Στέλιος Ράλλης: Έρχεται η ψηφιακή πολιτική στο χωράφι

Ο γ.γ. του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης μίλησε στην “ΚΡΗΤΗ TV” με αφορμή το 5ο Συνέδριο της “GAIA Επιχειρείν” στο Ηράκλειο

Η μετάβαση του ελληνικού αγροτικού τομέα και της αγροτικής παραγωγής από την παραδοσιακή καλλιέργεια στις σύγχρονες μεθόδους μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών αποτελεί και τον βασικό στόχο του έργου της Ευφυούς Γεωργίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Μέσα από την “ΚΡΗΤΗ TV” και την εκπομπή “Κρήτη Σήμερα”, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης σε συνέντευξή του στον Λευτέρη Κουμαντάκη έδωσε την είδηση ότι μέσα στις επόμενες 15-20 ημέρες το έργο, το οποίο αναμένεται να ωφελήσει περισσότερους από 450.000 αγρότες, θα έχει δημοπρατηθεί, σημειώνοντας πως μέσα από 6.500 επίγειους σταθμούς θα συλλέγονται πολύτιμα δεδομένα για το έδαφος, το νερό και την ατμόσφαιρα, ενώ στη συνέχεια θα δίνονται στοχευμένες συμβουλές για κάθε χωράφι ξεχωριστά.

Με σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες, ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα αναμένεται να εισέλθει στη νέα εποχή μέσα από το έργο της Ευφυούς Γεωργίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Επίγειοι σταθμοί θα συλλέγουν δεδομένα για το έδαφος, τον αέρα και το νερό και στη συνέχεια, μέσα από την κατάλληλη επεξεργασία, θα αξιοποιούνται και θα δίνονται ξεχωριστές συμβουλές σε κάθε αγρότη. Η πλατφόρμα, η οποία θα δημιουργηθεί, αναμένεται να συνδέει τους παραγωγούς με οργανώσεις παραγωγών, ερευνητικά ιδρύματα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κατανομή των 6.500 επίγειων σταθμών θα γίνει και στις 13 περιφέρειες, ωστόσο σε πρώτη φάση αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα στις 20 πιο παραγωγικές καλλιέργειες στην Ελλάδα, όπως το ρύζι, το βαμβάκι, το αμπέλι, η ελιά και τα σιτηρά. Ο αγρότης θα έχει, επίσης, η δυνατότητα να λαμβάνει με sms στο κινητό του γεωργικές προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα και συμβουλές άρδευσης και προστασίας των φυτών. Η χρηματοδότηση του έργου θα αγγίζει τα 33,5 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ας δούμε όμως τι είπε στη συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης για την ακριβή προκήρυξη του πρωτοποριακού αυτού έργου.

* Παρακολουθήσατε τις εργασίες του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της “GAIA Επιχειρείν”. Πείτε μας ποιο ήταν το αίσθημα που σας έμεινε και τις αντιδράσεις του παραγωγικού κλάδου.

«Ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό συνέδριο, γιατί δείχνει και από τη μεγάλη συμμετοχή που σημειώθηκε το ενδιαφέρον του κόσμου και της κοινωνίας για το πώς οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητά του. Το συνέδριο είχε ως αντικείμενο την “Ευφυή Γεωργία”, η οποία βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της κυβέρνησης».

* Ποια είναι η σχέση του υπουργείου με τον πρωτογενή τομέα;

«Αν παλιότερα μιλάγαμε για ψηφιακή πολιτική στο χωράφι, θα νόμιζε ο κόσμος ότι πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αυτή τη στιγμή, όμως, μπορούμε να πούμε για wifi στο χωράφι, για αισθητήρες στο χωράφι και για ψηφιακές δεξιότητες στους αγρότες. Έννοιες άγνωστες μέχρι χθες. Σήμερα όμως ερχόμαστε με μια ψηφιακή στρατηγική και θέτουμε στο επίκεντρο τον αγρότη και την αγροτική παραγωγή, γιατί θεωρούμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι πολύ κρίσιμος για την ελληνική οικονομία και μπορούμε να επενδύσουμε ξανά σε αυτόν, σε μια Ελλάδα που βγαίνει από μια μακροχρόνια κρίση».

*Έχετε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να δημιουργείται όλο αυτό το οραματικό μοντέλο που έχετε ως υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για τον αγροτικό τομέα. Πώς το φανταζόσαστε στο μέλλον;

«Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από κατακερματισμένο κλήρο, που σημαίνει ότι υπάρχουν δικαιούχοι με πάρα πολύ λίγα στρέμματα. Εμείς οφείλουμε σαν Πολιτεία να δώσουμε στον κάθε αγρότη τη δυνατότητα να έχει τις νέες τεχνολογίες στο χωράφι του. Το έργο της Ευφυούς Γεωργίας είναι ένα έργο το οποίο έχουμε αναπτύξει σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον τελευταίο χρόνο και έρχεται να φέρει τους αισθητήρες. Να δημιουργήσει, δηλαδή, σταθμούς που με απλά λόγια έρχονται και δίνουν δεδομένα που συλλέγονται σε μια βάση. Και λέγοντας δεδομένα εννοούμε δεδομένα που σχετίζονται με την υγρασία του εδάφους, με τη θερμοκρασία του αέρα, με την προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα. Θα δημιουργήσουμε, λοιπόν, μια εθνική υποδομή, και είμαι πολύ περήφανος που παρουσιάζω αυτό το έργο, γιατί θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό, εθνικής κλίμακας έργο, το οποίο αναπτύσσει 6.500 τηλεμετρικούς σταθμούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Σε αυτούς θα συλλέγουν όλα αυτά τα δεδομένα, και στην πρώτη φάση του έργου θα μπορούν να δίνουν τις πληροφορίες αυτές στον αγρότη, συμβουλεύοντάς τον δηλαδή για το αν πρέπει να ποτίσει, να λιπάνει και αν έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα, ώστε να προστατευτεί».

* Είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει ακόμα και μηνύματα στο κινητό τού αγρότη συμβουλευτικού χαρακτήρα;

«Ναι, αλλά όχι μόνο αυτό. Καταρχήν ο αγρότης δε θα χρειάζεται να έχει ειδικές ψηφιακές δεξιότητες προκειμένου στην πρώτη φάση του έργου να παραλάβει αυτές τις υπηρεσίες. Σαν υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όμως, εμείς θα φροντίσουμε τόσο οι γεωπόνοι όσο και οι αγρότες να λάβουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες, ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση των πραγματικά πρωτοποριακών υπηρεσιών που τους δίνουμε, στο μέγιστο βαθμό».

ΑΜΕΣΑ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ

«Υπάρχει σχέδιο για την Κρήτη»

* Η Κρήτη στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα. Υπάρχει ένας σχεδιασμός που μπορεί να τονώσει όχι μόνο τους ήδη υπάρχοντες παραγωγούς, αλλά και όσους έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα τα τελευταία χρόνια;

«Αγαπώ τα κρητικά προϊόντα προσωπικά. Αυτό το έργο θα ξεκινήσει να υλοποιείται γρήγορα. Θα δημοπρατηθεί τις επόμενες περίπου 20 μέρες και έχει ορίζοντα υλοποίησης περίπου ένα χρόνο. Υπολογίζουμε ότι γύρω στον Μάρτιο 2019 θα έχουμε την υπογραφή της σύμβασης. Ειδικά για την περιφέρεια της Κρήτης, φροντίζουμε αυτοί οι σταθμοί που θα δίνουν συμβουλές στους αγρότες δωρεάν - και να τονιστεί αυτό, διότι κανένας αγρότης δε θα πληρώσει - να καλύψουν περίπου 1.200.000 στρέμματα στο νησί. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από το μισό της καλλιεργήσιμης γης στην Κρήτη, οπότε καταλαβαίνετε πόση βάση δίνουμε στην Κρήτη γι’ αυτό το έργο».

* Το έργο αυτό θα έχει να κάνει και με την προώθηση των προϊόντων μας και στο εξωτερικό;

«Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι στο συνέδριο παρευρέθηκαν και δύο εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τρόπος της καλλιέργειας κατά την Ευρώπη έχει πλέον αλλάξει. Πρέπει να μετράμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να δημιουργούμε μια αλυσίδα αξίας του προϊόντος και θα πρέπει τα προϊόντα μας να είναι ποιοτικά και να μπορούμε να τα πιστοποιήσουμε. Οι διεθνείς αγορές θέλουν προϊόντα που ξέρουν πώς παρήχθησαν. Ακολουθώντας, λοιπόν, αυτόν τον τρόπο, μόνο ωφελημένοι θα είναι οι αγρότες, ενώ να σημειώσω πως, όπως έχει αποδειχτεί, μπορούμε να έχουμε μείωση του κόστους παραγωγής έως και 45%. Σημειώνεται πως η μοντελοποίηση της παραγωγής κάνει πρόβλεψη και για την επόμενη χρονιά».

* Θα μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με αυτό το μοντέλο;

«Τα ελληνικά προϊόντα είναι ποιοτικά και ιδιαίτερα διότι έχουμε μικροκλιματικές ιδιαιτερότητες. Ο ξένος καταναλωτής είναι απαιτητικός. Αν ξέρει ακριβώς πώς έχουν παραχθεί τα προϊόντα που του προσφέρονται, θα τα προτιμήσει. Σκοπός μας είναι αυτό να φαίνεται και στην ετικέτα. Επίσης, στόχος μας είναι να κάνουμε τον τουρισμό μια βιωματική εμπειρία, που σημαίνει ότι ο τουρίστας θα μπορεί να δει πώς π.χ. παράγεται το σταφύλι, το κρασί κ.λπ. Θα δημιουργήσουμε έναν ψηφιακό χάρτη στην Ελλάδα, που θα παρουσιάζει όλα τα αγροτικά προϊόντα. Έτσι, ο τουρίστας θα μπορεί να ακολουθεί διαδρομές της αρεσκείας του με διάφορα θέματα».