρει το tornosnews.gr, είναι να καθιερώσει τον κρητικό αμπελώνα, να ισχυροποιήσει την παρουσία του κρητικού κρασιού και να ενισχύσει τις προσπάθειες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με τους “Δρόμους του Κρασιού της Κρήτης”.

Η έκθεση προσελκύει 1.500 επισκέπτες, ανάμεσα στους οποίους είναι σημαντικοί φορείς του τουρισμού και του κρασιού, οινόφιλο κοινό και επαγγελματίες, προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας τους με περισσότερες από 250 ετικέτες κρασιού από 11 κρητικές ποικιλίες, ενώ προσφέρει και κρητικά προϊόντα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News