Κρήτη

Το Ορθόδοξο ρήγμα διώχνει τους Ρώσους τουρίστες από την Κρήτη

Σοβαρές οι επιπτώσεις στον κρητικό τουρισμό από τη διαφαινόμενη ρήξη Οικουμενικού και Πατριαρχείου Μόσχας

«Εάν ξεκινούσε τώρα η τουριστική σεζόν, θα βλέπαμε Ρώσους τουρίστες... με τα κιάλια»...

Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο Αντίπας Σηφάκης τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο τουριστικό προϊόν της Κρήτης σε περίπτωση που λάβει σάρκα και οστά η ρήξη των σχέσεων Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου της Μόσχας.

Η ρήξη των σχέσεων της Εκκλησίας της Ρωσίας με αυτήν του Φαναρίου έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς ο π. Αλέξανδρος Βολκόφ δήλωσε ότι «από τώρα και στο εξής, μέχρι να αλλάξει η στάση της Κωνσταντινούπολης, οι Ρώσοι ορθόδοξοι χριστιανοί δε θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στη λατρεία, στη Θεία Κοινωνία ή στην προσευχή σε εκκλησίες υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Ούτε θα τους επιτραπεί να συμμετέχουν σε άλλα μυστήρια».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μειωθεί δραματικά ο αριθμός επισκεπτών από τη Ρωσία στις περιοχές εκείνες όπου μνημονεύεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δεδομένου ότι ο ρωσικός τουρισμός είναι στη βάση του κυρίως «θρησκευτικός». Η Κρήτη, λόγω του ημιαυτόνομου καθεστώτος και της ιδιαίτερης σχέσης που έχει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα πληγεί οικονομικά σε τουριστικό επίπεδο εάν δεν αλλάξει στάση και συμπεριφορά ο Βαρθολομαίος.

Οι κληρικοί θα αποφεύγουν τις επισκέψεις στις περιοχές αυτές, αφού δε θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες, για τον φόβο της τιμωρίας. Μαζί τους θα συμπαρασύρουν και τους τουρίστες, αφού οι κληρικοί της Ρωσίας ηγούνται συνήθως προσκυνηματικών γκρουπ για το Άγιον Όρος και την Ελλάδα.

Την εκτίμηση αυτή έκανε και ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Μιχάλης Βλατάκης, ο οποίος είπε στη εφημερίδα πως «η ρήξη Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας θα επηρεάσει άμεσα το τουριστικό προϊόν της Κρήτης. Ο θρησκευτικός τουρισμός του νησιού βασίζεται κυρίως στη ρωσική αγορά. Υπολογίζεται ότι στην Κρήτη έρχονται κοντά στις 600 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες τον χρόνο. Συντριπτικά το νησί στηρίζεται στη ρωσική αγορά. Για να μην πω στο 90%. Εγώ πιστεύω ότι θα επηρεάσει σημαντικά και κυρίως τον ρωσικό τουρισμό. Θα επηρεάσει αρνητικά, γιατί ο θρησκευτικός τουρισμός στην Κρήτη είναι συνεχώς αυξανόμενος».

Η αναγνώριση

Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδικασία που θα ακολουθήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ώστε να βρει τον νέο επικεφαλής ιεράρχη του Κιέβου. Συγκεκριμένα, στο επόμενο καθοριστικό βήμα για τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, δηλαδή στη συγκρότηση του σώματος που θα εκλέξει τον νέο επικεφαλής ιεράρχη με έδρα το Κίεβο, προχωράει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε επικοινωνία με την Κωνσταντινούπολη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίζει να εφαρμόζει το σχέδιό του για την απονομή της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Αυτό το διάστημα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι συνεργάτες του ασχολούνται με τη συγκρότηση του εκλεκτορικού σώματος το οποίο θα κληθεί να εκλέξει τον νέο επικεφαλής ιεράρχη της αυτοκέφαλης πλέον Ουκρανικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια, ο νέος επικεφαλής ιεράρχης της Ουκρανικής Εκκλησίας θα παραλάβει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη το λεγόμενο τόμο της αυτοκεφαλίας. Αυτό αναμένεται να γίνει στο πρώτο συλλείτουργο του εκλεγμένου ιεράρχη με τον Βαρθολομαίο. Το δυσκολότερο κομμάτι μετά τη χορήγηση της αυτοκεφαλίας θα είναι η αναγνώρισή της από τις 14 Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες (Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας και τις Εκκλησίες Κύπρου, Ελλάδας, Αλβανίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας). Μετά την εκλογή του, ο επικεφαλής της Ουκρανικής Εκκλησίας με επιστολή θα ανακοινώσει σε όλες τις Εκκλησίες την εκλογή του. Ακολούθως, οι Εκκλησίες θα πρέπει να απαντήσουν αν τον αναγνωρίζουν ή όχι. Ήδη πάντως κάποιες Εκκλησίες έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους.

