Κρήτη

Αποτεφρωτήριο στο Ηράκλειο: Απαιτούνται τουλάχιστον 1.000 αποτεφρώσεις τον χρόνο

Με δυσκολία βγαίνουν τα... κουκκιά.Οριακή βιωσιμότητα αποτυπώνει η οικονομοτεχνική μελέτη για το αποτεφρωτήριο

Με “αγκάθια” και από πρακτικής, οικονομικής πλευράς είναι στρωμένος ο δρόμος για την καύση νεκρών στον τόπο μας!
Μπορεί στον Δήμο Ηρακλείου να έχουν επιχειρήσει να περάσουν επικοινωνιακά το μήνυμα πως, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής Εκκλησίας και μερίδας της τοπικής κοινωνίας, έχουν την πρόθεση να φτιάξουν ένα αποτεφρωτήριο το οποίο θα εξυπηρετεί μάλιστα όλη την Κρήτη αλλά και άλλες νότιες περιοχές της χώρας, όμως οι αριθμοί βάζουν δύσκολα στην όλη... εξίσωση του εγχειρήματος.
Βλέπετε, σύμφωνα με τη σχετική οικονομοτεχνική μελέτη που θα συζητηθεί μεθαύριο Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, τα “κουκκιά” από πλευράς κόστους-βιωσιμότητας μετά βίας βγαίνουν για το σχεδιαζόμενο “Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών”...
Η οικονομοτεχνική μελέτη που θα τεθεί στο “μικροσκόπιο” του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου το Σώμα να αποφασίσει την καλύτερη δυνατή λύση, παραθέτει διάφορα εναλλακτικά σενάρια κατασκευής, λειτουργίας και διαχείρισης... Από σενάρια για ιδία χρηματοδότηση (ακόμα και με δάνειο) και αμιγώς δημοτική λειτουργία του αποτεφρωτηρίου, μέχρι σενάρια παραχώρησης ή και σύμπραξης του Δήμου με ιδιώτη και σύμβαση παραχώρησης.
Κοινή συνισταμένη σε όλα τα εναλλακτικά σενάρια είναι ότι προκύπτει άκρως οριακό κέρδος, κάτι που καθιστά εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας δομής για την καύση νεκρών, με παγκρήτιο χαρακτήρα, η οποία, σύμφωνα με τη μελέτη, έχει κόστος υλοποίησης 3.050.000 ευρώ!

Έσοδα-έξοδα: 400 ευρώ η καύση ανά νεκρό...

Στο βασικό σενάριο εσόδων-εξόδων ελήφθη ως βάση ένα καθαρό έσοδο 400 ευρώ ανά αποτέφρωση νεκρού!
Αναλύθηκε ένα συντηρητικό σενάριο με 2,5% επί των θανάτων της περιφέρειας Κρήτης και νοτίου Αιγαίου, μικρός αριθμός χρηστών από εκείνους που επιλέγουν τη Βουλγαρία, καθώς και χρήστες από το εξωτερικό.
Όλα αυτά μεταφράζονται σε ένα αριθμό 299 αποτεφρώσεων ανά έτος για την 4ετία λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου και σταδιακή αύξηση του αριθμού από το 5ο έτος λειτουργίας.
Όπως αναφέρει η μελέτη, «με 40.000 ευρώ πάγια λειτουργικά έξοδα τον χρόνο, 75.000 ευρώ έξοδα προσωπικού τον 1ο χρόνο, καθώς και έξοδα ύψους 25 ευρώ ανά αποτέφρωση, προκύπτει οριακά κερδοφόρα λειτουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών».
Σημειώνεται με νόημα ότι απαιτείται η ανάγκη χρήσης τουλάχιστον από 300 χρήστες ετησίως, προκειμένου το Κέντρο να καλύπτει τα έξοδά του.
Συμπερασματικά, η μελέτη καταλήγει στο ότι στα εναλλακτικά σενάρια προκύπτει οριακή βιωσιμότητα της επένδυσης. Ειδικά μάλιστα για το εναλλακτικό σενάριο σύμπραξης Δήμου-ιδιώτη, τα εκτιμώμενα οικονομικά στοιχεία καθιστούν μη ελκυστική και βιώσιμη την επένδυση για τον ιδιώτη επενδυτή!
Για να γίνει βιώσιμη η επένδυση για τον ιδιώτη απαιτούνται τουλάχιστον 1.000 αποτεφρώσεις τον χρόνο!


