Κακά μαντάτα για το λάδι - Στα βιβλιάρια των αγροτών μπαίνουν οι επιδοτήσεις

Κρήτη
Κακά μαντάτα για το λάδι - Στα βιβλιάρια των αγροτών μπαίνουν οι επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

90.000 παραγωγοί στην Κρήτη θα πάρουν πάνω από 70 εκατομμύριο ευρώ

Μεθαύριο Παρασκευή, αλλιώς το πρωί της Δευτέρας 22 του μήνα μπαίνουν οι επιδοτήσεις, όπως ανακοίνωσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, χθες, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε όμως χθες και με παράγοντες της αγοράς ελαιολάδου και, εκτός από εκτιμήσεις για την τιμή εκκίνησης που δεν είναι και οι πλέον... ευοίωνες, έχει καταγράψει και σημαντικές συμβουλές προς τον ελαιοπαραγωγικό κόσμο, προκειμένου να μην επιβαρύνει περισσότερο το βεβαρημένο λόγω δάκου εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που πρόκειται να παράγει.

Πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται στην Κρήτη για περίπου 90.000 παραγωγούς από το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής, λόγω της καταβολής της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Το αντίστοιχο ποσό για ολόκληρη τη χώρα και για δικαιούχους που ξεπερνούν τους 560.000 αγροτοκτηνοτρόφους θα ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Την ημερομηνία της 19ης ή το αργότερο της 22ας Οκτωβρίου ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Αποστολάκης, που αναφέρθηκε στην πίστωση των λογαριασμών όλων των δικαιούχων, χωρίς ωστόσο να ξεχνάμε ότι την πρώτη μέρα θα μπορούν να εισπράξουν μόνο οι παραγωγοί της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι ο φορέας υλοποίησης των επιδοτήσεων. Για τις άλλες συνεργαζόμενες για τον σκοπό αυτό τράπεζες ισχύει ένα διήμερο, συνήθως, βαλέρ. Έτσι πάντα η πληρωμή πάει δύο-τρεις μέρες μετά. Και στην προκειμένη περίπτωση, επειδή μεσολαβεί σαββατοκύριακο, εκτιμάται η πληρωμή των άλλων παραγωγών να γίνει τη Δευτέρα ή την Τρίτη, στις 22 δηλαδή ή στις 23 Οκτωβρίου. Έτσι πάμε γύρω στη μια βδομάδα πιο νωρίς σε σχέση με τις αρχικές δηλώσεις για πληρωμή μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.

Οι αγρότες θα εισπράξουν το 70% της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή περίπου το 50% της συνολικής επιδότησης που εισπράττουν, με το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται στα μέσα Δεκεμβρίου.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, και μέχρι τις 14 Δεκέμβρη, αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων η εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης, η πράσινη ενίσχυση και η ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, ενώ αμέσως μετά - όπως έγινε και πέρυσι - δρομολογείται αρμοδίως η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2018. Στόχος του Οργανισμού Πληρωμών είναι, μέχρι τέλος του έτους, να έχουν κλείσει και όλες οι εκκρεμότητες από τα προηγούμενα έτη.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, φέτος η επιδότηση είναι πολύ περισσότερο “πολυπόθητη” σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού οι παραγωγοί βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις λόγω των καιρικών συνθηκών και των καταστροφών των καλλιεργειών και των προϊόντων τους.

“Μικρό καλάθι” για το φρέσκο ελαιόλαδο

Την ίδια ώρα, οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης θα πρέπει να κρατούν... “μικρά καλάθια” για το εισόδημα από τη νέα παραγωγή ελαιολάδου. Ήδη στις εγκαταστάσεις των εμπόρων, των ελαιουργών και των συνεταιριστικών οργανώσεων σε ολόκληρο το νησί, με ένα μέρος να βρίσκεται ακόμα και μέσα στις αποθήκες των παραγωγών, παραμένουν απούλητοι από πέρυσι πάνω από 10.000 τόνοι λαδιών.

Και συνολικά, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, πάνω από 60.000 τόνοι είναι τα πανελλαδικά αποθέματα του προϊόντος, που πιέζουν ασφυκτικά τις τιμές, με συνέπεια οι πρώτες τιμές παραγωγού στην Κρήτη να μην αναμένονται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης δήλωσε στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη” χθες ότι γύρω στις 11 με 12 Νοεμβρίου η διοίκηση της ΕΑΣΗ θα ανακοινώσει την τιμή εκκίνησης για τον παραγωγό της φετινής σοδειάς στο λάδι. «Στόχος είναι στο ξεκίνημα να μην πέσουμε κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό, αλλά για την πορεία των τιμών παραγωγού δεν μπορώ να προεξοφλήσω τίποτα», τονίζει χαρακτηριστικά ο συνεταιριστής.

