Airbnb: Από 21 σε… 21.811 τα προσφερόμενα σπίτια στην Κρήτη

Κρήτη
Airbnb: Από 21 σε… 21.811 τα προσφερόμενα σπίτια στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις για το Airbnb

Στις κορυφαίες θέσεις και στο Airbnb βρίσκεται η Κρήτη, με τα διαθέσιμα καταλύματα προς βραχυχρόνια μίσθωση στο νησί να ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες μέσα σε 8 μόλις χρόνια.

Επαγγελματίες του τουρισμού ξεκίνησαν να διαθέτουν τα καταλύματά τους και μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας για να μην βρεθούν εκτός αντικειμένου. Στα θετικά της υπόθεσης, η τόνωση κλάδων της τοπικής οικονομίας, όμως παράλληλα, σειρά ζητημάτων παραμένουν στον αέρα με πολλαπλές συνέπειες.

Από τον τουρισμό στην ενοικίαση

Μετά από 26 χρόνια στον τουρισμό και 15 στην ενοικίαση καταλυμάτων, ο κ. Μανώλης Χλιαουτάκης, πριν από τρία χρόνια, "άνοιξε" τα διαμερίσματά του και στο... Airbnb.

Μια σοφή απόφαση, αφού η πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης αναπτύχθηκε ραγδαία και του έδωσε την ευκαιρία να παραμείνει οικονομικά βιώσιμος και μέσα στο "παιχνίδι" της νέας ψηφιακής πραγματικότητας.

Στην Αγία Τριάδα Ρεθύμνου, διατηρεί ενοικιαζόμενες κατοικίες που πλέον διατίθενται στους επισκέπτες και μέσω του Airbnb.

Αύξηση κατά… 21.790 σπίτια, μέσα σε 8 χρόνια

Τα στατιστικά δεδομένα είναι θεαματικά για την Κρήτη: Από μόλις 21 διαθέσιμα σπίτια το 2010, φτάσαμε στις 21.811 το 2018!

Ο Στράτος Μπερέτης, πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου, εξηγεί ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και θα αυξάνεται η διάθεση των καταλυμάτων μέσω Airbnb που πανελλαδικά φθάνουν στις 126.000.

Παρατηρείται παράλληλα μια τόνωση του λιανεμπορίου και του κατασκευαστικού κλάδου, όπως και παρενέργειες στην εύρεση στέγης από εκπαιδευτικούς και φοιτητές στο Ρέθυμνο.

Αυτό που ωστόσο ακόμη δεν έχει ρυθμιστεί, είναι τόσο οι σχέσεις γειτονίας, μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών βραχυχρόνιας μίσθωσης σε μια πολυκατοικία, όπως και ότι εκτός των ανεξέλεγκτων εισπράξεων που πρέπει να φορολογούνται, το κράτος θα πρέπει να θέσει και αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας σε όσους διαθέτουν σπίτια, ως καταλύματα.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Μανόλη Τσακαλάκη, Προέδρου ξενοδόχων Ρεθύμνου στην ΚΡΗΤΗ TV:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News