Έρευνες για πετρέλαιο και στο Λασίθι!

Κρήτη
Έρευνες για πετρέλαιο και στο Λασίθι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η θαλάσσια περιοχή ΝΑ της Κρήτης μεταξύ των 5 νέων μπλοκ που ετοιμάζει να βγάλει σε διαγωνισμούς η ΕΔΕΥ

Νέους επενδυτές (ει δυνατόν το ίδιο μεγάλους “παίκτες” της παγκόσμιας πετρελαϊκής σκηνής, όπως η αμερικανική Exxonmobil και η γαλλική Total, που ετοιμάζουν ήδη σε σύμπραξη με τα ΕΛ.ΠΕ. γεωτρύπανα νοτιοδυτικά της Κρήτης) θέλει να προσελκύσει η ΕΔΕΥ για έρευνες και μελλοντική εξόρυξη υδρογονανθράκων στη νοτιοανατολική πλευρά της Κρήτης, κάτω δηλαδή από το Λασίθι!

Με “μπούσουλα” τον πετυχημένο διαγωνισμό για τα δύο μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και το μπλοκ στο Ιόνιο, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ετοιμάζει διεθνείς διαγωνισμούς για την παραχώρηση 5 συνολικά νέων θαλάσσιων οικοπέδων προς έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων.

Τα 5 νέα μπλοκ που έχουν μελετηθεί από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και θα βγουν σε διαγωνισμούς εκτείνονται γεωγραφικά σε όλη τη δυτική Ελλάδα, από το Ιόνιο και την Πελοπόννησο μέχρι την Κρήτη, στα δυτικά και νότια της οποίας θα βρίσκονται τα δύο θαλάσσια οικόπεδα. Τα δύο νέα θαλάσσια μπλοκ θα καλύπτουν όλο τον θαλάσσιο χώρο από τη Γαύδο μέχρι τα νοτιοανατολικά του νησιού, βάζοντας έτσι και τον Νότο του νομού Λασιθίου στο κάδρο των ενεργειακών εξελίξεων...

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς στο 3ο Workshop για την Έρευνα και την Παραγωγή Υδρογονανθράκων, μέσα στους επόμενους 12 μήνες η εταιρεία προχωρά στην προσέλκυση επενδυτών για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε πέντε θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπασιάς, προσδοκία είναι για κάθε ένα από αυτά τα 5 νέα μπλοκ να υπάρξει επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από πετρελαϊκές εταιρείες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρησή του.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων δεν έμεινε μονάχα στην προαναγγελία. Ο ίδιος παρουσίασε τις 5 υποψήφιες περιοχές για έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε Ιόνιο, Κρήτη και νότια της Πελοποννήσου.

Τα δύο από τα πέντε blocks βρίσκονται στο Ιόνιο Πέλαγος, με το πρώτο να γειτονεύει με το “οικόπεδο 2” των Total-ΕΛ.ΠΕ.-Edison κι εκείνο του “Ιονίου” των “Repsol-ΕΛ.ΠΕ.”, και το δεύτερο με το “οικόπεδο 10” του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Το τρίτο block είναι κάτω από τον Μεσσηνιακό Κόλπο και φτάνει μέχρι τα δυτικά των Χανίων. Τα άλλα δύο αποτελούν ουσιαστικά συνέχεια του οικοπέδου “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”, βρίσκονται δηλαδή νότια του νησιού, κάτω από τη Γαύδο και κάτω από το Λασίθι.

Με “μπούσουλα” τον πετυχημένο διαγωνισμό για τα δύο μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και το μπλοκ στο Ιόνιο, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ετοιμάζει διεθνείς διαγωνισμούς για την παραχώρηση 5 συνολικά νέων θαλάσσιων οικοπέδων προς έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η μεγάλη είδηση, αφού μέχρι τώρα η νοτιοανατολική πλευρά της Κρήτης φαινόταν να βρίσκεται εκτός ατζέντας σε ό,τι αφορά το εγχείρημα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Το κάθε οικόπεδο έχει έκταση από 8.000 έως 22.000 τ.χλμ. Τα μπλοκ αυτά προέρχονται από τις περιοχές που είχαν περιληφθεί στο μεγάλο γύρο παραχώρησης του 2014, στο πλαίσιο των διαγωνισμών που είχαν βγει από τηn προηγούμενη κυβέρνηση και τον τότε υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.

Τότε, ως γνωστόν, ο διαγωνισμός ήταν άγονος, καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τα θαλάσσια αυτά οικόπεδα. Ωστόσο, οι επιστήμονες της ΕΔΕΥ προχώρησαν σε επανεπεξεργασία και σε νέα ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων και στη συνέχεια χάραξαν νέα μεγαλύτερα μπλοκ που έχουν έκταση από 8 έως 20 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στο πλαίσιο αυτό χαράχτηκαν δύο μπλοκ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, 2 μπλοκ στο Ιόνιο και 1 μπλοκ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου.

Η ΕΔΕΥ θα ξεκινήσει να κάνει το promotion των θαλάσσιων αυτών περιοχών σε διάφορα fora, αλλά και σε στοχευμένες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν τέτοιου μεγέθους εκμεταλλεύσεις.

Αισιοδοξία

Στην ΕΔΕΥ, όπως φάνηκε από τα λεγόμενα του προέδρου της, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι οι νέες προωθούμενες παραχωρήσεις θα κινητοποιήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον των πετρελαϊκών κολοσσών. Σε αυτό, σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΔΕΥ, συνηγορεί η θετική συγκυρία με τις αυξημένες τιμές πετρελαίου, αλλά και οι νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν έρευνες σε μεγάλα βάθη.

Εάν τελικά επιβεβαιωθεί το διεθνές ενδιαφέρον και υπάρξουν νέες παραχωρήσεις, στις συγκεκριμένες περιοχές, σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, θα έχει καλυφθεί σχεδόν όλη η θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης, αφού η “βεντάλια” των ερευνών στα νότια της Κρήτης θα απλωθεί μέχρι τα ανατολικά του νησιού!

Εκτός θα μένει μόνο ένα τμήμα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, το οποίο, εξαιτίας των εβαποριτών, θεωρείται «δύσκολο σημείο» για έρευνα υδρογονανθράκων.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

Ανοιχτοί σε τροποποιήσεις

Μια αξιοσημείωτη παράμετρος από τα όσα είπε στην ομιλία του ο κ. Μπασιάς είναι ότι η ΕΔΕΥ είναι ανοιχτή σε τροποποιήσεις κατόπιν διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους “μνηστήρες”.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «οι συγκεκριμένες χαράξεις που έχει κάνει η ΕΔΕΥ για τα οικόπεδα δεν είναι δεσμευτικές και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να ζητήσουν με την εκδήλωση ενδιαφέροντος την τροποποίησή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, στόχος είναι εντός του 2019 να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρείες, οι οποίες υποβάλλοντας αιτήσεις να προκαλέσουν διεθνείς διαγωνισμούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News