default-image

Στην «εντατική» η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ λόγω απολύσεων

Κρήτη
Στην «εντατική» η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ λόγω απολύσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κενές θέσεις είναι 650, εκ των οποίων γύρω στις 60 σε επιμελητές Β’ και γύρω στις 90 σε ειδικευόμενους γιατρούς

Σε νέες περιπέτειες οδηγείται στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα η Δημόσια Υγεία, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου να αποδυναμώνεται για μία ακόμη φορά λόγω μνημονιακών πολιτικών κυβέρνησης και δανειστών, αφού δεκάδες συμβασιούχοι γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, τεχνολόγοι ακτινολόγοι, και άλλοι, θα πρέπει να ετοιμάζονται να αφήσουν τις δουλειές τους μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ και σε άλλους νευραλγικούς χώρους. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που αποκάλυψε στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρυσάλης, σύμφωνα με τα οποία σε όλο το νοσοκομείο οι κενές θέσεις είναι 650, εκ των οποίων γύρω στις 60 είναι σε επιμελητές Β' και γύρω στις 90 είναι σε ειδικευόμενους γιατρούς.

Επομένως, τα παιχνίδια με την υγεία του κοσμάκη συνεχίζονται και είναι επικίνδυνα!

«Όλα γίνονται για να φτάσουμε στο σημείο να σταματήσει να πληρώνει το κράτος όσους εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία και οι πληρωμές να γίνονται από τα ίδια τα νοσοκομεία με βάση τα έσοδα που έχουν», καταγγέλλει με απόλυτη σιγουριά προς την εφημερίδα μας ο Δημήτρης Βρύσαλης, και μας φέρνει ως παράδειγμα εργαζόμενους με μπλοκάκι, που η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ τους αντιμετώπιζε ως τώρα σαν ελεύθερους επαγγελματίες. «Χρειάστηκε αγώνας από την πλευρά μας για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να διεκδικήσουν το δικαίωμα των αδειών», λέει χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής, και προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Έχουμε πολλές φορές ζητήσει με ανακοινώσεις μας και με αιτήματα να στελεχωθεί το νοσοκομείο με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, για να μπορούν να τηρούνται τα εργασιακά δικαιώματα και οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας στη σύνταξη των προγραμμάτων εργασίας.

Όποτε λήγουν οι συμβάσεις, ή υπάρχουν αναρρωτικές άδειες, ή οποιοδήποτε έκτακτο γεγονός, αυτές οι διαχρονικές ελλείψεις εμφανίζονται πολύ οξυμμένες. Όπως το τελευταίο διάστημα με τη λήξη των συμβάσεων που υπήρχαν στην Παιδοψυχιατρική Κλινική, τώρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και αργότερα με τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ η τυχόν απόλυσή τους θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο ήδη υπάρχον προσωπικό που μένει για να καλύψει αυτές τις ανάγκες, και το οποίο θα αναγκαστεί να δουλεύει είτε διπλοβάρδιες, είτε θα υποχρεωθεί να μην παίρνει τα ρεπό του, τέτοια κατάσταση εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα με τη λήξη των συμβάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που ήδη θα δημιουργήσει ακόμα πιο οξυμμένα προβλήματα»...

Ο Δημήτρης Βρύσαλης προσθέτει ότι ήδη σήμερα όλα τα τμήματα του ΠΑΓΝΗ λειτουργούν στο όριο ασφαλείας. «Δηλαδή δεν τηρούνται τα δύο ρεπό της εβδομάδας που θα έπρεπε να παίρνουν οι εργαζόμενοι, για τους οποίους θα έπρεπε να υπάρχει και χρόνος για ξεκούραση ανάμεσα στις δύο βάρδιες κ.ά. Αυτά δεν τηρούνται ακριβώς λόγω της ευθύνης που έχει το υπουργείο Υγείας να μην προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό, αλλά να επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με εμβαλωματικές λύσεις τύπου συμβάσεων, που δεν έρχονται να προσθέσουν προσωπικό, αλλά να ανακυκλώσουν τους εργαζόμενους. Αυτή η έλλειψη προσωπικού, καθώς και η εντατικοποίηση και η υποχρηματοδότηση έχουν χτυπήσει “κόκκινο” και στο ΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό του ΠΑΓΝΗ του 2012, που είναι και πετσοκομμένος, από το νοσηλευτικό προσωπικό μόνο λείπουν 350 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που υπάρχουν πλέον λειτουργούν πέρα από τα όρια αντοχών και προφανώς αυτές οι τρομακτικές ελλείψεις μέχρι ενός σημείου συγκαλύπτονται από όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που διαχρονικά εφαρμόζουν όλες οι διοικήσεις»...

Αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις  -«Τα κενά... πολλαπλασιάζονται

Ο Δημήτρης Βρύσαλης τονίζει στο σημείο αυτό ότι όλα αυτά τα ζητήματα έχουν αντίκτυπο στη δουλειά των εργαζομένων σε τόσο νευραλγικές θέσεις. «Πέντε άτομα φεύγουν τώρα από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τον Φλεβάρη του 2019 τελειώνει το πρόγραμμα του ΟΑΕΕ που απασχολεί μόνο στο ΠΑΓΝΗ 60 εργαζομένους. Και ακόμα και αν βγουν αληθινές οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα παραμείνουν οι εργαζόμενοι αυτοί, το νοσοκομείο δεν παύει να έχει πρόβλημα, γιατί τα κενά και οι ελλείψεις που υπάρχουν συνεχώς πολλαπλασιάζονται»...

Αυτός ο πολλαπλασιασμός των ελλείψεων έχει να κάνει και με τις συνεχείς αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, όπως και με την ανάπτυξη τμημάτων του νοσοκομείου χωρίς να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι, και ταυτόχρονα με τη συνεχή αύξηση της προσφυγής του κόσμου στη Δημόσια Υγεία λόγω της ανέχειάς του να ζητήσει σε ιδιώτες γιατρούς υπηρεσίες υγείας.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ διεκδικεί να μετατραπούν οι συμβάσεις από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και να συμπληρωθεί το προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News