Η Ελληνογερμανική Συνέλευση «βάζει φωτιές» - Κύμα αντιδράσεων

Κρήτη
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση «βάζει φωτιές» - Κύμα αντιδράσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η Ελληνογερμανική Συνέλευση για την οποία αύριο, οπότε και ξεκινούν οι εργασίες της αναμένονται κινητοποιήσεις.

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδας, που καλεί σε συγκέντρωσή διαμαρτυρίας αύριο στις 4.30 το απόγευμα έξω από τον κινηματογράφο Αστόρια. Επίσης στο πλευρό του ΕθνικούΣυμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα τάσσονται οι Ενώσεις Θυμάτων ολοκαυτωμάτων, πολιτιστικοί σύλλογοι μαρτυρικών χωριών της Κρήτης, η πρωτοβουλία εναντίον της Επαίσχυντης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, Δήμαρχοι , Δημοτικά Συμβούλια και φορείς της Μεγαλονήσου.

Μετά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα ακολουθήσει και ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο Lyttos Beach (Ανάληψη Δήμου Χερσονήσου) όπου θα πραγματοποιηθεί η  συνέλευση..

Ενώ όπως ανακοίνωσε και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου δεν  θα συμμετάσχει στις εργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδας

Γερμανικά παραμύθια αντί Δικαιοσύνης στην Ευρώπη!

Κινητοποίηση κατά της συνόδου της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» στη Χερσόνησο.Η Αντίσταση και η Θυσία της Ελλάδας στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και της Κατοχής ήταν πραγματικά μεγαλειώδης. Ο φασιστικός Άξονας, με κύρια υπεύθυνο το Γ’ Ράιχ, εξολόθρευσε μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, κατέστρεψε ολοσχερώς τη χώρα μας, λεηλάτησε και ιδιοποιήθηκε τον πλούτο της. Έως την τελευταία μέρα της Κατοχής η ναζιστική Γερμανία συνέχιζε να εκδικείται τον λαό μας για την ανυπότακτη στάση του και φεύγοντας, το Φθινόπωρο του 1944, άφησε πίσω της κρανίου τόπο, θάνατο, πένθος και ανείπωτη δυστυχία.

Και όμως, 73 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, το αυτονόητο αίτημα για Δικαιοσύνη ακόμα εκκρεμεί. Η Γερμανία, αρνείται να αναγνωρίσει εμπράκτως τα εγκλήματα που ο στρατός της διέπραξε, τη λεηλασία από την οποία το κράτος της επωφελήθηκε, τη φοβερή καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα μας υπονομεύοντας βίαια το μέλλον της. Αρνείται να συνάψει Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα, αρνείται να εκπληρώσει την ηθική, ιστορική, πολιτική και νομική υποχρέωσή της προς την Ελλάδα και να αποδώσει τις γερμανικές οφειλές. Αρνείται δηλαδή την δικαίωση της μεγαλειώδους Αντίστασης και Θυσίας της Ελλάδας, που συνέβαλε τα μέγιστα στη συντριβή του φασισμού και την απαλλαγή της Ευρώπης και της ίδιας της Γερμανίας από το ναζιστικό ζυγό. Κάτι που, όπως επισημαίνει ο Μανώλης Γλέζος, η σύγχρονη Ο.Δ. Γερμανίας δεν θα έπρεπε ποτέ να λησμονεί. Περιορίζεται σε μία «συγγνώμη», που όμως αποδεικνύεται κενή περιεχομένου και ανειλικρινής εφ’ όσον δεν συνοδεύεται με πράξεις αποζημίωσης, επανόρθωσης, αποκατάστασης. Μία «συγγνώμη», που αναιρείται πλήρως από την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση και την αποικιοκρατικού χαρακτήρα προσπάθειά της να παραχαράξει την ιστορία, να διεισδύσει στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας μας, να λεηλατήσει περαιτέρω τον εθνικό μας πλούτο.

