default-image

Πότε δίνονται οι πρώτες αποζημιώσεις για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Κρήτη
Πότε δίνονται οι πρώτες αποζημιώσεις για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε ο δρόμος μετά την έκδοση της πρώτης δικαστικής απόφασης αναγνώρισης δικαιούχων

Στα χέρια του υπουργείου Υποδομών θα βρίσκεται μεθαύριο Δευτέρα η πρώτη απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου που αφορά στην αναγνώριση δικαιούχων απαλλοτριώσεων για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου...

Η παρακατάθεση των προβλεπόμενων ποσών στους πρώτους αναγνωρισμένους δικαιούχους και οι πρώτες πληρωμές αποζημιώσεων για το Καστέλι αναμένονται μέσα στο προσεχές δίμηνο, δίχως μάλιστα να αποκλείεται αυτό να γίνει ακόμα και εντός του Οκτωβρίου, ενώ έπεται φυσικά “βροχή” ανάλογων αποφάσεων.

Την ίδια ώρα που “τρέχουν” για τα καλά πλέον οι εξελίξεις και στο παράλληλο μέτωπο των απαλλοτριώσεων, το Ελεγκτικό Συνέδριο “ξεσκονίζει” το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης του έργου κατασκευής του νέου αεροδρομίου, δίχως να προκύπτουν μέχρι στιγμής ιδιαίτερες παρατηρήσεις...

Στην περίπτωση του νέου αεροδρομίου Καστελίου, όπως είθισται στις περιπτώσεις τέτοιων έργων, το δικαστικό σκέλος των διαδικασιών για τις απαλλοτριώσεις “απλώνεται” σε τρία διαφορετικά δικαστήρια.

Το πρώτο δικαστήριο αφορά τον καθορισμό της προσωρινής τιμής μονάδος, ενώπιον του αρμόδιου κατά τόπους Μονομελούς Εφετείου. Εδώ έχουμε, ως γνωστόν, τις πρώτες σχετικές αποφάσεις από το Μονομελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, που προκάλεσαν σχετική απογοήτευση σε πολλούς εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες, οι οποίοι επιθυμούν μεγαλύτερες τιμές, αλλά και την αντίδραση της δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδος.

Θυμίζουμε ότι ως προσωρινές τιμές μονάδος δόθηκαν από το Μονομελές Εφετείο τα ποσά των 190 ευρώ για τις μεγάλες ελιές, των 150 ευρώ για τις μεσαίες και των 100 για τις μικρές ελιές. Για τα πολύ καλά αμπέλια η δικαστική απόφαση δίνει προσωρινή τιμή μονάδας 14 ευρώ το τ.μ. Αντίστοιχα οι τιμές για τα καλά και μέτρια αμπέλια ορίζονται στα 12 και 10 ευρώ, αντίστοιχα.

Θυμίζουμε ότι με την έκδοση της πρώτης απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης για τον προσδιορισμό της προσωρινής τιμής μονάδος ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος είχε βγάλει μια σκληρή ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας άδικη και απαράδεκτη την απόφαση.

Στην ανακοίνωση που είχε βγάλει τότε ο Ζαχαρίας Καλογεράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί ιδιοκτήτες μένουν ακτήμονες στον τόπο τους, δεδομένου ότι χάνουν τις περιουσίες τους, η δημοτική Αρχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και, σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής, θα προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις της σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, για δίκαιες αποζημιώσεις.

Ζητούμε παράλληλα από τον υπουργό Υποδομών και Δημοσίων Έργων και όλα τα πολιτικά κόμματα κατά την ψήφιση του κυρωτικού νόμου να προβλεφθεί διάταξη που να δίνει τη δυνατότητα για την πρόσθετη αποζημίωση των ιδιοκτητών που χάνουν μεγάλο μέρος των περιουσιών τους».

Το δεύτερο δικαστήριο αφορά στον καθορισμό της οριστικής τιμής μονάδος ενώπιον του αρμόδιου κατά τόπους Τριμελούς Εφετείου. Είναι μια εξέλιξη την οποία αναμένουμε από το Τριμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.

Το τρίτο δικαστήριο αφορά στην αναγνώριση δικαιούχων ενώπιον του αρμόδιου κατά τόπους Μονομελούς Πρωτοδικείου. Και εδώ ακριβώς έχουμε μια σημαντική εξέλιξη. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Ν.Κ.”, εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου η 1η δικαστική απόφαση που αφορά στην αναγνώριση δικαιούχων αποζημιώσεων στο πλαίσιο των απαλλοτριώσεων του έργου του νέου αεροδρομίου.

Η απόφαση έχει σταλεί ήδη στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και μεθαύριο Δευτέρα θα βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου Υποδομών, που πλέον καλείται να “τρέξει” τα επόμενα βήματα. Δηλαδή να παρακαταθέσει τα ποσά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, να βγουν τα εντάλματα πληρωμών και να μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, τους οποίους αφορά η 1η αυτή δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου.

Οι διαδικασίες αυτές αναμένεται να προχωρήσουν γρήγορα. Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχουν μπει τα πρώτα χρήματα αποζημιώσεων για το Καστέλι, ενώ υπάρχουν αρκετές πιθανότητες αυτό να έχε γίνει ακόμα και μέσα στο επόμενο 15νθήμερο.

Αυτό είναι τουλάχιστον το στίγμα που έχει δώσει το υπουργείο Υποδομών, που επιθυμεί να προχωρήσει τάχιστα και το κομμάτι των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις, δεδομένου ότι οι διαδικασίες γι’ αυτό καθαυτό το έργο “τρέχουν” πλέον για τα καλά.

Το Ελεγκτικό “ξεσκονίζει” τον φάκελο της σύμβασης

Μπουλντόζες και μες στο 2018, αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα

Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών έχει ήδη κηρύξει ως οριστικό ανάδοχο την ελληνο-ινδική κοινοπραξία με την επωνυμία “Ariadne Airport Group” και έχει στείλει το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο “ξεσκονίζει” εδώ και πολλές ημέρες τους ογκώδεις φακέλους της σύμβασης. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν να μην προκύπτουν μέχρι στιγμής ιδιαίτερες παρατηρήσεις και προβλήματα. Σε λιγότερο από 1 μήνα αναμένουμε το “πράσινο φως” από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε η σύμβαση παραχώρησης να υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο και στην ανάδοχο κοινοπραξία και να πάει μέσα στον Νοέμβριο προς κύρωση στη Βουλή.

Αν τα χρονοδιαγράμματα αυτά τηρηθούν στην πράξη, δεν αποκλείεται να δούμε τις μπουλντόζες να μπαίνουν στο Καστέλι πριν “φύγει” το 2018...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News