Ξεχνούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους - Ανεμβολίαστο των 30% των Κρητικόπουλων

Κρήτη
Ξεχνούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους - Ανεμβολίαστο των 30% των Κρητικόπουλων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι λένε οι ειδικοί και ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες

Αντιφατική είναι η εικόνα των εμβολιασμών στην Ελλάδα, τη στιγμή που, ενώ διαθέτουμε ένα από τα πλουσιότερα εθνικά εμβολιαστικά προγράμματα, διαπιστώνεται τελικά ότι τα εμβόλια γίνονται με καθυστέρηση, ειδικά στα παιδιά, θέτοντας σε κίνδυνο την ανοσία του πληθυσμού της χώρας.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον νομό Ηρακλείου ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξεως του 30% ξεχνούν ή αδυνατούν - λόγω κυρίως της δυσμενούς οικονομικής κατάστασής τους, αλλά και του αντιεμβολιαστικού κινήματος - να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται να γίνεται μερικώς εμβολιασμός, όχι δηλαδή όλα τα εμβόλια που απαιτούνται για να θωρακίσουν την υγεία του παιδιού. Και όλα αυτά την ώρα που ένα από τα σημαντικά εμβόλια, αυτό κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β, που λειτουργεί σαν ασπίδα για το παιδί απέναντι στη μηνιγγίτιδα Β, δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά το ότι κοστίζει 105 ευρώ η δόση, με αποτέλεσμα, ενώ πολλοί γονείς θέλουν να το κάνουν στα παιδιά τους, να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Τα περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα προκύπτουν από τις πανελλήνιες μελέτες εμβολιαστικής κάλυψης που έχει διαχρονικά εκτελέσει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Από μελέτη που έγινε καταγραφή της εμβολιαστικής κάλυψης 1.046 μαθητών Α’ Δημοτικού σε αντιπροσωπευτικό πανελλήνιο δείγμα, καθώς και 212 παιδιών Ρομά ηλικίας 2-6,5 ετών, διαπιστώθηκε ότι περίπου 65-70% των εμβολιασμών γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, μόλις 83% των παιδιών 6 ετών είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις MMR, ενώ μόλις 36% των παιδιών 12 μηνών είχαν κάνει τρεις δόσεις HepΒ.

Από τη μελέτη αυτή όσο και από άλλες πιο πρόσφατες, που διενεργήθηκαν είτε σε εξωτερικά ιατρεία μεγάλων νοσοκομείων ή σε παιδικούς σταθμούς, καθίσταται σαφές ότι το σημαντικότερο πρόβλημα αφορά στην καθυστέρηση χορήγησης εμβολίων. Φαίνεται ότι, παρόλο που στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα πιο “πλούσια” εθνικά προγράμματα εμβολιασμών στην Ευρώπη, υπάρχει μεγάλη πολυφωνία γύρω από το θέμα και παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στη χορήγηση ορισμένων εμβολίων (HepB, PCV), και έχουμε χαμηλή κάλυψη με 2η δόση MMR.

Η κατάσταση στην Κρήτη

Ο μη έγκαιρος εμβολιασμός βρεφών και νηπίων ενέχει σημαντικούς κινδύνους υγείας για τα ίδια τα παιδιά αλλά και το σύνολο των ατόμων που έρχονται σε επαφή μαζί τους. Ωστόσο, όπως τόνισε η παιδίατρος κ. Ελένη Κόκορη, «στο Ηράκλειο, λίγοι είναι εκείνοι που αμελούν να κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά τους. Ένα ποσοστό της τάξεως του 70% εμβολιάζει τα παιδιά του τακτικά. Υπάρχουν όμως περιοχές σε άλλους νομούς της Κρήτης όπου οι γονείς δεν είναι τόσο συνεπείς στον εμβολιασμό των παιδιών τους».

Αναφερόμενη τώρα στο υπόλοιπο 30% των γονιών που δεν είναι τακτικοί στον εμβολιασμό των παιδιών τους και στους παράγοντες που τους κάνουν να κρατούν αυτή τη στάση παρότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρό θέμα υγείας στα παιδιά τους, η κ. Κόκορη τόνισε πως «από τη μια πλευρά οι αιτίες οφείλονται στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, που ωθεί ένα μεγάλο ποσοστό γονέων στο να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους και από την άλλη υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες όπου οι γονείς είναι ανασφάλιστοι. Δε διαθέτουν δηλαδή ασφάλεια που θα μπορούσε να τους καλύψει την αγορά των εμβολίων ή ένα μέρος αυτής, οπότε οι λόγιοι που δεν εμβολιάζουν όπως θα έπρεπε τα παιδιά τους είναι καθαρά οικονομικοί. Χωρίς να ξεχνάμε και τους γονείς εκείνους που, επειδή εργάζονται πολλές ώρες, καθυστερούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, αλλά και εκείνους που απλά το αμελούν».