Και δυστυχώς, σήμερα όπως και τότε, βρίσκονται συμπατριώτες μας πρόθυμοι να υπηρετήσουν τα γερμανικά σχέδια σε βάρος του λαού μας. Ας καταλάβουν, επιτέλους, ότι η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» αποτελεί Δούρειο Ίππο για την προώθηση της γερμανικής πολιτικής στην Ελλάδα στοχεύοντας στην ενσωμάτωση της Ελλάδας στη γερμανική οικονομική αυτοκρατορία και τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία. Ας αναρωτηθούν, τέλος, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει «Ελληνογερμανική Συνέλευση» και άλλες συναφείς πρωτοβουλίες ψευδεπίγραφης συμφιλίωσης ενώ οι δύο χώρες είναι ακόμη σε καθεστώς λήξης εμπόλεμης κατάστασης, με ευθύνη της Γερμανίας, που αρνείται να υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης με την Ελλάδα; Ας έχουν υπόψη τους όσοι σκέφτονται να συμμετάσχουν στην ψευδεπίγραφη «Ελληνογερμανική Συνέλευση» ότι η παρουσία τους υπηρετεί, ανεξάρτητα από τις προθέσεις τους, τις επιδιώξεις των γερμανικών ελίτ. Δεν ταιριάζει στο λαό μας αυτή η συναλλαγή, δεν ταιριάζει με την Ιστορία μας αυτή η υποτέλεια.

Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά ότι στην καρδιά μας των Ελλήνων και ιδίως των Θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας δεν χωρούν μίσος, μνησικακία και μισαλλοδοξία. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον γερμανικό λαό, όπως και με κάθε λαό, κι επιζητούμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μαζί του. Υπογραμμίζουμε όμως ότι η ειλικρινής φιλία των λαών στηρίζεται στην ισότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη δικαιοσύνη, αρχές και αξίες για τις οποίες και αγωνιζόμαστε.

Συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον ιερό αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει ως οφείλει, σθεναρά και αποφασιστικά τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου να στηρίξουν ομόθυμα τον δίκαιο αυτό αγώνα.Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, των δημάρχων και των φορέων της Μεγαλονήσου, που δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψευδεπίγραφη «Ελληνογερμανική Συνέλευση» στη Χερσόνησο. Είναι, πλέον, βέβαιο ότι η φιέστα της υποτέλειας και της ιδιοτέλειας θα αποδειχθεί φιάσκο!

Καλούμε σε συγκέντρωση την Πέμπτη 1η Νοέμβρη και ώρα 4.30μμ, στην Πλατεία Ελευθερίας, έξω από τον κινηματογράφο Αστόρια και στη συνέχεια σε ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο Lyttos Beach (Ανάληψη Δήμου Χερσονήσου) όπου πραγματοποιείται η κατάπτυστη αυτή «Συνέλευση».

Και η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης καλεί σε διαμαρτυρία αναφέροντας χαρακτηριστικά

ΟΧΙ ΣΤΗΝ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» της ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Ο Δήμος Χερσονήσου φιλοξενεί στις 1-3 Νοέμβρη την 8η Σύνοδο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ).

Τη σύνοδο συνδιοργανώνουν – στηρίζουν οι κεντρικές Ενώσεις Δήμων και Περιφερειών Ελλάδας (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ), η Περιφέρεια Κρήτης και ενώσεις Γερμανών επιχειρηματιών.

Οι ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ πρωτοστάτησαν το 2010 στην ίδρυση της ΕΓΣ, ικανοποιώντας το αίτημα ελληνικών και γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων, για διείσδυση σε δραστηριότητες Δήμων και Περιφερειών της χώρας μας.

