Γιάννης Μαυρουδής: «Η ευφυής γεωργία έρχεται στην Κρήτη»

Κρήτη
Γιάννης Μαυρουδής: «Η ευφυής γεωργία έρχεται στην Κρήτη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διείσδυση της τεχνολογίας στο χωράφι συνιστά μια νέα καλλιεργητική πρακτική, η οποία μπορεί να αποφέρει κέρδη στον παραγωγό. Η εταιρεία που εγγυάται την ψηφιοποίηση στον πρωτογενή τομέα παραγωγής είναι η “Gaia Επιχειρείν”, η οποία αποτελεί το απαύγασμα πολυετούς προσπάθειας για τη δημιουργία μιας ευρύτερης συμμαχίας στρατηγικών δομών που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό αγροτικό τομέα. Ο διευθύνων σύμβουλος της “Gaia Επιχειρείν”, Γιάννης Μαυρουδής, παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη στον Λευτέρη Κουμαντάκη, δημοσιογράφο της “ΚΡΗΤΗ ΤV”. Ο Γιάννης Μαυρουδής τόνισε τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος, το οποίο έχει αντίκτυπο στον παραγωγό και μόνο.

-Με επίκεντρο τον Έλληνα παραγωγό, τον Κρητικό παραγωγό (αλλάζουν τα δεδομένα, απ’ ό,τι φαίνεται, και ήταν και το ζητούμενο αυτό σε συνεδρίες που ξεκίνησαν την Πέμπτη με αφορμή το 5ο Συνέδριο), θα ήθελα να μου πείτε κατά πόσο μείνατε ικανοποιημένος από τις εργασίες του συνεδρίου και εάν τελικά εξήχθη το αποτέλεσμα το οποίο επιθυμούσατε και εσείς πριν τη διοργάνωσή του.

«Έχουμε μείνει πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Ήταν ένα συνέδριο που νομίζω ότι έδωσε μια ευρύτερη και πιο στοχευμένη ενημέρωση στον κρητικό αγροτικό πληθυσμό. Η θεματολογία του συνεδρίου είχε να κάνει με την ψηφιοποίηση και ποιο είναι το μέλλον του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα. Βρισκόμαστε σε μια φάση που είναι αρκετά δύσκολη αυτή τη στιγμή. Τι σημαίνει ψηφιοποίηση; Ψηφιοποίηση σημαίνει να φέρουμε την τεχνολογία στο χωράφι, να βρούμε τα τεχνολογικά μέσα που θα μπορέσουν είτε να βοηθήσουν τον παραγωγό να παραγάγει περισσότερα με λιγότερα είτε να βοηθήσουν τον παραγωγό να παραγάγει ένα προϊόν ποιοτικότερο, ασφαλέστερο και σύμφωνα με όλους τους διεθνείς περιβαλλοντικούς κανόνες. Οφείλουμε να δώσουμε μια περιφερειακή διάσταση, γιατί η “Gaia” δεν είναι μόνο η Αθήνα που είναι η έδρα της.

Είναι οι συνεταιρισμοί, τα μέλη της σε όλη τη χώρα και οφείλουμε να ενισχύσουμε την περιφερειακή αυτή διάσταση. Η Κρήτη για εμάς αποτελεί ίσως το πρώτο role model για την εφαρμογή του προγράμματος “ευφυούς” γεωργίας που έχουμε. Είναι ένας χώρος που έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Έχει ένα δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο για να καλυφθεί. Οπότε αυτό μας δίνει μια πρόκληση και συγκεκριμένα πώς θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των αγροτών. Και λόγω της σχετικής αυτονόμησής της ως μεγάλο νησί, μπορεί να αποτελέσει ένα ξεχωριστό παράδειγμα. Η Κρήτη έχει εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα και δραστήριους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Το συνεταιρίζεσθαι στην Κρήτη είναι σε μια πολύ προχωρημένη διάσταση. Οι Κρητικοί παραγωγοί έχουν μάθει να ασχολούνται με τον δικό τους συνεταιρισμό και αυτό που θέλω να πω σε αυτό το σημείο είναι πως οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών είναι άνθρωποι της παραγωγής και άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τους παραγωγούς».

-Θα δημιουργηθεί μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα για όλους τους παραγωγούς... Πώς αυτή θα βοηθήσει τον αγρότη; Ο αγρότης είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει νέα ψηφιακά μέσα από τη στιγμή που ουδέποτε ο Έλληνας παραγωγός έχει ασχοληθεί με τέτοιου είδους ηλεκτρονικά και τεχνολογικά μέσα;

