Αυτά τα χωριά της Κρήτης μένουν «εκτός» εξισωτικής

Κρήτη
Αυτά τα χωριά της Κρήτης μένουν «εκτός» εξισωτικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

58 περιοχές της Κρήτης εξαιρούνται και πλέον δε θα λαμβάνουν εξισωτική -Πυρ και μανία οι αγρότες

Τεράστια ποσά εμφανίζεται να κόβει η κυβέρνηση - κάτι για το οποίο έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου - σε βάρος της Κρήτης, μέσα από την εξαίρεση 58 περιοχών από το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης.

Πυρ και μανία με την απόφαση αυτή δηλώνουν τα αγροτικά στελέχη του νομού Ηρακλείου. Από τα στοιχεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, προκύπτει ότι μόνο ο νομός Ηρακλείου, αν δεν ανακαλέσει η κυβέρνηση την απόφαση αυτή, χάνει κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ!

«Να πάρει πίσω η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την απόφαση εξαίρεσης από την εξισωτική αποζημίωση 58 περιοχών της Κρήτης», έχει ζητήσει με τη σχετική ερώτησή του ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής: «Ανησυχία, αγανάκτηση και οργή έχει προκαλέσει η εκ νέου οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με την οποία 58 περιοχές της Κρήτης εξαιρούνται και πλέον δε θα λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση. Συγκεκριμένα εξαιρούνται 26 περιοχές στην Π.Ε. Χανίων, 31 στην Π.Ε. Ηρακλείου και 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου.

Η ημερομηνία εφαρμογής είναι η 1η/1/2019 και πολλοί παραγωγοί της περιφέρειάς μας, ανεξαρτήτως κλάδου, πλέον δε θα λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση, η οποία ασφαλώς αποτελεί ένα στήριγμα για τους παραγωγούς, οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και είναι και αντιμέτωποι με την υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Κρήτης με την υπ’ αριθμ. 246864/15.10.2018 επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζητά την επανεξέταση της απόφασης αυτής, που συνιστά άλλο ένα πλήγμα σε όλους τους παραγωγούς.

Επειδή η Κρήτη χαρακτηρίζεται από έντονη γεωμορφολογία και επειδή τα κριτήρια οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς δεν ανταποκρίνονται πλήρως και θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια όπως η γεωμορφολογία, το έδαφος και το κλίμα του νησιού, ερωτάσθε, κύριε υπουργέ, εάν προτίθεστε να πάρετε πίσω την απόφασή σας, με την οποία εξαιρούνται 58 περιοχές της Κρήτης από την εξισωτική αποζημίωση».

Πυρ και μανία οι αγρότες

Στο μεταξύ, πυρ και μανία δηλώνουν οι αγρότες στο νομό Ηρακλείου, με τον αποκλεισμό τόσων περιοχών από το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης. «Δεν ξέρουμε πού στηρίζουν αυτή την απόφαση. Τις επόμενες μέρες θα ασχοληθούμε αναλυτικά και θα δούμε τι θα κάνουμε», καταγγέλλει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” οι πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. Ο συνεταιριστής κάνει λόγο για μια ανεξήγητη όσο και εξοργιστική απόφαση και τονίζει ότι δεν πρόκειται να περάσει έτσι, καθώς έχει προκαλέσει ήδη αναστάτωση στον χώρο των συνεταιριστών της Κρήτης.

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία από το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, που καλεί σε παγκρήτια σύσκεψη τα Δ.Σ. των Αγροτικών Συλλόγων και τις Επιτροπές Αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού, για την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

«Πρόσφατα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανάρτησε τους νέους χάρτες μειονεκτικών περιοχών που αξιώνουν εξισωτική αποζημίωση για το 2019. Οι νέοι χάρτες αφήνουν πολλές τοπικές κοινότητες έξω από τις εξισωτικές αποζημιώσεις (31 περιοχές στο Ηράκλειο, 26 στα Χανιά και 1 στο Ρέθυμνο).

Παράλληλα, το ζήτημα της ελλιπούς δακοκτονίας, για το οποίο φέρουν ακέραια την ευθύνη κυβέρνηση και Περιφέρεια, έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, με τον ΕΛΓΑ να μην αποζημιώνει τη ζημιά που οι ίδιοι μας προκάλεσαν», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι συνδικαλιστές που ανήκουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Ποιες περιοχές εξαιρούνται ανά νομό

Μάλιστα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου έχει στην ερώτησή του και πίνακα με τις εξαιρεθείσες περιοχές της Κρήτης, που είναι οι εξής:

Από τον νομό Ηρακλείου, οι περιοχές Γαρίπας, Ινίου, Κασάνων, Καστελιανών, Λευκοχωρίου, Νιπιδιτού, Παναγιάς, Παρτίρων, Σκινιά, Καλυβιών, Λιγόρτυνου, Μεσοχωριού, Πραιτωρίων, Ελαίας, Επάνω Βάθειας, Κάτω Βάθειας, Αϊτανίων, Καινούργιου Χωριού, Βόνης, Ζωφόρων, Σαμπά, Καστελίου, Αποστόλων, Αρχαγγέλου, Ευαγγελισμού, Λιλιανού, Πολυθέας, Σμαρίου, Κουσέ, Πιτσιδίων και Σίβα.

Από τον νομό Ρεθύμνου, η περιοχή Πρίνος.

Και από τον νομό Χανίων είναι οι περιοχές Μαχαιρών, Στύλου, Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Καλαμιτσίου, Αλεξάνδρου Κεφάλα, Κόκκινου Χωριού, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Γεωργιουπόλεως, Καλαμιτσίου Αμυγδαλίου, Κοντοπούλων, Μαλάξας, Γραμβούσας, Πλατάνου, Βρυσών Αποκορώνου, Μάζης, Νίπους, Βαττόλακκου, Καλαμίου και Παϊδοχωρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News