Προβληματισμός στους πράκτορες

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αντίπας Σηφάκης, τουριστικός πράκτορας, είπε: «Μέχρι και προχθές, και οι Έλληνες και οι Ρώσοι δεν έχαναν καμία ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματα των δύο λαών, που ήταν τα γνωστά σε όλους μας, όπως είναι οι ιστορικοί δεσμοί και οι δεσμοί της Ορθοδοξίας. Αυτό το ξέραμε όλοι. Για κάποιον λόγο, μέσα στις αλλαγές αξιών που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας συμπεριλήφθη και η καταστροφή των σχέσεων που έχουν να κάνουν με την πίστη μας στην Ορθοδοξία. Το Πατριαρχείο πήρε μια απόφαση χωρίς να λάβει υπόψη τις σχέσεις ψυχής εκατοντάδων χρόνων Ελλάδας-Ρωσίας. Το αποτέλεσμα είναι να έχει προβληματιστεί ο ρωσικός λαός».

Συνεχίζοντας ο κ. Σηφάκης είπε πως «ο τουρισμός εκφράζεται μεταξύ λαών που έχουν αμοιβαία θετικές και καλές σχέσεις. Από τη Ρωσία η Ελλάδα περιμένει πάρα πολλά και ποιοτικά. Ωστόσο, η ισορροπία των σχέσεων άλλαξε. Σε σχέση με τη Ρωσία, αυτό συνέβη αδικαιολόγητα και απρόκλητα. Τα μηνύματα που παίρνω εγώ τον τελευταίο καιρό είναι πως ένα ερώτημα πλανάται: “Γιατί συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Θα πάμε στην Ελλάδα η οποία μας αγαπάει και μας δέχεται ή θα αντιμετωπίσουμε ένα κλίμα ψυχρό και ανάποδο;”».

Όπως επισημαίνει ο κ. Σηφάκης, «εάν ξεκινούσε τώρα, τον Νοέμβριο, η τουριστική σεζόν, θα βλέπαμε Ρώσους με τα... κιάλια. Ελπίζω το διάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ των δύο τουριστικών περιόδων να λειτουργήσει θετικά ώστε να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις, να περάσει η πρώτη “παγωμάρα” και να μπουν πολιτικοί, εκκλησιαστικοί και πνευματικοί άνθρωποι στη μέση, λογοτέχνες, και να παίξουν έναν ρόλο θετικό, εξηγώντας στη ρωσική κοινωνία πως η Ελλάδα παραμένει φίλη τους και επομένως είναι ευπρόσδεκτοι».

Ρωσικό «εμπάργκο» στο Άγιο Όρος

Μετά τη διακοπή κοινωνίας μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκτός από τον κλήρο, Ρώσοι προσκυνητές έλαβαν συστάσεις για τις επισκέψεις τους στο Άγιον Όρος.

Συγκεκριμένα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απαγόρευσε στους Ρώσους προσκυνητές να εξομολογούνται και να μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων στο Άγιον Όρος, το οποίο υπάγεται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το Άγιον Όρος είναι ο αγαπημένος προορισμός για Ρώσους αξιωματούχους, ολιγάρχες, αλλά και δύο φορές για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το BBC, πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανήσει από το 2005 Ρώσοι επιχειρηματίες για συντήρηση Ιερών Μονών, αποκατάσταση δρόμων, κατασκευή παρεκκλησίων, ανακατασκευή καταστραμμένων κτηρίων κ.τ.λ.

Το εν λόγω γεγονός σχολίασε και ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, ζητώντας από τους Ρώσους επιχειρηματίες να στραφούν στις Μονές της Ρωσίας, λέγοντας: «Αν υπάρχει η επιθυμία να δώσουμε χρήματα για έναν ιερό σκοπό, έχουμε πολλά περισσότερα ιερά προσκυνήματα και μοναστήρια από ό,τι στο Άγιον Όρος».

Σχόλια