«Σωστά. Είστε απόλυτα σωστός. Η διείσδυση της τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα βρίσκεται σ’ ένα πολύ χαμηλό επίπεδο. Και δεν είναι ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει στον ελληνικό χώρο. Είναι ένα γενικότερο φαινόμενο. Ίσως η μόνη χώρα η οποία είναι λίγο προηγμένη τεχνολογικά είναι οι ΗΠΑ και αυτό οφείλεται στην έκταση που έχουν οι καλλιέργειές τους, γιατί μιλάμε για χιλιάδες εκτάρια. Εδώ μιλάμε για κάποια στρέμματα. Μιλάμε για ένα μέσο όρο αγροτικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα μεταξύ 8-10 στρεμμάτων ανά παραγωγό. Επομένως, είναι κάτι διαφορετικό. Να πώς κάποια πράγματα έκαναν την “Gaia Επιχειρείν” να δημιουργηθεί. Η “Gaia Επιχειρείν” ήταν μια κίνηση μέσα στην κρίση. Ήταν μια σκέψη, κάτω από μεγάλη διαβούλευση, από αγροτικούς φορείς και παράγοντες του αγροτικού τομέα. Το 2014 είπαμε πως οφείλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση. Βρισκόμασταν στη μέση μιας οικονομικής κρίσης, η οποία έχει προκαλέσει πολύ άσχημα αποτελέσματα ειδικά στον αγροτικό πληθυσμό, λόγω της ύφεσης. Κάπως έπρεπε να βοηθήσουμε. Πιστεύουμε στο συνεταιρίζεσθαι και στο συνεργάζεσθαι. Οπότε συνεταιρισμοί, που είναι οι άμεσοι εκπρόσωποι όλης αυτής της ιδέας, όφειλαν και έπρεπε να ήταν μέσα σε αυτό. Και πιστεύουμε πως αυτός έπρεπε να είναι ο κύριος πυλώνας που θα στηριχτούν. Έτσι ξεκινήσαμε από 67 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και είπαμε ότι πάμε να πάρουμε αυτούς τους 3 πυλώνες, να τους δώσουμε όραμα και κοινούς στόχους, ώστε και οι τρεις μαζί να δουλέψουν για το καλό της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Έτσι ξεκινήσαμε το 2014.

Η “Gaia Επιχειρείν” πιστοποιήθηκε και είναι ο φορέας υποστήριξης όλων των κέντρων υποδοχής δηλώσεων των επιδοτήσεων. Συντονίζει γύρω στα 450 κέντρα υποδοχής δηλώσεων σε όλη τη χώρα. Έχει την τεχνική ευθύνη για τη συλλογή και την ταχεία υποβολή (και τη μορφή) των δηλώσεων. Από το 2014 μέχρι και φέτος, οι δηλώσεις πληρώνονται στην ώρα τους, με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό επιτυχίας, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη βοήθεια όλων των κέντρων υποδοχής σε όλη τη χώρα. Βάσει αυτού του πλαισίου, ξεκινήσαμε και είπαμε πως πρέπει να ενημερώνουμε τον αγροτικό κόσμο. Πρέπει να κάνουμε εκπαιδεύσεις, ενημερωτικά σεμινάρια, συνέδρια, για να μπορέσουμε να φέρουμε όλους τους παράγοντες για να δούμε πώς μπορούμε όλο αυτό το πράγμα να το πάμε παραπέρα. Γιατί δεν πάσχουμε από ποιοτικά προϊόντα στη χώρα. Το ζήτημα είναι πως θα παραγάγει ο παραγωγός με λιγότερο δυνατό κόστος. Φέρνουμε την τεχνολογία στο χωράφι: Του εγκαθιστούμε τηλεμετρικούς σταθμούς για να παίρνουμε κλιματολογικά και εδαφολογικά δεδομένα από την καλλιέργεια την ίδια μέσα, στηριζόμενοι σε εδαφοκλιματικές ζώνες. Μετά παίρνουμε τους δορυφόρους, εκμεταλλευόμαστε το πρόγραμμα “Κοπέρνικος” της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αξιοποιώντας τους δορυφόρους, που δίνουν δωρεάν δορυφορικά δεδομένα σε τακτά χρονικά διαστήματα, παρέχουμε μια επισκόπηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από πάνω. Μετά χρησιμοποιούμε την τεχνογνωσία και του παραγωγού και του γεωπόνου-συμβούλου. Το αποτέλεσμα είναι η συμβουλή. Τη συμβουλή την παίρνει ο γιατρός των ασθενειών, δηλαδή ο γεωπόνος-σύμβουλος, και μπορεί να την πάρει και ο παραγωγός ο ίδιος εάν έχει την τεχνογνωσία. Όλα αυτά κινούνται με τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων (tablet, υπολογιστή) και ο παραγωγός έχει πληροφόρηση ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο χωράφι του.

Οπότε διαμορφώνεις μια νέα καλλιεργητική πρακτική σε συνεργασία με τον γεωπόνο, γιατί αυτός είναι άμεσα εμπλεκόμενος στη διαδικασία. Η Κρήτη θα καλυφθεί σχεδόν στο σύνολό της από εμάς. Εδώ να πούμε πως η επένδυση αυτή δεν έχει κάποιο κόστος για τον παραγωγό. Ο παραγωγός δεν επιβαρύνεται με πάγια έξοδα. Η συμβολή της “Gaia Επιχειρείν” είναι σταθμός για την παρέμβαση που θέλει να κάνει στον αγροτικό τομέα».

«Στήριγμα των Κρητικών η “GAIA Επιχειρείν”»

-Θέλω, κλείνοντας τη συζήτηση που έχουμε, να στείλετε το δικό σας μήνυμα στους Κρητικούς παραγωγούς, οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις ακόμη και μέσα από τηn ψηφιοποίηση έτσι ώστε να προχωρήσουν και να δουν καρπούς.

«Να πω στους φίλους μου Κρήτες πως η “Gaia Επιχειρείν” θα είναι το στήριγμά τους σε οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να γίνει, ώστε να βοηθηθεί η αγροτική τους παραγωγή και να αυξηθεί το εισόδημά τους. Για να τους προετοιμάσει για τις νέες συνθήκες που θα επικρατήσουν, η “Gaia Επιχειρείν” θα είναι εκεί να τους ενημερώνει, να τους φροντίζει, όπως κάνει και τώρα. Γιατί έχουμε άψογη συνεργασία με τους περισσότερους συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών στο νησί. Για εμάς, πρωταγωνιστής είναι ο αγρότης και οι οργανωμένες δομές παραγωγών και εμείς θα είμαστε εκεί να τους βοηθήσουμε».

Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "Κρήτη σήμερα" και το Λευτέρη Κουμαντάκη:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News