Κρήτη

Τουρκική προπαγάνδα μετά τη Σύνοδο - Μιλούν για «εισβολή από την Κρήτη»

Τι αναφέρει ο τουρκικός τύπος μετά τη συζήτηση για την ΑΟΖ

Τουρκική προπαγάνδα, μετά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στην Ελούντα «βλέπει» η τούρκικη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

H εφημερίδα αναφέρεται σε «στραγγαλισμό» της Τουρκίας στη Μεσόγειο μέσω της ΑΟΖ.

Μετά την τριμερή, έντονη ήταν η αντίδραση της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak για όσα συζητήθηκαν στην Ελούντα, τα οποία ωστόσο οι Τούρκοι «τα φούσκωσαν» και τα προσάρμοσαν στα μέτρα της προπαγάνδας τους υπερβάλλοντας χωρίς όρια.

Η τούρκικη εφημερίδα σύμφωνα με την kathimerini.gr κάνει λόγο για «εισβολή» από την Κρήτη και «στραγγαλισμό» της Τουρκίας στη Μεσόγειο μέσω οριοθέτησης ΑΟΖ από Αθήνα και Κάιρο.

Όπως υποστηρίζεται Αθήνα και Κάιρο φιλοδοξούν να οριοθετήσουν ευρεία θαλάσσια ζώνη που θα αρχίσει νοτιοανατολικά της Κρήτης και θα περιορίζει δραστικά τις ευκαιρίες της Τουρκίας στην Μεσόγειο.

Σύμφωνα πάντα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας, το παραπάνω σχέδιο «καταδικάζει» την Τουρκία σε περίπου 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας, ενώ μάλιστα παρουσιάζει χάρτες στους οποίους σημειώνει ότι η τουρκική θαλάσσια ζώνη θα έπρεπε να είναι υπερτριπλάσια και να φτάνει έως την αιγυπτιακή ΑΟΖ, χωρίζοντας πλήρως την Ελλάδα από την Κύπρο.

Κλείνοντας, η Yeni Safak υποστηρίζει ότι η Άγκυρα θα πρέπει σε έλθει σύντομα σε συνεννόηση με την Λιβύη ώστε να ανατρέψει τα σχέδια Αθήνας – Καίρου.

 

Σχόλια