Κρήτη

Η κομπίνα των 340.000 ευρώ τους... καθίζει στο σκαμνί

Θύματα της απάτης αρκετοί σταφιδοπαραγωγοί

Ξεκινά σήμερα η δίκη για την απίστευτη κομπίνα που φέρεται να είχε στηθεί πριν από σχεδόν 15 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, με θύματα δεκάδες ανυποψίαστους σταφιδοπαραγωγούς αλλά και πιστωτικά ιδρύματα.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αναμένεται να καθίσει σήμερα ένας επιχειρηματίας, ο οποίος κατηγορείται ότι εισέπραττε παράνομα από τραπεζικά υποκαταστήματα, για λογαριασμό σταφιδοπαραγωγών του Ηρακλείου, χρηματικά ποσά, τα οποία είχαν πιστωθεί στους εν λόγω αγρότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος, έχοντας φτιάξει συνολικά 886 πλαστές εξουσιοδοτήσεις ανυποψίαστων σταφιδοπαραγωγών, οι οποίοι δήθεν του έδιναν ειδική εντολή για να εισπράξει τα χρήματα για λογαριασμό τους, φέρεται να κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 340.000 ευρώ. Εντούτοις, φαίνεται ότι οι αγρότες ουδέποτε είχαν συναινέσει καθιστώντας τον πληρεξούσιο να εισπράξει χρήματα για λογαριασμό τους!

Η απάτη φέρεται να έγινε το χρονικό διάστημα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου του 2003 και 31ης Αυγούστου του 2004. Ο επιχειρηματίας φέρεται να κατάφερε να ξεγελάσει τους τραπεζικούς υπαλλήλους, έχοντας μαζί του στο “κόλπο” κι έναν υπάλληλο νοσοκομείου: Πρόκειται για διοικητικό υπάλληλο δημόσιου νοσοκομείου του Ηρακλείου, ο οποίος κατηγορείται ότι θεωρούσε το γνήσιο της υπογραφής των σταφιδοπαραγωγών που βρίσκονταν στις πλαστές εξουσιοδοτήσεις που έφτιαχνε ο συγκατηγορούμενός του.

Ο διοικητικός υπάλληλος φέρεται, δηλαδή, να βεβαίωνε ψευδώς, βάζοντας την υπογραφή του αλλά και τη σφραγίδα του νοσοκομείου, ότι οι υπογραφές συνολικά 693 αγροτών ήταν γνήσιες κι έτσι ο συγκατηγορούμενός του κατάφερνε να ξεγελά χωρίς πρόβλημα τους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Έτσι, ο επιχειρηματίας φέρεται να είχε εισπράξει εκατοντάδες εμβάσματα ή εξοφλήσεις της αξίας της σταφίδας τού εκάστοτε αγρότη, από δύο τραπεζικά υποκαταστήματα του νομού Ηρακλείου. Τα επίμαχα ποσά που εισέπραττε κάθε φορά ποικίλλουν: Για παράδειγμα, είχε εισπράξει για λογαριασμό ντόπιου σταφιδοπαραγωγού 15 ευρώ, που του είχαν πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό για την εξόφληση της αξίας της σταφίδας του για τη σοδειά του 2002.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπήρξαν περιπτώσεις που τα επίμαχα ποσά που έβαζε στην τσέπη του παράνομα ο επιχειρηματίας ήταν πολύ μεγαλύτερα: Για παράδειγμα, φέρεται να εισέπραξε για λογαριασμό αγρότισσας από τραπεζικό υποκατάστημα το ποσό των 1.180 ευρώ, το οποίο αφορούσε έμβασμα στο όνομά της!

Εξάλλου, η εμπλοκή του διοικητικού υπαλλήλου του νοσοκομείου, που φέρεται ως συνεργός του επιχειρηματία, αφορά σε συνολικά 693 περιπτώσεις από το σύνολο των 886 πλαστών εξουσιοδοτήσεων που είχαν καταρτιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητικός υπάλληλος «βεβαίωσε ψευδώς ότι οι υπογραφές συνολικά 693 αγροτών σε εξουσιοδοτήσεις τους ήταν γνήσιες και είχαν τεθεί από αυτούς, ενώ στην πραγματικότητα οι αγρότες δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ απέναντί του».

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο διοικητικός υπάλληλος κατηγορείται ότι με τις πράξεις του αυτές προσπόρισε στον συγκατηγορούμενό του αθέμιτο όφελος ποσού 290.000 ευρώ, βλάπτοντας ταυτόχρονα τους αγρότες.

Σχόλια