Βιάννος: Η «μάνα του κρητικού ελαιόλαδου» δεν έχει να… δώσει λάδι

Κρήτη
Βιάννος: Η «μάνα του κρητικού ελαιόλαδου» δεν έχει να… δώσει λάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μειωμένη έως 80% η ελαιοπαραγωγή με το κακό φέτος να έχει γίνει παραγίνει

Ακόμα και η Βιάννος, που ιστορικά θεωρείται ως η “μάνα του κρητικού ελαιολάδου”, αντιμετωπίζει φέτος πρόβλημα χαμηλής παραγωγής εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της δακοπροσβολής, με συνέπεια να υπάρχουν πια πολλοί παραγωγοί του ιστορικού και μαρτυρικού δήμου που δε θα βγάλουν φέτος λάδι ούτε για... σαλάτα, κάτι που έχει προκαλέσει συναγερμό στην περιοχή, με τον δήμαρχο Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη να συγκαλεί για σήμερα το πρωί έκτακτη σύσκεψη με τους φορείς των αγροτών.

Διαρκώς τα τελευταία χρόνια μειώνεται η παραγωγή της Βιάννου. Φέτος όμως, όπως όλα δείχνουν, το κακό έχει παραγίνει, και η δημοτική Αρχή θέλει να καταγράψει τα στοιχεία και τις προτάσεις των αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων, για να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία μέτρα στήριξης του κόσμου αλλά και αποζημιώσεις για τις τεράστιες ζημιές από την καταστροφική επιδρομή του δάκου!

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” , ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί φέτος σε βάρος των ελαιοπαραγωγών της Βιάννου.

«Έχω συγκαλέσει σύσκεψη στο γραφείο μου για αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί, με τους προέδρους των συνεταιρισμών. Και θα μας καταθέσουν και τα στοιχεία τα οποία έχουν ως προς τη φετινή παραγωγή του ελαιοκάρπου στις περιοχές τους, για να δούμε κι εμείς στη συνέχεια ως δημοτική Αρχή τι θα κάνουμε»...

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παύλο Μπαριτάκη, η κατάσταση στη Βιάννο είναι πολύ δύσκολη. «Υπάρχει μη καρπόδεση από τη μια. Συγκεκριμένα, δεν “έδεσαν” οι ανθοί, με αποτέλεσμα να είναι πολύ μειωμένη η καρπόδεση εδώ στην περιοχή μας. Και από την άλλη περιμένουμε να δούμε τις συνέπειες από τον δάκο. Αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο, έχουμε ζημιές φέτος που θα τις δούμε μέσα από τα στοιχεία των συνεταιρισμών».

Προς το παρόν, πάντως, είναι απολύτως βέβαιο ότι το πρόβλημα με τη μειωμένη παραγωγή στον δήμο Βιάννου λόγω της ανομβρίας είναι πολύ σοβαρό.

«Υπάρχουν περιοχές που δε θα βγάλουν καθόλου λάδι φέτος. Ενώ κι εκεί που θα βγάλουν, σε σχέση με πέρυσι η μείωση της παραγωγής εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει το 80% σε κάποιες περιοχές»!

Βέβαια, αν δεν κατατεθούν από τους συνεταιρισμούς όλα αυτά τα στοιχεία, δεν μπορεί κανείς με βεβαιότητα να περιγράψει τις ζημιές τόσο λόγω της μη καρπόδεσης, όσο και λόγω δάκου ή άλλων συνθηκών.

Κάθε φέτος και χειρότερα...

Βέβαια, μπορεί κανείς να αναλογιστεί το μέγεθος της καταστροφής στη Βιάννο, αν σκεφτεί ότι αυτό το μέχρι και 80% ή και 100% της μείωσης της παραγωγής σε κάποιες περιοχές είναι σε σχέση με πέρυσι, που πάλι σε σχέση με πρόπερσι υπήρχε μεγάλη μείωση της παραγωγής, πάλι στην περιοχή της Βιάννου. Να υπενθυμίσουμε ότι, μέσα από ερωτήσεις βουλευτών, η κατάσταση έφτασε πέρυσι στη Βουλή, χωρίς να ληφθούν όμως μέτρα για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Βιάννου.

Στο μεταξύ, από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει και το σύστημα της καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, λόγω κρατικών ευθυνών που έχει η Περιφέρεια Κρήτης, ζητώντας από την κεντρική εξουσία, χωρίς να έχει γίνει μέχρι σήμερα, να της μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες, ώστε να μη συνεχιστούν άλλο οι καθυστερήσεις των εγκρίσεων.

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα της καταπολέμησης του δάκου της ελιάς πάει από το κακό στο χειρότερο, και η Περιφέρεια Κρήτης εφαρμόζει τη δακοκτονία με... δανεικά φάρμακα στο ξεκίνημα των ψεκασμών, που όμως και αυτοί γίνονται αφού έχει κάνει τη ζημιά το έντομο του δάκου.

Καθημερινά φτάνουν έτσι στην εφημερίδα μας καταγγελίες από διάφορες περιοχές της Κρήτης, ελαιοπαραγωγών που αναφέρουν ότι έχασαν τη σοδειά τους λόγω δάκου, την ώρα που πληρώνουν εισφορές υποτίθεται για την προστασία της παραγωγής τους από την καταστροφική μανία του επικίνδυνου και αχόρταγου εντόμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News