Επίσης χαρακτηριστικό, όπως πρόσθεσε η κ. Κόκορη, είναι και το γεγονός «ότι σε πολλές περιπτώσεις γίνεται μερικώς εμβολιασμός και όχι όλα τα εμβόλια που συνιστώνται από τους γιατρούς».

Πληρώνουν από την τσέπη τους τα εμβόλια

Για να μην τα ρίχνουμε όμως όλα στους γονείς εκείνους που ξεχνούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να επισημάνουμε ξανά ότι μεγάλο εμπόδιο στον έγκαιρο εμβολιασμό των παιδιών αποτελεί η οικονομική κρίση και η άσχημη οικονομική κατάσταση των περισσότερων νοικοκυριών, αλλά και το Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που, αν και πολλοί αγώνες έχουν γίνει και γίνονται για δωρεάν, δημόσια υγεία, εντούτοις ο Έλληνας πολίτης για να έχει Υγεία πρέπει να πληρώνει αδρά...

«Υπάρχουν κάποια εμβόλια τα οποία είναι αναγκασμένοι να τα αγοράζουν οι γονείς, πληρώνοντας από την τσέπη τους, όπως για παράδειγμα το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β, το οποίο δε συνταγογραφείται, είναι ακριβό και δεν το παρέχουν τα διάφορα ιατρεία κοινωνικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό σε αυτό και στο Ηράκλειο. Πρόκειται για ένα εμβόλιο που γίνεται σε δύο ή τρεις δόσεις, με την κάθε δόση να κοστίζει 105 ευρώ. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι η μηνιγγίτιδα Β δεν είναι τόσο συχνή στην Ελλάδα. Έχουμε περίπου 25-30 περιστατικά τον χρόνο πανελληνίως. Στην Κρήτη μπορεί να έχουμε 5-10 περιστατικά τον χρόνο. Όμως είναι ένα εμβόλιο το οποίο οι γονείς το αμελούν καθαρά για οικονομικούς λόγους. Πολλοί θα ήθελαν να το κάνουν στα παιδιά τους, όμως, όπως μας λένε, δεν μπορούν να διαθέσουν τόσα χρήματα. Ειδικά στην περίπτωση που έχουν περισσότερα από ένα παιδιά, τα οποία θα επιθυμούσαν να εμβολιάσουν», επισήμανε η κ. Κόκορη.

Όσον αφορά τους αλλοδαπούς, πάντως, που μένουν στην περιοχή μας, όπως έχει διαπιστωθεί, οι Αλβανοί εμβολιάζουν τα παιδιά τους αρκετά τακτικά. Οι υπόλοιποι, ωστόσο, όπως υπογράμμισε η κ. Κόκορη, δεν είναι και τόσο συνεπείς.

Ο μη εμβολιασμός εγκυμονεί κινδύνους

Η αμέλεια όμως από τους γονείς να μην εμβολιάζουν όπως θα έπρεπε τα παιδιά τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την εκδήλωση αρκετών ασθενειών, όπως η ιλαρά στα παιδιά, με ορατό ακόμα και το ενδεχόμενο επιδημίας. Αν και όπως τόνισε η παιδίατρος Ελένη Κόκορη, επειδή, στο Ηράκλειο τουλάχιστον, ο αριθμός των παιδιών που εμβολιάζονται είναι μεγαλύτερος από αυτόν των μη εμβολιασμένων παιδιών, τα εμβολιασμένα παιδιά λειτουργούν σαν ασπίδα ώστε να μην κάνει την εμφάνισή της μια επιδημιακή κατάσταση. Για το λόγο αυτό και τα όποια περιστατικά ασθενειών εμφανίζονται σε παιδιά είναι μεμονωμένα.

Μικρές οι ελλείψεις στο Ηράκλειο

Μέσα σε όλα αυτά βέβαια πρέπει να επισημανθεί και το πρόβλημα έλλειψης εμβολίων, που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό, προάγοντας τη δυσπιστία και συνεπώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ενώ δυνητικά δημιουργεί “φωλιές” επίνοσου πληθυσμού. Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, πάντως, όπως εξηγεί η κ. Κόκορη, «κατά καιρούς παρουσιάζονται ελλείψεις σε εμβόλια, με δεδομένο το ότι κάποιο μπορεί να είναι σε έλλειψη για κανένα μήνα, όμως μετά έρχεται».

Όπως πάντως τονίζει ο ιατρικός κόσμος, θα πρέπει να ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη με τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες εφαρμογής εθνικής καταγραφής της εμβολιαστικής κάλυψης (registry), που θα συμβάλλει σημαντικά στην αναγνώριση των προβλημάτων σχετικά με τους εμβολιασμούς και τον σχεδιασμό αντιμετώπισης του προβλήματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News