Κρήτη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

«Ο ρόλος της Κρήτης εδραιώνεται»: Αποκλειστική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στη «Νέα Κρήτη»

Για το νέο ενεργειακό χάρτη και το ρόλο της Κρήτης μίλησε ο Πρωθυπουργός στη «Νέα Κρήτη»

Με μια αποκλειστική δήλωσή του στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Κρήτη στο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται όχι μόνο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον δημοσιογράφο Λευτέρη Συμβουλάκη λίγο μετά τη λήξη της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην Ελούντα, στέλνει το μήνυμα ότι η συνεργασία των τριών χωρών έχει το νησί μας ως σημείο αναφοράς προσδίδοντάς του ρόλο- “κλειδί” για την ενεργειακή αυτάρκεια της Γηραιάς Ηπείρου. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο ότι το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον μέσω Κρήτης προς τα νότια, αφήνοντας ουσιαστικά την Τουρκία στη δίνη της εσωστρέφειάς της.

Ο κ. Τσίπρας με τη δήλωσή του στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” μιλάει για την Κρήτη λέγοντας ότι εδραίωσε τον ρόλο της μετά την Ελούντα στον νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται, μιλώντας για ενεργειακή αυτονομία του νησιού αλλά και για το σπουδαίο ρόλο να “σηκώσει” το ενεργειακό βάρος για ολόκληρη την Ευρώπη, γεγονός που συνεπάγεται με αναβαθμισμένο αναπτυξιακό ρόλο, ο οποίος προφανώς θα φέρει οφέλη στην Κρήτη και τους Κρητικούς.

Με σαφήνεια και καθαρότητα δηλώνει ότι σε αυτόν τον νέο χάρτη ενσωματώνεται και η Αίγυπτος, όπως συμφωνήθηκε στη διάρκεια της Συνόδου της Ελούντας, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο φυσικό αέριο, που ουσιαστικά αποτελεί το οικοδόμημα των καλών σχέσεων με το Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να πληροφορήσει τους Κρητικούς για τη σημασία της 6ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής που διεξήχθη χθες στην Ελούντα, επέλεξε να κάνει την εξής δήλωση στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”:

«Η Σύνοδος της Ελούντας ανέδειξε για πρώτη φορά τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Κρήτη στον νέο ενεργειακό χάρτη της περιοχής, με ενσωμάτωση της Αιγύπτου σε ευρύτερους σχεδιασμούς, που συνδέονται με τον αγωγό East Med. Η Κρήτη αποκτά σύντομα την ενεργειακή της αυτονομία και καθίσταται κόμβος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο ρόλος της Κρήτης εδραιώνεται».

Από το βήμα της 6ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε λίγο νωρίτερα τονίσει ότι η Κρήτη θα πρέπει να αποτελέσει μόνιμο σημείο συνάντησης και πιλότο συνανάπτυξης, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά αυτό που με σαφήνεια λίγο αργότερα περιέγραψε για το νησί μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”.

Σχόλια