Κρήτη

Παραμένουν τα κενά στα σχολεία 1,5 μήνα μετά το πρώτο κουδούνι

Μεγάλες οι ελλείψεις εκπαιδευτικών σε Ρέθυμνο και Χανιά  

Άλυτα παραμένουν τα κενά στα σχολεία του Ρεθύμνου και των Χανίων, παρά το ότι φτάνουμε στον Νοέμβριο.

Με έναν μαθηματικό - και αυτόν εδώ και μία μόλις εβδομάδα - λειτουργεί το Λύκειο Περάματος στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου, με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να διαμαρτύρονται σχετικά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητώντας την πλήρη κάλυψη των κενών συνολικά.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως κινούνται διαδικασίες λειτουργίας του Γυμνασίου Γαράζου ως Πειραματικού, σε μια προσπάθεια να στελεχώνεται έγκαιρα και άρτια με εκπαιδευτικούς.

Τα κενά στα σχολεία της Κρήτης, αλλά και τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο, έχουν προκαλέσει την αντίδραση της ΝΟΔΕ Χανίων, όπως και του γραμματέα Π.Ε. της Ν.Δ. και βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Με αφορμή το ενημερωτικό έγγραφο προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τα Γενικά Λύκεια της χώρας, με το οποίο, όπως υπογραμμίζει η ΝΟΔΕ Χανίων, «ο κ. Γαβρόγλου φέρνει τα πάνω κάτω στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών στο Λύκειο», το υπουργείο Παιδείας, όπως προσθέτει, «έχει εξαπολύσει αιφνιδιαστική και ολομέτωπη επίθεση σε όλες τις βαθμίδες και σε όλα τα γνωστικά πεδία, με σκοπό την ολοκληρωτική απαξίωση και την πλήρη αποδόμηση του δημόσιου σχολείου».

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει η ΝΟΔΕ, «μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, γεωλόγοι και βιοεπιστήμονες καταγγέλλουν ότι η απόφαση να μη συμπεριληφθούν τα μαθήματα αυτά στις προαγωγικές εξετάσεις της Α’ και της Β’ Λυκείου οδηγεί σε “αλλοίωση του επιστημονικού περιεχομένου” της μαθηματικής εκπαίδευσης και ισοδυναμεί με “ουσιαστική ακύρωση του ενδιαφέροντος και της διδασκαλίας” αυτών των μαθημάτων». Παράλληλα, όπως τονίζεται, υπάρχουν πολλά κενά καθηγητών, όπως αναφέρουν επιστολές δημάρχων καθώς και Σύλλογοι διδασκόντων και γονέων, από το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο Κισσάμου, το Γενικό Λύκειο Κισσάμου και το Επαγγελματικό Λύκειο Κισσάμου, ενώ τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν, αλλά και αυξάνονται σχετικά με την έγκριση ειδικοτήτων των ΕΠ.ΑΛ., στα οποία προστέθηκε και το Εσπερινό Λύκειο Πλατανιά, καθώς «αναίτια δεν εγκρίθηκε» εκεί «η λειτουργία τμημάτων ειδικότητας».

Μεγάλο όμως πρόβλημα παρατηρείται, όπως επισημαίνει η ΝΟΔΕ Χανίων, και στην κάλυψη των αναγκών στην Ειδική Αγωγή και σε εκπαιδευτικούς Παράλληλης Στήριξης, καθώς δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί οι προσλήψεις για το σύνολο των μαθητών του νομού που έχουν διαγνωστεί από το ΚΕΔΔΥ (ΚΕΣΥ), ενώ πλέον αυτό δε φαίνεται να είναι εφικτό ούτε έως τα μέσα Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να βρίσκονται σε απόγνωση! Με όλα αυτά ως δεδομένα, η ΝΟΔΕ Χανίων στέλνει το δικό της μήνυμα και σημειώνει πως «στην προσπάθεια του κ. Γαβρόγλου για διάλυση του δημόσιου σχολείου θα είμαστε απέναντι», καταλήγοντας ότι «η Ελλάδα του 21ου αιώνα χρειάζεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα βασισμένο στα κριτήρια που θέτουν τόσο η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση όσο και η UNESCO, και διασφαλίζουν ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη θα επιτευχθεί μόνο με την επένδυση στη γνώση και την καινοτομία. Αξίζουμε καλύτερα, μπορούμε καλύτερα».

Παρέμβαση Αυγενάκη

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για προστασία της νομιμότητας στα Πανεπιστήμια από τους φοιτητές, τονίζει πως «η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί το καθεστώς φόβου και ανομίας που έχει επιβληθεί στα ακαδημαϊκά Ιδρύματα», ενώ σε νέα ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σημειώνοντας πως τα κενά στα σχολεία είναι χαμένες διδακτικές ώρες, ζητά από τον κ. Γαβρόγλου να απαντήσει πόσα είναι τα κενά και σε ποια σχολεία στον νομό Ηρακλείου, πότε θα καλυφθούν, όπως και τι θα γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεγάλων ελλείψεων εκπαιδευτικών στα ολοήμερα τμήματα, την παράλληλη στήριξη, τα τμήματα ένταξης και τα τμήματα υποδοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια