Παράπονα για τις παρακρατήσεις στις επιδοτήσεις και την εξισωτική

Κρήτη
Παράπονα για τις παρακρατήσεις στις επιδοτήσεις και την εξισωτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πόδι οι αγρότες για εξισωτική και επιδοτήσεις

Ξεκίνημα νέων αγώνων σήμερα σε Ηράκλειο και Χανιά για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που πλαισιώνουν τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα, που ανήκουν στη δύναμη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και από νωρίς το πρωί προχωρoύν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα τοπικά υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πανελλαδικά, τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων διεκδικούν τη χορήγηση των εξισωτικών ενισχύσεων, με βάση την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους αγροτοκτηνοτρόφους που τις χάνουν επειδή με την επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής των κανονισμών της Ε.Ε., ολόκληρες περιοχές απεντάσσονται από αυτές.

Εκτός από το θέμα της εξισωτικής, οι αγροτοκτηνοτρόφοι που κατεβαίνουν από σήμερα στους δρόμους διεκδικούν να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Επίσης ζητούν την άμεση θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασμών στις 15.000 ευρώ, την άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να προχωρήσουν οι αρμόδιοι σε άμεση εκτίμηση των ζημιών από τον δάκο στα ελαιόδεντρα και στην κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των πληγέντων ελαιοπαραγωγών, την κατάργηση του χαρατσιού του 2%, καθώς και τη δακοκτονία με πλήρη ευθύνη του κράτους, έγκαιρα και έγκυρα.

Παράπονα για τις παρακρατήσεις στις επιδοτήσεις

Στο μεταξύ, ήδη έχουν αρχίσει οι αγρότες στην Κρήτη να εκφράζουν τα πρώτα παράπονα για τις παρακρατήσεις των επιδοτήσεων. Έτσι κι αλλιώς πήγαν στα μηχανήματα ΑΤΜ με... μικρά καλάθια, ενώ τώρα βλέπουν στην πράξη πόσο πολύ μειωμένες είναι οι επιδοτήσεις τους, που σε πολλές περιπτώσεις παρακρατήθηκαν στο σύνολό τους και οι αγρότες “εισέπραξαν”... χαρτάκια...

Χρέη, κόστος ενεργοποίησης, εισφορές από ΕΛΓΑ, βεβαιωμένες οφειλές στον ΕΦΚΑ και ένα σωρό άλλες παρακρατήσεις “ρούφηξαν” τις επιδοτήσεις πριν ακόμα κατατεθούν στους λογαριασμούς των παραγωγών. Να υπενθυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή μπήκαν στα βιβλιάρια των παραγωγών τα χρήματα του 70% της βασικής ενίσχυσης, η οποία αποτελεί γύρω στο 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης συν το πριμ του πρασινίσματος (ένα ποσό που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που ο δικαιούχος εφαρμόζει συγκεκριμένα περιβαλλοντικά μέτρα τα οποία και αποδεικνύονται μέσω των δορυφορικών φωτογραφιών των αγροτεμαχίων).

Στα μέσα Δεκεμβρίου, όμως, αναμένονται και οι πληρωμές των νέων δικαιωμάτων στους νέους παραγωγούς που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της Ενιαίας Ενίσχυσης από το 2013. Οι πληρωμές αυτές θα γίνουν από το Εθνικό Απόθεμα - δηλαδή τον κουμπαρά του προγράμματος της Ενιαίας Ενίσχυσης - που ανατροφοδοτείται από τα χρήματα των κομμένων επιδοτήσεων.Κάθε επιδότηση που για τον ένα ή τον άλλο λόγο κόβεται από έναν παραγωγό, οδηγείται στο Εθνικό Απόθεμα για να καταβληθεί στη συνέχεια σε νέους δικαιούχους. Το μεγάλο ερώτημα, στο οποίο η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει, είναι με ποια κριτήρια θα μοιράσει τα χρήματα αυτά, και αν στους νέους δικαιούχους θα συμπεριλαμβάνονται και οι παραγωγοί της φόρμας 6, που με εντελώς άδικο και απαράδεκτο τρόπο έχασαν ένα σωρό επιδοτήσεις τα τελευταία χρόνια, για λάθη τα οποία δεν οφείλονται στους δικούς τους χειρισμούς αλλά στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, που συνέχισε να μη δίνει λύσεις.

Στο μεταξύ, σήμερα Δευτέρα θα μπορούν να βλέπουν και να εισπράττουν τις επιδοτήσεις τους και οι παραγωγοί που ανήκουν στις άλλες - πλην της Τράπεζας Πειραιώς - τράπεζες. Οι παραγωγοί που έχουν λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς μπορούσαν με κάρτα αναλήψεως από τα ΑΤΜ να εισπράττουν τις επιδοτήσεις τους από της 5:30 το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και μετά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News