Στις συνόδους συζητάνε εμπειρίες ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας» στην τοπική κρατική διοίκηση των δύο χωρών. Τόσο με άμεσες επενδύσεις του κεφαλαίου - ιδιωτικοποιήσεις τομέων δράσης, όσο και με πρακτικές εμπορευματοποίησης υπηρεσιών που θεωρούνταν «κοινωφελείς» και καλύπτουν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

Συζητάνε για επενδύσεις στην ενέργεια, στα νερά, στα απορρίμματα, στην κατάρτιση και εξειδίκευση κύρια σε τουριστικά επαγγέλματα, στη διαχείριση προσφύγων και μεταναστών –θυμάτων των πολεμικών συγκρούσεων που προκαλούν- σε μορφές συνεργασίας και κοινής δράσης επιχειρήσεων.

Στόχος τους είναι όχι μόνο να ανοίξουν νέα πεδία δράσης και κερδοφορίας για το κεφάλαιο, αλλά και να αφαιρέσουν, να ... «απελευθερώσουν» περισσότερα κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια (προϊόν της φοροληστείας εργατικών λαϊκών στρωμάτων) από την κάλυψη λαϊκών αναγκών, ώστε να τα κατευθύνουν άμεσα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί απόδειξη ότι οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και το ελληνικό κράτος συνολικά, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

Τα θυσιάζουν για να στηρίξουν την «επιχειρηματικότητα» και την «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής πλουτοκρατίας στις κοινές μπίζνες της με ξένα κεφάλαια, πότε γερμανικά, πότε κινέζικα, πότε ρώσικα, πότε ισραηλίτικα και πάνω απ’ όλα βέβαια αυτή την περίοδο, με τα αμερικάνικα.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θυσίαζαν τόσα χρόνια όλες οι προηγούμενες και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, την διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις καταστροφές και τα θύματα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου από το γερμανικό κράτος. Για να μη διαταραχτούν οι σχέσεις του ελληνικού κεφαλαίου με το γερμανικό κεφάλαιο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης καλεί τους εργαζόμενους της Κρήτης, να απαιτήσουν από τους Δήμους, τις Περιφέρειες στην Κρήτη κι όλης τη χώρας, όχι μόνο να αντιδράσουν και να απέχουν από την Ελληνογερμανική Συνέλευση, αλλά και να σταματήσουν κάθε δράση στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ

Σχετικά με την συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Μέχρι τέλος του έτους έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις - ζήτημα που αναδείχτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο στη Βιάννο. Είναι μια εξέλιξη στην οποία όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου οφείλουν να σταθούν με όλες τους τις κεραίες ανοιχτές.

Με βάση όσα ιστορικά έχουν προηγηθεί, η Ελληνογερμανική Συνέλευση δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα τα καλύτερα δείγματα γραφής απέναντι στις τοπικές κοινωνίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αλήστου μνήμης 8σέλιδο ερωτηματολόγιο με το οποίο η Ελληνογερμανική Συνέλευση ζητούσε την πλήρη και λεπτομερή απογραφή των περιουσιακών στοιχείων και υποδομών των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας. Το παράδειγμα αυτό επιβεβαιώνει ότι στην ιστορική της διαδρομή η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει αποτύχει.

Είναι συνειδητή η απόφαση μου να μη συμμετέχω στις εργασίες της που ξεκινούν αύριο στη Χερσόνησο της Κρήτης.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρεμβάσεις μιας σειρά φορέων κατά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, μεταξύ αυτών και των Μαρτυρικών Δήμων, του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Ενώσεων Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων, Συλλόγων Μαρτυρικών Χωριών της Κρήτης και Ιστορικών, νομίζω ότι σήμερα είναι ώριμο να αναζητήσουμε άλλους διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως έχει τονίσει πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, αλλά να ορίσουμε από κοινού το πεδίο επίλυσής τους, με βάση πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο».

Σε μια τέτοια κατεύθυνση, ενδεχομένως η κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας θα μπορούσε να παίξει έναν τέτοιο καίριο ρόλο διαύλου επικοινωνίας Ελλάδας-Γερμανίας.

Στα χέρια μας είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον μιας ισότιμης συνεργασίας που αξίζει στους λαούς μας».

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΕΠ Κρήτης για την 8η ελληνογερμανική συνέλευση

Η περιβόητη 8η ελληνογερμανική συνέλευση που φέτος πραγματοποιείται στη Χερσόνησο αποτελεί ένα ακόμα θεσμό που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων.

Εστιάζει στο πως δήμοι και περιφέρειες, η τοπική κρατική διοίκηση, θα “εκσυγχρονιστούν”, σύμφωνα με την γερμανική εμπειρία, ώστε να συμβάλλουν πιο ουσιαστικά στις ανάγκες κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από την εξυπηρέτηση μεγάλων επενδύσεων, την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και συνολικά την παράδοση του πλούτου της χώρας στο κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα η ελληνογερμανική συνέλευση αποτελεί θεσμό που προωθεί τη διείσδυση του γερμανικού κεφαλαίου στην ελληνική οικονομία στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή μας για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους.

Οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία της Κρήτης, τίποτα καλό δεν μπορούν να περιμένουν από την καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η ελληνογερμανική συνέλευση. Οι συζητήσεις που θα γίνουν και αφορούν την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ενέργειας, του νερού, την ανάπτυξη του τουρισμού, την εκμετάλλευση των προσφύγων και μεταναστών που παράγουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι τους, την επαγγελματική κατάρτιση της νεολαίας για να αποτελεί φτηνό ευέλικτο δυναμικό για τις επιχειρήσεις τους, είναι εχθρικές για τα συμφέροντα τους.

Επιπλέον δεν είναι τυχαίο ότι καμία κυβέρνηση ως τώρα, ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν έχουν διεκδικήσει ουσιαστικά πέρα από λαϊκισμούς τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ο λαός μας έχει το δικαίωμα και οφείλει να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, ταυτόχρονα με τον αγώνα του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα για το ρόλο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Περιφερειών, των δήμων και της περιφερειακής αρχής, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΝΔ, των υπολοίπων αστικών κομμάτων που στηρίζουν τέτοιους θεσμούς για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, κόντρα στα δικά τους συμφέροντα και τις ανάγκες τους.

Στο Ηράκλειο την Πέμπτη οι Παναγιώτης - Λαφαζάνης και Νίκος Χουντής

Το Ηράκλειο, ενόψει της επαίσχυντης Ελληνογερμανικής συνέλευσης, θα επισκεφθούν αύριο Πέμπτη 1 Νοέμβρη οι σ. Παναγιώτης Λαφαζάνης γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας και ο ευρωβουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑ.Ε., Νίκος Χουντής.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φθάνει το πρωί, θα περιοδεύσει στο κέντρο της πόλης με κλιμάκιο της Ν.Ε. Ηρακλείου της ΛΑ.Ε. Ο ι Π. Λαφαζάνης και Ν. Χουντής μαζί με το μπλοκ της Ν.Ε. θα πάρουν μέρος στις 4:30μμ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας. Αμέσως μετά (6:30 μ.μ.) θα αναχωρήσουν όλοι μαζί, συλλογικότητες & φορείς, με κατεύθυνση τη Χερσόνησο και το Lyttos Beach όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η Ελληνογερμανική συνέλευση για να διατρανώσουν την θέλησή τους για ακύρωσή της απαράδεκτης… συνέλευσης στην πράξη.

Την Παρασκευή 2 Νοέμβρη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου (11:00πμ) στο Πολύκεντο Νεολαίας (Ανδρόγεω 2, ισόγειο), ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει με κλιμάκιο της Ν.Ε. Ηρακλείου στην κινητοποίηση – διαμαρτυρία στη ΔΕΗ στο Τσαλικάκι (12:30μμ), όπου θα απαιτήσουν το σταμάτημα των αποκοπών ρεύματος ώστε κανένα σπίτι να μην μένει χωρίς ρεύμα και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα της ΔΕΗ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News