Ο Μητσοτάκης καλεί Άραβες να επενδύσουν στην Κρήτη

Κρήτη
Ο Μητσοτάκης καλεί Άραβες να επενδύσουν στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα ενεργειακά πρότζεκτ του νησιού

Γενικό κάλεσμα προς τους Άραβες να επενδύσουν σε ενεργειακά πρότζεκτ ανά τη χώρα, με επίκεντρο την Κρήτη, απηύθυνε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 3ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για σπουδαίες επενδυτικές ευκαιρίες στο ενεργειακό σκηνικό που διαμορφώνεται μέσα στα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Μάλιστα έβαλε σε πρώτο κάδρο το νησί μας, κάνοντας αναφορές σε μεγάλα έργα ΑΠΕ, όπως το υβριδικό στο Αμάρι, στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις όπου πέρα από τα γνωστά έργα έκανε μνεία και για ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Δωδεκανήσων, και φυσικά στο εγχείρημα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ανοιχτά της Κρήτης.

Από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έλειψαν φυσικά οι αναφορές και σε τουριστικές επενδύσεις, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να κάνει και εδώ λόγο για χρυσές επενδυτικές ευκαιρίες για τον αραβικό επιχειρηματικό κόσμο στην Κρήτη και σε άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδος.

Απευθυνόμενος προς τους Άραβες επιχειρηματίες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο τουρισμός θα αναζητήσει τα επόμενα χρόνια δεκάδες δισ. επενδύσεων και τους κάλεσε να επενδύσουν σε αγορά γης και δεύτερης κατοικίας.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην 3η Ευρω-Αραβική Σύνοδο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απηύθυνε πρόσκληση-πρόκληση προς τον αραβικό κόσμο να επενδύσει στον ενεργειακό τομέα. «Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής επιβάλλει να δώσουμε έμφαση σε επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών μας αλλά και τη μεγαλύτερη δυνατή συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μείγμα της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο περισσότερο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), γιατί εκεί υπάρχουν ώριμα επενδυτικά σχέδια, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν άμεσα, στην Εύβοια, στον τόπο μου στην Κρήτη, σε άλλα κατοικημένα νησιά, αλλά και σε ακατοίκητες βραχονησίδες.

Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες σε μεγάλα έργα, τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και την Ε.Ε. - τα λεγόμενα Projects of Common Interest (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος) - στην αποθήκευση ενέργειας. Αν μιλάμε για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το πώς αποθηκεύεται αυτή η ενέργεια όταν δε φυσάει ή όταν δεν έχει ήλιο. Μιλάμε για έργα αντλησιοταμίευσης - το Αμάρι, η Αμφιλοχία κ.ά. - επιχειρηματικά σχέδια που έχουν ήδη επιλεγεί για να χρηματοδοτηθούν από το πακέτο Γιούνκερ - μόνο αυτά τα έργα της αντλησιοταμίευσης θα αναζητήσουν παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ την επόμενη τριετία. Το μόνο το οποίο λείπει είναι το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για να ενταχθεί η παραγόμενη ενέργεια από τα έργα αυτά στο μείγμα της ηλεκτρικής παραγωγής της χώρας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο τραπέζι η διασύνδεση Κρήτης-Δωδεκανήσων

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκιαγράφησε ένα επενδυτικό “χορό” πολλών δισ. ευρώ γύρω από έργα ΑΠΕ, έργα που, όπως τόνισε, πρέπει να συνδυαστούν με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Στο σημείο αυτό της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης έκανε και μια μικρή έκπληξη. Αναφέρθηκε, όπως ήταν φυσικό, στα μεγάλα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων με επίκεντρο τη Κρήτη. Πέρα όμως από τα γνωστά έργα, όπως αυτό της διακρατικής ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος, ο ίδιος έβαλε στο τραπέζι και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δωδεκανήσων με την ανατολική Κρήτη. Ένα εγχείρημα που δεν έχει γενικώς συζητηθεί και σίγουρα η αναφορά Μητσοτάκη στην 3η Ευρω-Αραβική Σύνοδο δίνει το έναυσμα για να απλωθεί η “βεντάλια” των συζητήσεων και στο κομμάτι αυτό.

«Οι σχετικές επενδύσεις συνολικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών μπορεί να ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση, όμως, να συνοδευτούν και από τις απαραίτητες και χρόνια αναγκαίες διασυνδέσεις των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα. Και στις διασυνδέσεις, χαρακτηριστικές περιπτώσεις συνιστούν τα μεγάλα και ώριμα έργα όπως η κεντρική ηλεκτρική διασύνδεση, που ξεκινάει από το Ισραήλ, πηγαίνει στην Κύπρο, πηγαίνει στην Κρήτη και φυσικά συνδέει την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αλλά κι η διασύνδεση των Δωδεκανήσων με την ανατολική Κρήτη και μικρότερες διασυνδέσεις. Μόνο για τις διασυνδέσεις μας θα απαιτηθούν κεφάλαια που θα ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη πενταετία», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας εξασφαλίζεται και με τη διαφοροποίηση των προμηθευτών σε φυσικό αέριο και για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να διευρύνουμε τις δυνατότητές μας σε αποθήκευση Liquid Natural Gas (LΝG), προσβλέποντας και στην υλοποίηση του αποθηκευτικού έργου στην Αλεξανδρούπολη», επισήμανε ακόμα από το βήμα του συνεδρίου ο αρχηγός της Ν.Δ., ο οποίος δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμα ότι η Ν.Δ. στηρίζει την πολιτική της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία, σημειώνοντας πως η «ενεργειακή ασφάλεια της χώρας εξασφαλίζεται και με τη διαφοροποίηση προμηθευτών φυσικού αερίου». Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη στήριξή του στη δημιουργία μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News