Επιστολή Τράπεζας αναστάτωσε δανειολήπτη - Συμβουλές της Ένωσης Καταναλωτών

Κρήτη
Επιστολή Τράπεζας αναστάτωσε δανειολήπτη - Συμβουλές της Ένωσης Καταναλωτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τράπεζα πλήρωσε τα ασφάλιστρα αλλά έστειλε αυστηρή επιστολή...

Τον προβληματισμό και την αναστάτωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης προκάλεσε η επιστολή τράπεζας σε δανειολήπτη.

Η τράπεζα μέσα από επιστολή που έστειλε, στις 28 Σεπτεμβρίου 2018, ενημερώνει τον καταναλωτή, ο οποίος είναι ήδη ενταγμένος στο νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ότι του πλήρωσε τα ασφάλιστρα για ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο.

Συγκεκριμένα στην επιστολή της, η τράπεζα αναφέρει:

Με την σύμβαση δανείου, που είχατε συνάψει με την πρώην... και η οποία σύμβαση όπως γνωρίζετε έχει μεταβιβαστεί στην Τράπεζα μας..., έχετε αναλάβει την υποχρέωση να διατηρείται ασφαλισμένο το ενυπόθηκο/προσημειωμένο από την Τράπεζα ακίνητο σας καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου. Στο πλαίσιο της υποχρέωσής σας αυτής, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν έχετε καταβάλει για το έτος/έτη 2013, 2014, 2015 στην ασφαλιστική εταιρεία... η οποία είναι διάδοχος της εταιρείας... συνολικό ποσό ασφαλίστρων ευρώ 2.132,47. Η Τράπεζα... ως ενυπόθηκος δανειστής, και ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά της εξόφλησε τα οφειλόμενα ασφάλιστρα προκειμένου να μην ακυρωθεί η ασφαλιστική σας σύμβαση και να διατηρεί ασφαλισμένο το ενυπόθηκο/προσημειωμένο ακίνητο.

Με την παρούσα επιστολή, σας καλούμε, να καταβάλετε στην Τράπεζα το παραπάνω ποσό έως την 29-10-2018.

Σε περίπτωση που δεν εξοφλήσετε πλήρως το παραπάνω ποσό το οποίο έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο και απαιτητό, θα χρεωθεί εφάπαξ στον δανειακό σας λογαριασμό.»

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της λοιπόν η Ένωση Καταναλωτών Κρήτης, βασιζόμενη στην ενημέρωση που είχε από τον δανειολήπτη, ενημερώνει ότι:

- η διάρκεια της σύμβασης της ασφάλισης ήταν από 2009 έως 2010

- βάσει της Εγκυκλίου 462, της Τράπεζας της Ελλάδος (Τ.τ.Ε.), τόσο στην ασφάλιση κατοικίας όσο και στην ασφάλιση του δανείου η επιλογή ασφαλιστικής εταιρίας και ασφαλιστικού συμβούλου είναι ελεύθερη, ανεξάρτητα από το ποιος χορηγεί το δάνειο

- απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι εγκεκριμένη η ασφαλιστική εταιρία και το συμβόλαιο να πληροί τους νόμιμους όρους

- ο δανειολήπτης έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη συνεπώς τα έσοδα - έξοδά του είναι ελεγχόμενα από το Ειρηνοδικείο στο οποίο έχει ανοίξει φάκελο ρύθμισης.

Τέλος, η Ένωση αναφέρει «επειδή υπάρχουν σημεία στην επιστολή που δημιουργούν ερωτήματα, βρισκόμαστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές για τα περαιτέρω. Καταναλωτές, που θα δεχτείτε όμοιες επιστολές, επικοινωνήστε άμεσα, με την Ένωση, ή τις αρμόδιες Αρχές (1520 Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Συνήγορο του Καταναλωτή)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News