default-image

Καταιγίδες φέρνει ο «Ορέστης» σε όλη την Κρήτη

Κρήτη
Καταιγίδες φέρνει ο «Ορέστης» σε όλη την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρές βροχοπτώσεις απ' άκρη σ' άκρη σε όλο το νησί

«Ορέστη» ονόμασε ο Ρεθεμνιώτης, Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τη νέα κακοκαιρία που θα επηρεάσει τη χώρα από τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, μια διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα οδηγήσει, στα ανοικτά του Ιονίου την Κυριακή, στη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα κινηθεί προς τα ανατολικά, προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.

Χαλαζόπτωση και χιόνια στην ηπειρωτική χώρα

Ο «Ορέστης», ήδη από το απόγευμα της Κυριακής, θα προκαλέσει τοπικές βροχοπτώσεις και λίγες σποραδικές καταιγίδες σε διάσπαρτες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Τη Δευτέρα βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο και στα δυτικά-κεντρικά ηπειρωτικά αναμένονται να είναι κατά τόπους ισχυρά και είναι πολύ πιθανό να συνοδευθούν από χαλαζοπτώσεις.

Ενισχυμένοι άνεμοι εντάσεων έξι έως επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο οι εντάσεις των ανέμων δεν θα ξεπερνούν τα έξι μποφόρ. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια και παράκτια τμήματα.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας, ενώ πιθανώς την Τετάρτη και σε ορεινά της Κεντρική Ελλάδας, σε υψόμετρα κατά προσέγγιση μεγαλύτερα από 1.900 μέτρα. Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη, ιδιαίτερα στο Αιγαίο όπου τοπικά οι εντάσεις τους θα φτάσουν τα οκτώ με εννέα μποφόρ. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση σε ολόκληρη τη χώρα.

Καταιγίδες «σφυροκοπούν» την Κρήτη

Από το βράδυ της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης 23 Οκτωβρίου η Κρήτη πρόκειται να επηρεαστεί σημαντικά από την κακοκαιρία με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες να «χτυπούν» απ’ άκρη σ’ άκρη όλο το νησί.

Η θερμοκρασία θα καταγράψει πτώση της τάξεως 3-4 βαθμών Κελσίου και αναμένεται να κυμανθεί στους 18-20 βαθμού.

Η πτώση προβλέπεται να γίνει πιο αισθητή το βράδυ της Τρίτης, όταν θα έχουν σταματήσει οι βροχές και οι ψυχρές αέριες μάζες θα κινούνται πάνω από την Ελλάδα.

Την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου οι άνεμοι θα πνέουν σε δυτικές, νοτιοδυτικές διευθύνσεις όμως σταδιακά από το μεσημέρι της Τρίτης 23 Οκτωβρίου, όταν πάψουν οι βροχοπτώσεις,  αναμένεται να γυρίσουν σε δυτικούς.

Συστάσεις από το Κεντρικό Λιμεναρχείο

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου προειδοποιεί όλους τους ιδιοκτήτες των ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.

Πότε φτιάχνει ο καιρός

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βελτίωση του καιρού αναμένεται από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης, ωστόσο αυξημένες είναι οι πιθανότητες νέας υποτροπής του καιρού προς το τέλος της εβδομάδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News