Ελούντα: Ο τόπος που επιλέγουν οι ηγέτες για τις συναντήσεις - Σπάνιες εικόνες

Κρήτη
Ελούντα: Ο τόπος που επιλέγουν οι ηγέτες για τις συναντήσεις - Σπάνιες εικόνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου υποδεχόταν τους Καντάφι και Μιτεράν. Το παρασκήνιο και οι φωτογραφίες - ντοκουμέντο.

Η Ελούντα όπου σήμερα συναντώνται ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, δεν επελέγη τυχαία ως περιοχή για να λάβει χώρα η συνάντηση κορυφής των αρχηγών τριών χωρών.

Το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο «κουβαλάει» τη βαριά ιστορία κορυφαίων συναντήσεων που έμελλε να περάσουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και να γίνουν πρώτα θέματα στα δελτία ειδήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν ο Ανδρέας υποδεχόταν Μιτεράν και Καντάφι

Ήταν 15 Νοεμβρίου του 1984 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου υποδεχόταν στην Ελούντα δύο ηγέτες, για μια κορυφαία συνάντηση για την οποία έμελλε να χυθεί πολύ μελάνι και η οποία θα χαρακτηριζόταν ιστορική. Επρόκειτο για τον Λίβυο συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και τον πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν. Στην ουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου επιχειρεί να "γεφυρώσει" τις ταραχώδεις σχέσεις Γαλλίας - Λιβύης και έμπειροι αναλυτές αναφέρονται στα γεγονότα της εποχής και τις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα με φόντο το ειδυλλιακό τοπίο της Κρήτης.

Ελάχιστες είναι οι ασπρόμαυρες και ιστορικές φωτογραφίες που έχουν καταγράψει τα γεγονότα του 1984.

(Ο Μουαμάρι Καντάφι στην Ελούντα στην ιστορική φωτογραφία του m.eirinika.gr)

Τον εκκεντρικό Λσυνταγματάρχη τότε συνόδευαν 80 γυναίκες σωματοφύλακες. Ο Ανδρέας Παπανδρέου βάζει στο ίδιο τραπέζι τους δύο ηγέτες και εκείνη η διαπραγμάτευση θα καταλήξει στην περιβόητη «Συμφωνία της Ελούντας».

Στο στιγμιότυπο που δημοσιεύει δεκαετίες μετά το γερμανικό Spiegel μάλιστα ο Λίβυος ηγέτης χαρακτηρίζεται «καλός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου».

(H φωτογραφία που δημοσίευσε το γερμανικό Spiegel.de)

«Ο Μιτεράν ζήτησε από τον Παπανδρέου να βοηθήσει στην κρίση με τη Λιβύη. Ο Παπανδρέου τους κάλεσε χωρίς να ενημερώσει τον έναν για την παρουσία του άλλου. Όλα έγιναν με απόλυτη μυστικότητα. Οι δημοσιογράφοι το έμαθαν μόλις επιτεύχθηκε η συμφωνία. Ο Ανδρέας είχε και προσωπική σχέση με τον Καντάφι που κανένας δεν κατόρθωσε να τη συνεχίσει. Ο αραβικός κόσμος ξεχώριζε τη διαφορετικότητα του ηγέτη του ΠαΣοΚ» διηγείται σύμφωνα με tovima.gr ο Ισμάτ Σάμπρι που υπήρξε επιτετραμμένος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα και πρόξενος.

(Φωτογραφία της le monde)

Ο σωσίας του Καντάφι και οπλισμός

Όπως έχει περιγράψει ο τότε διευθυντής του Αστήρ Παλλάς Ελούντας Αλέξης Κοιμήσης: "Έφτασαν δύο αεροπλάνα. Μόλις προσγειώθηκε το πρώτο νομίζαμε ότι είναι ο Καντάφι, αλλά αμέσως απογειώθηκε! Αυτό έγινε για να δοκιμάσει τον διάδρομο και ακολούθησε το δεύτερο αεροπλάνο με τον Μουαμάρ. Βγήκε ο σωσίας του από την μπροστινή έξοδο και από την άλλη βγήκε αυτός. Μαζί του είχε φέρει 200 άτομα προσωπική φρουρά, μεταξύ των οποίων και αμαζόνες».

Ενώ σε ότι αφορά τις συνομιλίες σημειώνει: «Ήταν δύσκολη η συζήτηση. Εγώ γνώριζα γαλλικά και καταλάβαινα τα πάντα. Κάθε φορά που πήγαινε να «σπάσει» η κουβέντα, ο Ανδρέας Παπανδρέου έσπαγε τον πάγο όχι μόνο με τις πολιτικές του παρεμβάσεις, αλλά και τις χιουμοριστικές. Ο Καντάφι και ο Μιτεράν ήταν δύσκολοι χαρακτήρες και θα έλεγα και ελαφρώς κακότροποι".

Όπως ανέφερε μάλιστα ο Καντάφι αποχώρησε ξαφνικά: "Πήραν ό,τι αμάξια είχαν, αλλά και αμάξια του ξενοδοχείου και του προσωπικού. Τα πήραν εν ψυχρώ και φύγανε για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Φεύγοντας άφησαν και πολλά όπλα πίσω. Την επόμενη μέρα έρχονταν οι καμαριέρες και έφερναν στο γραφείο μου οπλοπολυβόλα, χειροβομβίδες κι εγώ έπαιρνα τηλέφωνο στην πρεσβεία στην Αθήνα για να τα μαζέψουν…".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News