Ο Κρητικός Κωνσταντίνος Μακρής στην dream team των επιστημόνων

Κρήτη
Ο Κρητικός Κωνσταντίνος Μακρής στην dream team των επιστημόνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη λίστα των 45 Ελλήνων που έχουν δημοσιεύσει ερευνητικό έργο με μεγάλη επιρροή ο Κρητικός ερευνητής

Την αναγνώριση της απήχησης του ερευνητικού έργου του κ. Κωνσταντίνου Μακρή, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής και συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΙΗΔΛ/ΙΤ, γνωστοποίησε το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) προς την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών. Ο κ. Μακρής είναι ο μοναδικός φυσικός στον κατάλογο αυτόν που εργάζεται σε ελληνικό πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο.

Ο κ. Μακρής συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο 45 νέων Ελλήνων επιστημόνων, γεννημένων μετά το 1974, οι οποίοι έχουν δημοσιεύσει ερευνητικό έργο με μεγάλη επιρροή, όπως αυτή αποτυπώνεται από τις αναφορές σε αυτό, που τους κατατάσσει στο κορυφαίο 0,1% παγκοσμίως για την ηλικία τους. Ο κατάλογος συντάχθηκε από τον κ. Ι. Ιωαννίδη, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή και στη Σχολή Θετικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Stanford (ΗΠΑ) και δημοσιεύτηκε την 1η Οκτωβρίου στην εφημερίδα “Καθημερινή της Κυριακής”. Στον συγκεκριμένο κατάλογο, μπορεί κανείς να δει τον κ. Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, ο οποίος είναι καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ και τον γνωρίσαμε πρόσφατα, καθώς τιμήθηκε με το βραβείο Rolf Nevanlinna, το οποίο αποτελεί κορυφαία διάκριση της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών.

Ποιος είναι ο Κ. Μακρής

Ο κ. Μακρής, ο οποίος είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Φυσικής από το 2017, αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2002 και έλαβε το διδακτορικό του στη Θεωρητική Φυσική και Φωτονική από το College of Optics & Photonics (CREOL) του University of Central Florida (ΗΠΑ) το 2008. Στη συνέχεια εργάστηκε για δύο έτη ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) της Ελβετίας και το 2011 ήταν λέκτορας στο Institute for Theoretical Physics του Vienna University of Technology (TU-Wien) της Αυστρίας. Από το 2012 έως το 2015 ήταν υπότροφος Marie Curie στο Princeton University (ΗΠΑ) και στο TU-Wien, ενώ από το 2015 έως το 2017 ήταν ερευνητής στο Κέντρο Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας (QCN) στην Κρήτη.

Το απογοητευτικό στον συγκεκριμένο κατάλογο είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία ζει και εργάζεται ακαδημαϊκά και ερευνητικά στο εξωτερικό. Οι αιτίες είναι λίγο ή πολύ αναμενόμενες. Η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη ακαδημαϊκής και εργαστηριακής έρευνας, η μη παροχή κινήτρων και οι κακές συνθήκες εργασίες σε κατόχους διδακτορικών διπλωμάτων, όπως είναι ο μη διορισμός σε δημόσια ανοικτά πανεπιστήμια, και η επακόλουθη πολυετής αναμονή κάνουν τους Έλληνες ερευνητές να γυρίζουν την πλάτη τους στην Ελλάδα και να βρίσκουν εργασία σε διεθνή εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού.

Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός πως οι συγκεκριμένοι ερευνητές, πριν ξεκινήσουν το διδακτορικό τους, είχαν αποφασίσει να φύγουν από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα δύο τρίτα πήραν το πρώτο πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο, κυρίως το Αριστοτέλειο (8), ΕΜΠ (7), το Πανεπιστήμιο Πατρών (5) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (4). Λίγοι πτυχιούχοι του Καποδιστριακού (3), του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1), του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1) και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (1) συμπληρώνουν την εικόνα. Μόνον εννέα πήραν διδακτορικό στην Ελλάδα: τέσσερις στο Αριστοτέλειο, δύο στο Πατρών και από ένας σε Καποδιστριακό, Ιωαννίνων και ΕΜΠ.

Μόλις το 11% εργάζεται στην Ελλάδα

Η συνολική εικόνα μέσα από τον κατάλογο δείχνει τον σταδιακό ξενιτεμό των πλέον επιδραστικών νέων επιστημόνων από τη βασική εκπαίδευση, στη μεταπτυχιακή, στο αυτόνομο έργο. Η παρουσία του 11% σήμερα στην Ελλάδα είναι ποσοστό απογοητευτικό, αλλά αναμενόμενο. Το ιδανικό ερευνητικό περιβάλλον σπάνια ανθεί στη γειτονιά σου. Η κινητικότητα είναι επιθυμητή. Αυτό που απογοητεύει περισσότερο είναι ότι κανένας νέος χωρίς ελληνικό όνομα και με αντίστοιχη επιρροή δεν εργάζεται στην Ελλάδα σήμερα. Τα σημαντικότερα κέντρα παγκοσμίως ξεδιαλέγουν άριστους από παντού. Π.χ., οι 172 καθηγητές του Τμήματος Electrical Engineering and Computer Science του ΜΙΤ περιλαμβάνουν πέντε Έλληνες (Αντωνιάδη, Μπερτσέκα, Τσιτσικλή, και τους νεότερους Δασκαλάκη και Κέλλη), αλλά και ερευνητές με καταγωγές που πρακτικά χαρτογραφούν τον πλανήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News