Κρήτη

Οι εξισωτικές βγάζουν στο δρόμο τους αγρότες

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν σε Ηράκλειο και Χανιά

Οι αγρότες ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Χανιά, αλλά και συμμετοχή στην απεργία στις 14 Νοεμβρίου.

Με τον τρόπο αυτό οι αγρότες επιλέγουν να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για το ζήτημα των εξισωτικών αποζημιώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι 58 χωριά της Κρήτης σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά εξαιρούνται και πλέον δε θα λαμβάνουν εξισωτική.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 21/10 η ανοικτή παγκρήτια σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Αγροτών την οποία είχε καλέσει το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

 

Έγινε εκτίμηση των καλοκαιρινών κινητοποιήσεων, που χαρακτηρίστηκαν θετικές και ελπιδοφόρες για τη συνέχιση της συσπείρωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς στη γραμμή λογική της διεκδίκησης και του αγώνα.

 

Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, που όχι μόνο παραμένουν, αλλά οξύνονται, θέτοντας σε κίνδυνο τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να παράγουμε. Έχουν να κάνουν με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων μας και τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων, το υψηλό κόστος παραγωγής, με την άγρια φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, τις μεγάλες εισφορές στον ΕΛΓΑ, που είναι χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αποζημίωση, τα κάθε είδους χαράτσια όπως ΕΝΦΙΑ, κλπ, που συνολικά παίρνουν από τις τσέπες μας πάνω από το 50% του καθαρού εισοδήματός μας.

 

Πρόσφατα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανάρτησε τους νέους χάρτες μειονεκτικών περιοχών που αξιώνουν εξισωτικής αποζημίωσης για το 2019. Οι νέοι χάρτες αφήνουν πολλές τοπικές κοινότητες έξω από τις εξισωτικές αποζημιώσεις (31 περιοχές στο Ηράκλειο και 25 στα Χανιά).

 

Παράλληλα, το ζήτημα της ελλιπούς δακοκτονίας, για το οποίο φέρουν ακέραια την ευθύνη κυβέρνηση και Περιφέρεια, έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Με τον ΕΛΓΑ να μην αποζημιώνει τη ζημιά που οι ίδιοι μας προκάλεσαν! Ταυτόχρονα, σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, οι μικρομεσαίοι παραγωγοί παραμένουν όμηροι των μεγαλεμπόρων-βιομήχανων, με χρέη από περασμένες σοδειές, με χαρακτηριστική την απειλή της επιχείρησης «Ένωση Πεζών» για κούρεμα χρεών προς τους παραγωγούς ως και 70%!

 

Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είναι η συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, ακολουθεί πιστά τις συμφωνίες στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ, που αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Δε χάνουν ευκαιρία να διαλαλούν το παραμύθι ότι η μικρομεσαία αγροτιά θα σωθεί αν τάχα προσανατολιστεί στη λεγόμενη «επιχειρηματική γεωργία», όπως κάνουν με τη φιέστα που οργανώνει γνωστός επιχειρηματικός όμιλος στο Ηράκλειο αυτές τις μέρες, με παρουσία των υπερασπιστών της κυβερνητικής πολιτικής και της ΚΑΠ, πολιτικών και «συνδικαλιστών»!

 

Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται ο κίνδυνος να βρεθούμε στο κέντρο πολεμικών επιχειρήσεων και αντιποίνων λόγω των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στο νησί μας και της παραπέρα εμπλοκής συνολικά της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση.

 

Ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν είναι μονόδρομος!

Για το αμέσως επόμενο διάστημα, η σύσκεψη αποφάσισε:

 1. Στις 29 Οκτώβρη παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Χανιά και Ηράκλειο για το ζήτημα των εξισωτικών αποζημιώσεων.

 1. Στις 14 Νοέμβρη συμμετοχή στην απεργία που καλούν εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες σε όλες τις πόλεις τις Κρήτης.

Οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι και επιτροπές αγώνα αγροτών που συμμετέχουν στο Παγκρήτιο Συντονιστικό ως μέρος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος που εκφράζεται από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων διεκδικούν:

 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος.
 • Ακατάσχετο των 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς,
 • Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο, διεκδικούμε 12.000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο όριο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, πραγματικές συντάξεις και όχι βοηθήματα, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ενημερότητας, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 και στα 55 για τους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.
 • Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.
 • Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
 • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ. Διεκδικούμε δημόσιο ΕΛΓΑ με ουσιαστική κρατική ενίσχυση και στήριξη που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
 • Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί στο σύνολο της παραγωγής που έχασαν και αυτοί που δεν έχουν λόγω ακαρπίας.
 • Να μην αποχαρακτηριστούν οι μειονεκτικές περιοχές και να μην περικοπούν οι αντίστοιχες εξισωτικές ενισχύσεις.
 • Η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων να γίνει με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και όχι από την τσέπη των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.
 • Να παρθούν από την κυβέρνηση μέτρα πληρωμής της απλήρωτης παραγωγής των αμπελοκαλλιεργητών από τους ιδιώτες μεγαλέμπορους και τους συνεταιρισμούς.
 • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τον απαγορευτικό κανονισμό για την τσικουδιά και το τσίπουρο, που οδηγεί στην εξαφάνιση ενός παραδοσιακού προϊόντος ταυτισμένου με την ίδια τη ζωή των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων στην ύπαιθρο.
 • Να καταργηθεί ο φόρος στο κρασί.
 • Να παρθούν από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης της αγρότισσας. Μέτρα στήριξης της μητρότητας με επίδομα τοκετού από τον ΟΓΑ, κλπ.

Σχόλια