Φυλές του πάρκου: Στο ΣτΕ για να μπλοκάρουν την ανάπλαση στο πάρκο Γεωργιάδη

Κρήτη
Φυλές του πάρκου: Στο ΣτΕ για να μπλοκάρουν την ανάπλαση στο πάρκο Γεωργιάδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποφασισμένες να ακολουθήσουν τη νομική οδό και να μην αρχίσουν οι εργασίες

Μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα φτάσουν οι “Φυλές του πάρκου”, προκειμένου να βάλουν “στοπ” στα σχέδια του Δήμου Ηρακλείου αναφορικά με την περιβόητη πλέον ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, οι “Φυλές” γνωστοποιούν ότι «δεδομένης της αδιαλλαξίας του Δήμου», αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν - και - τη νομική οδό: Ειδικότερα, όπως αποφασίστηκε κατά την προχθεσινή ανοικτή συνέλευση που έλαβε χώρα στο πάρκο Γεωργιάδη, «οι συμπολίτες μας που συσπειρώνονται στις “Φυλές του πάρκου” θα προβούν - μεταξύ άλλων - σε αίτηση ακύρωσης των πράξεων του επίμαχου έργου, η οποία θα κατατεθεί στο ΣτΕ».

Όπως έγινε γνωστό κατά την ανοικτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε προχθές, οι “Φυλές του πάρκου” αποφάσισαν να προβούν σε αίτηση ακύρωσης των πράξεων του έργου. Όπως αναφέρεται στην επίμαχη ανακοίνωση, έχουν ήδη συγκεντρωθεί περισσότερες από 25 υπογραφές συμπολιτών μας για την εν λόγω αίτηση ακύρωσης, αλλά και την αίτηση αναστολής του έργου, η οποία θα κατατεθεί - επίσης - στο ΣτΕ. Σημειώνεται ότι η αίτηση αναστολής υποβάλλεται, καθώς η διαδικασία της εξέτασης της αίτησης ακύρωσης του έργου είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και δεν αναμένεται να βγει σχετική απόφαση πριν περάσουν πολλοί μήνες.

Μεταξύ άλλων, στην επίμαχη ανακοίνωση οι “Φυλές του πάρκου” γνωστοποίησαν τους τρόπους με τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υπογράφουν την αίτηση ακύρωσης και την αίτηση αναστολής, που θα κατατεθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η αίτηση αναστολής γίνεται προκειμένου να «μπλοκαριστεί» το έργο, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για την αίτηση ακύρωσης, διαδικασία η οποία είναι αρκετά χρονοβόρα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι “Φυλές του πάρκου” αναφέρεται ότι «η επιμονή του Δήμου Ηρακλείου να υλοποιήσει το παράλογο έργο που σχεδίασε για το πάρκο Γεωργιάδη και οι επόμενες κινήσεις όσων αγωνιούν για την τύχη του ήταν αποκλειστικό θέμα της χθεσινής (σ.σ. προχθεσινής) ανοιχτής συνέλευσης».

«Εξακολουθεί να είναι σαφές για όλους και όλες μας ότι, αν επιτρέψουμε την υλοποίηση του έργου στη βάση της μελέτης που έχει δημοπρατηθεί, το πάρκο Γεωργιάδη δε θα θυμίζει σε τίποτα τον ελεύθερο χώρο πρασίνου που αγαπήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Ο Δήμος, εντωμεταξύ, κάνει ο,τι μπορεί για να μας επιβεβαιώσει (βλ. πρόσφατο κλάδεμα των δέντρων στην πλατεία Ελευθερίας)...», αναφέρεται στη συνέχεια της επίμαχης ανακοίνωσης των “Φυλών”.

«Στο πλαίσιο λοιπόν του 9μηνου πολύμορφου αγώνα υπεράσπισης του πάρκου, αποφασίστηκε χθες (σ.σ. προχθές) να μεθοδευτεί και η νομική προσβολή του έργου “αναβάθμισης” του πάρκου Γεωργιάδη. Δεδομένης της αδιαλλαξίας του Δήμου, συμπληρωματικά στην κινηματική διαδικασία που διεξάγεται αυτό το διάστημα θα προβούμε σε κατάθεση αίτησης ακύρωσης των πράξεων με βάση τις οποίες θα υλοποιούταν το έργο, καθώς και αίτησης αναστολής τους.

Στη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) συνέλευση 26 άτομα συμφώνησαν να συνυπογράψουν τις παραπάνω αιτήσεις.

Καλούμε όσους και όσες θέλουν να δείξουν και με αυτόν τον τρόπο την εναντίωσή τους στο αντιπεριβαλλοντικό και αντικοινωνικό έργο που προτείνει ο Δήμος, να επικοινωνήσουν μαζί μας είτε μέσω Facebook, είτε μέσω mail: [email protected] για να προστεθεί και το δικό τους όνομα στην παραπάνω λίστα», επισημαίνεται, εν κατακλείδι, στην ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε χθες από τις “Φυλές του Πάρκου”.

«Θα υπερασπιστούμε το πάρκο με όλα τα δυνατά μέσα»

Σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στις “Φυλές του πάρκου”, η εν λόγω εξέλιξη δεν ήταν ξαφνική: Κι αυτό καθώς από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα η προσπάθεια των “Φυλών” να μπλοκάρουν τα σχέδια του Δήμου είχε γίνει γνωστό ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα δυνατά μέσα. Σε παλαιότερες ανακοινώσεις τους, οι “Φυλές” είχαν ξεκαθαρίσει ότι αν χρειαστεί θα υπερασπιστούν το πάρκο Γεωργιάδη - και - με τη φυσική τους παρουσία. Με λίγα λόγια, η πρόθεση των “Φυλών του πάρκου” για... ποικιλομορφία στις δράσεις τους είχε εκφραστεί ξεκάθαρα.

Έτσι, μετά τις κινηματικές διαδικασίες που βρίσκονταν εν εξελίξει από τις αρχές του έτους, εσχάτως “επιστρατεύτηκε” από τη “φαρέτρα” των “Φυλών” και το “όπλο” της προσφυγής στην ελληνική Δικαιοσύνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News