Η μέση τιμή παραγωγού σήμερα στο νησί δεν ξεπερνάει τα 2,60 με 2,70 ευρώ το κιλό. Και το κλείσιμο της χρονιάς με τέτοιες τιμές και τόσο μεγάλα αποθέματα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μεγαλύτερο πλαίσιο τιμών, σε ό,τι αφορά την αρχή της χρονιάς.

Στο μεταξύ, όμως, “κοντός ψαλμός αλληλούια”, αφού αρχές Νοεμβρίου αναμένονται οι πρώτες τιμολογήσεις λαδιών που ήδη παράγονται στον νομό Χανίων. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας, Βασίλης Κουτσαφτάκης, δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ότι ήδη η περιοχή του έχει ξεκινήσει από τις πρώτες να αλέθει, με τις ποιότητες και τις ποσότητες να προκαλούν ικανοποίηση, καθώς, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Κρήτη, οι ελιές στον νομό Χανίων “έφαγαν” νερό και εξακολουθούν να “τρώνε”. «Απλά είναι νωρίς ακόμα για να πούμε τιμή. Εγώ πιστεύω ότι πριν τις αρχές Νοεμβρίου δε θα είμαστε σε θέση να έχουμε τιμή»...

Ο συνεταιριστής ανησυχεί, ωστόσο, για τον ορατό κίνδυνο να υπάρξουν πολλοί έμποροι και τυποποιητές που θα “σπρώξουν” τα περυσινά λάδια για να τα αναμείξουν με τα φρέσκα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του φρέσκου. «Μπορεί λάδι περυσινό να είναι τρεις γραμμές, αλλά μπορεί να έχει όμως για παράδειγμα οσμές που θα δημιουργούν ποιοτικό πρόβλημα στο φρέσκο λάδι», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Πέρα από τα περυσινά αποθέματα, εγώ θα σας ρωτήσω», λέει ο κ. Κουτσαφτάκης: «Είδατε ποτέ πουθενά σε κανένα ράφι της χώρας μας να πωλείται τυνησιακό λάδι; Όχι. Κι όμως, μπήκαν αδασμολόγητα λάδια από την Τυνησία στην ελληνική αγορά. Πού έχουν διατεθεί; Μήπως ελληνοποιήθηκαν;».

Αποκλεισμός 58 περιοχών της Κρήτης

«Να πάρει πίσω η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την απόφαση εξαίρεσης από την εξισωτική αποζημίωση 58 περιοχών της Κρήτης». Αυτό είναι το θέμα ερώτησης, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, του γραμματέα της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου, που ζητά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. να μην ισχύσει η απόφαση εξαίρεσης από την εξισωτική αποζημίωση 58 περιοχών του νησιού μας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Ανησυχία, αγανάκτηση και οργή έχει προκαλέσει η εκ νέου οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών στην περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με την οποία 58 περιοχές της Κρήτης εξαιρούνται και πλέον δε θα λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση.

Συγκεκριμένα εξαιρούνται 26 περιοχές στην Π.Ε. Χανίων, 31 στην Π.Ε. Ηρακλείου και 1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου.

Η ημερομηνία εφαρμογής είναι η 1η/1/2019 και πολλοί παραγωγοί της περιφέρειάς μας, ανεξαρτήτως κλάδου, πλέον δε θα λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση, η οποία ασφαλώς αποτελεί ένα στήριγμα για τους παραγωγούς, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και είναι και αντιμέτωποι με την υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Κρήτης με την υπ’ αριθμ. 246864/15.10.18 επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζητά την επανεξέταση της απόφασης αυτής, που συνιστά άλλο ένα πλήγμα σε όλους τους παραγωγούς.

Επειδή η Κρήτη χαρακτηρίζεται από έντονη γεωμορφολογία και επειδή τα κριτήρια οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς δεν ανταποκρίνονται πλήρως και θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη κι άλλα κριτήρια όπως η γεωμορφολογία, το έδαφος και το κλίμα του νησιού, ερωτάσθε, κύριε υπουργέ, αν προτίθεστε να πάρετε πίσω την απόφασή σας, με την οποία εξαιρούνται 58 περιοχές της Κρήτης από την εξισωτική αποζημίωση.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News