Το μήνυμα που θα στείλουν από την Κρήτη στην Τουρκία οι τρεις ηγέτες

Κρήτη
Το μήνυμα που θα στείλουν από την Κρήτη στην Τουρκία οι τρεις ηγέτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Αστακός" η Ελούντα. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για τη σύσκεψη Τσίπρα - Αναστασιάδη - Αλ Σίσι

Σε ένα άλλο, βαθύτερο πλέον επίπεδο ετοιμάζονται να περάσουν σήμερα στην Ελούντα τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου, αλλά συνάμα και την από κοινού αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, οι δύο φιλοξενούμενοι πρόεδροι Αιγύπτου και Κύπρου και ο “οικοδεσπότης” Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στο νησί μας, προκειμένου να υποδεχθεί τους δύο ηγέτες αλλά και να προετοιμάσει τη σημερινή σημαντική τριμερή Σύνοδο Κορυφής, που θα φιλοξενηθεί σε ένα γνώριμο μέρος για μεγάλα γεγονότα, την Ελούντα, που έχει μετατραπεί από χθες σε “αστακό”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε αιφνιδιαστικά, αλλά όχι παράδοξα, να έρθει νωρίτερα στην Κρήτη, προκειμένου να προετοιμάσει προσωπικά τα της τριμερούς Συνόδου, αλλά και να υποδεχτεί ο ίδιος τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι.

Λίγα λεπτά μετά τις 7 χθες το απόγευμα, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” του Ηρακλείου.

Ο Αλέξης Τσίπρας “πάτησε” Κρήτη συνοδευόμενος από τους υπουργούς Γ. Σταθάκη και Ν. Παππά, τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, τον υφυπουργό Οικονομίας Στάθη Γιαννακίδη και τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο.

Πρώτος έφτασε ο Κοτζιάς

Προπομπός των κυβερνητικών αφίξεων και της πρωθυπουργικής άφιξης ήταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος κατέφτασε νωρίτερα μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου έφτασαν στο Οροπέδιο Λασιθίου στις 6:30 το απόγευμα και ξεναγήθηκαν στο Δικταίο Άντρο από τον δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη.

Σύσκεψη προετοιμασίας από Τσίπρα

Με την άφιξή της στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η πολυπληθής κυβερνητική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό μετέβη αμέσως στην Ελούντα. Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε σύσκεψη προετοιμασίας στο ξενοδοχείο “Porto Elounda” με τους υπουργούς και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβερνητικής αντιπροσωπίας. Στη σημερινή σύσκεψη θα γίνουν κρίσιμες συζητήσεις, και με κλειστές πόρτες όπου είθισται να λέγονται τα πιο σημαντικά.

Στο τραπέζι της Συνόδου θα πέσει θέμα κομβικής σημασίας, αλλά και άκρως πολύπλοκα και “ευαίσθητα” θέματα, από το γεωστρατηγικό τοπίο και το ενεργειακό σκηνικό μέχρι θέματα υψηλότερης διπλωματίας, όπως είναι η κοινή δράση απέναντι στον τουρκικό παράγοντα. Σε αυτό τον καμβά λοιπόν, εύλογα ο πρωθυπουργός συγκάλεσε τη σύσκεψη προετοιμασίας χθες το βράδυ, μετά το πέρας της οποίας ο ίδιος πήγε σε έτερο κοντινό ξενοδοχειακό χώρο, συγκεκριμένα στο “Peninsula”, όπου και κατέλυσε, για να επιστρέψει σήμερα το πρωί στο “Porto Elounda”, όπου και θα υποδεχτεί με κάθε επισημότητα τους δύο άλλους ηγέτες.

Τόσο ο Αιγύπτιος πρόεδρος Φατάχ Αλ Σίσι όσο και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναμένονται (με βάση τουλάχιστον τα όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι χθες το βράδυ) σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, με ειδικές πτήσεις από Κάιρο και Λευκωσία αντίστοιχα.

