Κρήτη

Ο Ν.Μιχελάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας

Με πρόταση του ΣΕΔΗΚ δύο ημερίδες για το Λάδι την Ορθή Χρήση του, την προώθηση του Ελαιοτουρισμού και την κρητική διατροφή.

 Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας όρισε για το έτος 2018 το διάστημα 1 Οκτ.-31 Νοεμβρίου σαν χρόνο για πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα προέκρινε και έθεσε υπό την αιγίδα του την πρόταση εκδηλώσεων που υπέβαλε ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ, το Ινστιτούτο Ελιάς.
Η πρόταση αυτή μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δυο εκδηλώσεις. Η μια από αυτές θα αφορά την «Ορθή χρήση του ελαιολάδου στην εστίαση» και θα γίνει στις 17-10-2018 στο ΜΑΙΧ στα Χανιά και η άλλη την «Προώθηση του Ελαιοτουρισμου στην Κρήτη» και θα γίνει στις 24-10-2018 στο Ξενοδ. Grecotel στο Ρέθυμνο.
Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.
Χορηγός επικοινωνίας είναι ο Όμιλος της ΚΡΗΤΗ TV.
Κύριος στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελαιοκομίας της Κρήτης στους τομείς Περιβάλλον, Υγεία, Πολιτισμός, Ποιότητα και Οικονομία, όπως είπε στον 98.4 ο Νίκος Μιχελάκης Δρ. Γεωπόνος, Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ. Σημαντική σύμφωνα με τον ίδιο είναι η προσέγγιση του θέματος για την Ορθή χρήση του ελαιολάδου στην εστίαση, καθώς αφορά το σύνολο της αλυσίδας παραγωγών κι επιχειρηματιών.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται αναλυτικά οι εξής εκδηλώσεις:
Ημερίδα:
Ορθή χρήση Ελαιολάδου στην Εστίαση
Χανιά Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Πρόγραμμα Ημερίδας

Ορθή χρήση ελαιολάδου στην εστίαση

Χανιά: Τετάρτη 17 Οκτωβρίου

Αίθουσες και Εγκαταστάσεις ΜΑΙΧ

09.00: Προσέλευση, Εγγραφές.

Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ: «Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη»

  1. 20: Στόχοι και πρόγραμμα ημερίδας

Δρ. Νικ. Μιχελάκης -Δ/ντης ΣΕΔΗΚ

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Μαρινάκης-Βάμβουκας-Μπαουράκης

09.30: Χαιρετισμοί: (Εκπρόσωποι Οργανωτών)

10.00: Ποιοτικά χαρακτηριστικά Ελαιολαδου. Γευστικές

και υγιεινές αλλοιώσεις.

Μιχελινάκης Μανόλης Χημικός Πρ. ΕΑΣ Ηρακλείου

10.20: Ο ρόλος του ελαιολάδου στην εστίαση των τουριστών.

Νικ. Μιχελακης. Δρ. Γεωπόνος Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ

10.40: Το νωπό ελαιόλαδο στα βραστά, ψητά και σαλατικά.

Μανόλης Παπουτσάκης Chef, Υπ. Δρ. Φιλοσοφίας

Κριτής MasterChef junior

11.00: Ορθή χρήση του ελαιολάδου στο τηγάνισμα.

Γιάννης Τσιβουράκης Chef Ξενοδ. ΜΙΝΩΑ

11.20: Το ελαιόλαδο στα μαγειρευτά φαγητά. Τρόποι χρήσης

Γιάννης Αποστολάκης Αρχιμάγειρας ΜΑΙΧ

11.40: Επικοινωνιακή προσέγγιση πελατών για ανάδειξη της

γευστικής και υγιεινής αξία ελαιολάδου

Ψιχούλη Ελένη, Δημοσιογράφος Γευσιγνώστρια,

Κριτής MasterChef junior

12.00: Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδων. Σημασία, διαδικασία

Γερμανάκη Ελευθερία. Τεχ. Γεωπόνος Επικεφαλής Ομάδας

Οργανοληπτικής «Ένωσης Ρεθυμνου»

12.20: Βραβεύσεις Ελαιοτριβείων στην διάθεση του Ελαιολαδου

Απονομή Βραβείων και Παρουσιάσεις από Βραβευθέντες

12.40: Συζήτηση-Συμπεράσματα

13.00: Άσκηση Οργανοληπτικής αξιολόγησης επώνυμων Ελαιολάδων.

Μπαρμποπούλου Ελ. Παπαμανολιουδάκη Αναστ.

Ομάδα Οργανοληπτικής Ινστιτούτου Ελιας Χανίων.

13.40. Έκθεση συσκευασιών ελαιολαδου για την εστίαση

14.00: Γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων

15.00: Λήξη εκδήλωσης

 

 

2η Ημερίδα:

Προώθηση Ελαιοτουρισμού στην Κρήτη

Ρέθυμνο: Τετάρτη 24 Οκτώβριου

Ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace-Μυσίρια

Τηλ: 28310-55181

 

Πρόγραμμα Ημερίδας

Προώθηση Ελαιοτουρισμου στην Κρήτη

Ρέθυμνο: Τετάρτη 24 Οκτωβρίου

Ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace – Μυσίρια

09.00: Προσέλευση, Εγγραφές. Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ:

«Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη»

  1. 15 Καλωσόρισμα από Οργανωτική Επιτροπή

Δρ. Νικ. Μιχελάκης – Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Αρναουτάκης- Μαρινάκης- Μπαουράκης

09.30: Χαιρετισμοί: (Εκπρόσωποι Οργανωτών)

10.00 Αρχαιολογικά αξιοθέατα για την Ελια και το Λαδι στην Κρήτη.

Α. Βασιλάκης Δρ. Αρχαιολόγος, Κ. Γιαπιτζόγλου Αρχαιολόγος

10.20: Η διατροφή στην Προϊστορική και Μινωική Κρητη.

Τι έτρωγαν και πως μαγείρευαν οι Μινωίτες

Ανάγια Σαρπάκη –Δρ. Αρχαιολόγος -Αρχαιοβοτανολόγος

10.40: Ελαιο-Τουρισμός. Μια νέα δυναμική του Τουρισμού στην Κρήτη

ΕλαιοΜουσεία, Μνημειακά ελαιόδεντρα και Επισκέψιμα Ελαιουργεία

Νικ. Μιχελάκης, Δρ. Γεωπόνος - Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ

11.00: Ο ρόλος του ελαιολάδου στην βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Γ. Πελεκανάκης- Πρόεδρος Δ/ντων Ξενοδοχείων Ελλάδας

11.20: Το ελαιόλαδο στην διατροφή των τουριστών.

Γεωρ. Φραγκιαδάκης Δ/ντης ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας Κρήτης

11.40: Απονομή Βραβεύσεων για δράσεις ελαιοτουρισμού

Παρουσιάσεις από Βραβευθέντες (03΄ανα περίπτωση)

12.00: Συζήτηση-Συμπεράσματα

12.40: Δράσεις ενημέρωσης τουριστών στα Ξενοδοχεία.

Περίπτωση Ξενοδοχείου Grecotel Creta Palace

Γιώργος Περαντωνάκης, Διευθυντής Grecotel Creta Palace

13.30: Γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων

Προσφορά Ξενοδοχείου Grecotel Creta Palace

14.30: Λήξη εκδήλωσης

Σχόλια