Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας όρισε για το έτος 2018 το διάστημα 1 Οκτ.-31 Νοεμβρίου σαν χρόνο για πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα προέκρινε και έθεσε υπό την αιγίδα του την πρόταση εκδηλώσεων που υπέβαλε ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ, το Ινστιτούτο Ελιάς.
Η πρόταση αυτή μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δυο εκδηλώσεις. Η μια από αυτές θα αφορά την «Ορθή χρήση του ελαιολάδου στην εστίαση» και θα γίνει στις 17-10-2018 στο ΜΑΙΧ στα Χανιά και η άλλη την «Προώθηση του Ελαιοτουρισμου στην Κρήτη» και θα γίνει στις 24-10-2018 στο Ξενοδ. Grecotel στο Ρέθυμνο.
Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.
Χορηγός επικοινωνίας είναι ο Όμιλος της ΚΡΗΤΗ TV.
Κύριος στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελαιοκομίας της Κρήτης στους τομείς Περιβάλλον, Υγεία, Πολιτισμός, Ποιότητα και Οικονομία, όπως είπε στον 98.4 ο Νίκος Μιχελάκης Δρ. Γεωπόνος, Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ. Σημαντική σύμφωνα με τον ίδιο είναι η προσέγγιση του θέματος για την Ορθή χρήση του ελαιολάδου στην εστίαση, καθώς αφορά το σύνολο της αλυσίδας παραγωγών κι επιχειρηματιών.
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται αναλυτικά οι εξής εκδηλώσεις:
Ημερίδα:
Ορθή χρήση Ελαιολάδου στην Εστίαση
Χανιά Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018
Πρόγραμμα Ημερίδας
Ορθή χρήση ελαιολάδου στην εστίαση
Χανιά: Τετάρτη 17 Οκτωβρίου
Αίθουσες και Εγκαταστάσεις ΜΑΙΧ
09.00: Προσέλευση, Εγγραφές.
Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ: «Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη»
- 20: Στόχοι και πρόγραμμα ημερίδας
Δρ. Νικ. Μιχελάκης -Δ/ντης ΣΕΔΗΚ
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Μαρινάκης-Βάμβουκας-Μπαουράκης
09.30: Χαιρετισμοί: (Εκπρόσωποι Οργανωτών)
10.00: Ποιοτικά χαρακτηριστικά Ελαιολαδου. Γευστικές
και υγιεινές αλλοιώσεις.
Μιχελινάκης Μανόλης Χημικός Πρ. ΕΑΣ Ηρακλείου
10.20: Ο ρόλος του ελαιολάδου στην εστίαση των τουριστών.
Νικ. Μιχελακης. Δρ. Γεωπόνος Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
10.40: Το νωπό ελαιόλαδο στα βραστά, ψητά και σαλατικά.
Μανόλης Παπουτσάκης Chef, Υπ. Δρ. Φιλοσοφίας
Κριτής MasterChef junior
11.00: Ορθή χρήση του ελαιολάδου στο τηγάνισμα.
Γιάννης Τσιβουράκης Chef Ξενοδ. ΜΙΝΩΑ
11.20: Το ελαιόλαδο στα μαγειρευτά φαγητά. Τρόποι χρήσης
Γιάννης Αποστολάκης Αρχιμάγειρας ΜΑΙΧ
11.40: Επικοινωνιακή προσέγγιση πελατών για ανάδειξη της
γευστικής και υγιεινής αξία ελαιολάδου
Ψιχούλη Ελένη, Δημοσιογράφος Γευσιγνώστρια,
Κριτής MasterChef junior
12.00: Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδων. Σημασία, διαδικασία
Γερμανάκη Ελευθερία. Τεχ. Γεωπόνος Επικεφαλής Ομάδας
Οργανοληπτικής «Ένωσης Ρεθυμνου»
12.20: Βραβεύσεις Ελαιοτριβείων στην διάθεση του Ελαιολαδου
Απονομή Βραβείων και Παρουσιάσεις από Βραβευθέντες
12.40: Συζήτηση-Συμπεράσματα
13.00: Άσκηση Οργανοληπτικής αξιολόγησης επώνυμων Ελαιολάδων.
Μπαρμποπούλου Ελ. Παπαμανολιουδάκη Αναστ.
Ομάδα Οργανοληπτικής Ινστιτούτου Ελιας Χανίων.
13.40. Έκθεση συσκευασιών ελαιολαδου για την εστίαση
14.00: Γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων
15.00: Λήξη εκδήλωσης
2η Ημερίδα:
Προώθηση Ελαιοτουρισμού στην Κρήτη
Ρέθυμνο: Τετάρτη 24 Οκτώβριου
Ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace-Μυσίρια
Τηλ: 28310-55181
Πρόγραμμα Ημερίδας
Προώθηση Ελαιοτουρισμου στην Κρήτη
Ρέθυμνο: Τετάρτη 24 Οκτωβρίου
Ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace – Μυσίρια
09.00: Προσέλευση, Εγγραφές. Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ:
«Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη»
- 15 Καλωσόρισμα από Οργανωτική Επιτροπή
Δρ. Νικ. Μιχελάκης – Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Αρναουτάκης- Μαρινάκης- Μπαουράκης
09.30: Χαιρετισμοί: (Εκπρόσωποι Οργανωτών)
10.00 Αρχαιολογικά αξιοθέατα για την Ελια και το Λαδι στην Κρήτη.
Α. Βασιλάκης Δρ. Αρχαιολόγος, Κ. Γιαπιτζόγλου Αρχαιολόγος
10.20: Η διατροφή στην Προϊστορική και Μινωική Κρητη.
Τι έτρωγαν και πως μαγείρευαν οι Μινωίτες
Ανάγια Σαρπάκη –Δρ. Αρχαιολόγος -Αρχαιοβοτανολόγος
10.40: Ελαιο-Τουρισμός. Μια νέα δυναμική του Τουρισμού στην Κρήτη
ΕλαιοΜουσεία, Μνημειακά ελαιόδεντρα και Επισκέψιμα Ελαιουργεία
Νικ. Μιχελάκης, Δρ. Γεωπόνος - Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
11.00: Ο ρόλος του ελαιολάδου στην βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.
Γ. Πελεκανάκης- Πρόεδρος Δ/ντων Ξενοδοχείων Ελλάδας
11.20: Το ελαιόλαδο στην διατροφή των τουριστών.
Γεωρ. Φραγκιαδάκης Δ/ντης ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας Κρήτης
11.40: Απονομή Βραβεύσεων για δράσεις ελαιοτουρισμού
Παρουσιάσεις από Βραβευθέντες (03΄ανα περίπτωση)
12.00: Συζήτηση-Συμπεράσματα
12.40: Δράσεις ενημέρωσης τουριστών στα Ξενοδοχεία.
Περίπτωση Ξενοδοχείου Grecotel Creta Palace
Γιώργος Περαντωνάκης, Διευθυντής Grecotel Creta Palace
13.30: Γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων
Προσφορά Ξενοδοχείου Grecotel Creta Palace
14.30: Λήξη εκδήλωσης