Οι δύο πρόεδροι αναμένεται να αφιχθούν στο ξενοδοχείο της Ελούντας λίγο πριν τις 10 το πρωί, όπου θα τους υποδεχθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Οι επαφές των τριών πολιτικών ανδρών θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί, ενώ στο πρόγραμμα της τριμερούς Συνόδου προβλέπονται και κατ' ιδίαν συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Φατάχ αλ Σίσι.

Μετά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις ακολουθήσει η υπογραφή συμφωνίας και μνημονίων συνεργασίας, αλλά και κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με το καθιερωμένο σε αυτές τις περιπτώσεις γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπιών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

- Από τις 10 έως τις 11 το πρωί θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

- Στις 11:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

- Στις 11:50 π.μ. θα ακολουθήσουν οι τριμερείς διαβουλεύσεις των αντιπροσωπιών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

- Στη 1:05 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί υπογραφή συμφωνίας και μνημονίων συνεργασίας.

- Στη 1:15 μ.μ. θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, του κ. Αναστασιάδη και του κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

- Η τριμερής συνάντηση θα ολοκληρωθεί με γεύμα εργασίας των αντιπροσωπιών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, το οποίο θα ξεκινήσει στη 1:45 μ.μ.

ΑΟΖ: Μήνυμα προς Ερντογάν

Στο τραπέζι της σημερινής 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου θα βρεθούν ζητήματα σχετικά με τον αγωγό East Med, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με υποθαλάσσιο καλώδιο, τις ΑΟΖ των τριών χωρών, καθώς και τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων.

Επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν επίσης το προσφυγικό ζήτημα και οι γεωστρατηγικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Εκείνο όμως που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι ένα: αν θα στείλουν, όπως πολλοί εύλογα αναμένουν, οι τρεις ηγέτες κάποιο κοινό μήνυμα με αποδέκτη τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία και ο Ερντογάν εμφανίζονται έτοιμοι να “χοντρύνουν” το παιχνίδι στη ΝΑ Μεσόγειο, έχοντας προαναγγείλει την πρώτη δράση από το γεωτρύπανο “Πορθητής” εντός 20 ημερών σε άγνωστο μέχρι τώρα σημείο. Ως εκ τούτου τα βλέμματα σήμερα θα είναι στραμμένα σε λεκτικά ή και μη μηνύματα και στο κατά πόσον η τριμερής συνάντηση θα σηματοδοτήσει εξελίξεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας.

Χθες πάντως, από το Οροπέδιο, ο Κύπριος ΥΠ.ΕΞ. κ. Χριστοδουλίδης έσπευσε να δώσει το σχετικό στίγμα μέσα από την “KΡHTH TV”, λέγοντας πως η σημερινή Σύνοδος θα σηματοδοτήσει εξελίξεις στην κατεύθυνση της τουρκικής προκλητικότητας. «Η αυριανή (σ.σ. σημερινή) 6η Σύνοδος είναι από τις πιο καθοριστικές. Θα ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις έτσι ώστε μέσα από κοινές δράσεις των τριών κρατών να δούμε πώς μπορούν καλύτερα να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στην περιοχή. Χωρίς τυμπανοκρουσίες προχωρούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες για την υλοποίηση των σχεδιασμών. Οι δηλώσεις δεν είναι ικανές να δημιουργήσουν εμπόδια.

Η όποια ενέργεια παραβίασης από την Τουρκία αφορά όλα τα κράτη, όχι μόνο την Κύπρο ή την Ελλάδα. Αφορά όλη την Ευρώπη. Δεν έχουμε να ανησυχήσουμε σε κάτι από τις τουρκικές δηλώσεις ή κινήσεις», ήταν οι αποκλειστικές δηλώσεις του Κύπριου ΥΠ.ΕΞ. στην εκπομπή “Kρήτη Σήμερα”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News