Βαθιά «ανάσα» για το τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι να... φύγει το 2018

Κρήτη
Βαθιά «ανάσα» για το τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι να... φύγει το 2018

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χέρι στην τσέπη βαθιά μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να βάλουν οι φορολογούμενοι

Χωρίς αλλαγές αλλά και χωρίς να μπορεί κανείς να ξέρει ακόμα τι μας περιμένει την επόμενη χρονιά, ολοκληρώνεται η φετινή χρονιά, όπως εξηγεί στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, ενημερώνοντας την κοινή γνώμη για όσα έχουμε ακόμα να πληρώσουμε ως το τέλος του έτους. Και δεν είναι καθόλου λίγα, φυσικά, για μια χρονιά ακόμη κατά την οποία το κράτος μάς καλεί να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη!

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Μπαριτάκης εξηγεί: «Καμία έκπληξη δεν έχουμε. Καμιά αλλαγή δεν έχουμε. Οι εκκρεμότητες είναι συγκεκριμένες. Είναι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, που πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Και είναι και οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Στις 31 Οκτωβρίου είναι η δεύτερη, 30 Νοεμβρίου η τρίτη, 30 Δεκεμβρίου η τέταρτη και 31 Ιανουαρίου η πέμπτη δόση»...

Από ’κει και πέρα, έχουμε να πληρώσουμε και τα τέλη κυκλοφορίας που αναμένεται να μας έρθουν μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Αυτές είναι οι προγραμματισμένες και γνωστές υποχρεώσεις. Και αυτό ισχύει και στα τέλη κυκλοφορίας. Απ’ ό,τι φαίνεται, θα είναι τα ίδια ακριβώς. Όπως δηλαδή είχαν και πέρυσι διαμορφωθεί, ακριβώς έτσι θα είναι και φέτος. Άρα όλοι ξέρουν τα τέλη που θα πληρώσουν για τα οχήματά τους», όπως εξηγεί ο πρόεδρος των φοροτεχνικών.

Για 13ο και 14ο μισθό

Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις του 13ου και του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, ο Παύλος Μπαριτάκης δήλωσε: «Είναι ένα άλλο θέμα. Και θα πρέπει να δούμε αν το κράτος έχει τη δυνατότητα να τα δώσει αυτά τα χρήματα. Η διεκδίκηση βέβαια γίνεται μέσω δικαστικών αποφάσεων. Αλλά θεωρώ ότι αυτό θα κριθεί σε επίπεδο Συμβουλίου της Επικρατείας. Διότι, κάποια Πρωτοδικεία μέχρι τώρα έχουν εκδώσει αποφάσεις που δεν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση. Δεσμευτική για την κυβέρνηση θα ήταν μια απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Ο κ. Μπαριτάκης συνέχισε λέγοντας ότι ο ίδιος σε καμία άλλη περίπτωση πλην της οριστικής δικαστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν περιμένει ότι το κράτος θα επιστρέψει τον 13ο και τον 14ο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους.

Για τις συντάξεις

«Μέχρι τώρα έχουμε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων. Αυτό όμως θα το δούμε μέσω του προϋπολογισμού, όταν αυτός θα κατατεθεί στη Βουλή», είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης.

«Πιο επίσημο από τον προϋπολογισμό δεν υπάρχει. Εκεί θα φανεί αν έχει μειωθεί το σχετικό κονδύλι που έχει αναγραφεί πάνω στον σχετικό κωδικό ή όχι. Αν το σχετικό κονδύλι παραμένει στα ίδια επίπεδα, σημαίνει ότι δε θα μειωθούν οι συντάξεις»...

Το αφορολόγητο των αγροτών

Στο μεταξύ, τη δέσμευση της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι θα προωθηθεί το αίτημα για αύξηση του ακατάσχετου των αγροτών από τα 1.250 στα 15.000 ευρώ, παρείχε ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης στους αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας και έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής έξω από το πολιτικό του γραφείο στη Λάρισα, στην οδό Απόλλωνος.

Οι αγρότες, με επικεφαλής τους Ρίζο Μαρούδα και Κώστα Τζέλλα, ζήτησαν η ρύθμιση αυτή να έχει τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να μην υπάρξουν κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους την επόμενη εβδομάδα (σ.σ. αυτή τη βδομάδα), που αναμένεται να εκταμιευτεί η προκαταβολή της επιδότησης (βασική ενίσχυση), κάτι που όμως, όπως τους εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, δεν είναι εφικτό να γίνει.

ΕΝΦΙΑ: Μετά τον Φεβρουάριο τα νεότερα...

Ρωτήσαμε τον κ. Παύλο Μπαριτάκη τι πρέπει να περιμένουμε και για τον νόμο που έχει σχέση με τον περίφημο ΕΝΦΙΑ. Θα αλλάξει ο νόμος; Πότε; Και σε ποια κατεύθυνση;

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για τον ΕΝΦΙΑ του 2019. Θα μπορούμε να ξέρουμε κάτι τέτοιο μετά τον Φεβρουάριο του 2019», είπε ο κ. Μπαριτάκης.

Τέλος, για την επόμενη χρονιά «δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Δεν έχουμε να περιμένουμε αλλαγές. Ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα αλλάζει κάποιους συντελεστές φορολόγησης δεν υπάρχει. Έχουν ακουστεί διάφορα, αλλά στην πράξη δεν έχουμε δει να γίνεται κάποια αλλαγή», κατέληξε ο ίδιος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News