Ας τα δούμε αναλυτικά:

Αφότου διευθετήθηκε το ζήτημα της χωροθέτησης και επιλέχθηκε μια μεγάλη ιδιόκτητη δημοτική έκταση στην τέως κοινότητα Νέας Αλικαρνασσού, εμβαδού άνω των 45 στρεμμάτων, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος νέου νεκροταφείου, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου έβαλε στο “μικροσκόπιο” το οικονομικό κομμάτι του εγχειρήματος.
Η εκπόνηση ειδικής οικονομοτεχνικής μελέτης κρίθηκε αναγκαία, ακόμα περισσότερο μετά τη διαπίστωση που έκαναν στη δημοτική Αρχή ότι είχαν πέσει έξω στην αρχική εκτίμηση κόστους, σύμφωνα με την οποία μια υποδομή καύσης νεκρών θα κόστιζε περί το 1,5 εκατ. ευρώ ή λίγο παραπάνω. Τελικά, στον Δήμο αντιλήφθηκαν πως θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος, πάνω ακόμα και από τα 3 εκατ. ευρώ, για ένα αποτεφρωτήριο που δε θα περιοριστεί στα στενά πλαίσια του Δήμου Ηρακλείου, αλλά θα καλύπτει τις ανάγκες της Κρήτης, των νησιών και γενικά των νότιων περιοχών της χώρας.

Ζητούμενο μάλιστα με την εκπόνηση της οικονομοτεχνικής μελέτης δεν ήταν μονάχα το πόσο θα κοστίσει το αποτεφρωτήριο σε επίπεδο κατασκευής, εξοπλισμού και συμπληρωματικών υποδομών, αλλά και πώς, με ποια φόρμουλα, μπορεί να λειτουργήσει.

Ζητούμενο, δηλαδή, ήταν να ετοιμαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση, ώστε να δει πρακτικά το Δημοτικό Συμβούλιο αν και πώς μπορεί να πάρει “σάρκα και οστά” το εγχείρημα της καύσης νεκρών στο Ηράκλειο... Όπερ λοιπόν και εγένετο...
Η οικονομοτεχνική μελέτη ολοκληρώθηκε, παραδόθηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου και μεθαύριο Δευτέρα θα τεθεί επί τάπητος στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση και λήψη απόφασης.
Στη μελέτη έγινε αξιολόγηση όλων των δεδομένων για τα επόμενα έτη, με σκοπό την πρόβλεψη και την τεκμηρίωση της κερδοφορίας και κυρίως της ταμειακής επάρκειας στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος δημιουργίας και λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου.

Ανάλυση κόστους

Σε επίπεδο κόστους, αυτό ανέρχεται συνολικά, σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη, στα 3.050.000 ευρώ. Πώς προκύπτει ο αριθμός; Για τις κτηριακές υποδομές το κόστος ανέρχεται σε 1.054.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Για τους κλιβάνους, όπου θα γίνεται η καύση, το κόστος είναι 1.600.000 ευρώ. Θα απαιτηθεί, επίσης, ένα ποσό 62.000 ευρώ για λοιπούς εξοπλισμούς, ένα ποσό 62.000 ευρώ επίσης για δαπάνες συμβούλων, έκδοσης αδειών κ.λπ. Το κόστος για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου εκτιμάται στα 248.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και ένα επιμέρους κόστος 24.809 ευρώ για λοιπές δαπάνες εγκατάστασης.

Τα 3 σενάρια υλοποίησης

Στην οικονομοτεχνική μελέτη αξιολογήθηκαν τρία εναλλακτικά σενάρια υλοποίησης-χρηματοδότησης του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών:
1ο: Ιδία χρηματοδότηση και εκμετάλλευση: Ο Δήμος προβλέπεται να αξιοποιήσει το ακίνητο με δικούς του πόρους, που προέρχονται είτε από δανειοδότηση είτε από ιδίους πόρους. Ενδέχεται βεβαίως να χρειάζεται να συσταθεί ανεξάρτητη εταιρεία ανάπτυξης-εκμετάλλευσης του αποτεφρωτηρίου. Στο βασικό αυτό σενάριο υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός κινδύνου αλλά και προϋποθέσεις μεγαλύτερης απόδοσης. Συν το ότι ο Δήμος έχει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τη διαχείριση του έργου.
2ο: Ιδία χρηματοδότηση και παραχώρηση εκμετάλλευσης: Στο 2ο σενάριο ο Δήμος φτιάχνει το Κέντρο Αποτέφρωσης αλλά παραχωρεί την εκμετάλλευσή του σε ιδιώτη, από τον οποίο θα λαμβάνει αντίτιμο ανάλογα με τα έσοδα του έργου, έχοντας εξασφαλίσει όμως ένα ελάχιστο καταβαλλόμενο ποσό. Με το 2ο αυτό σενάριο περιορίζεται ο οικονομικός κίνδυνος, περιορίζεται όμως ταυτόχρονα και το δυνητικό οικονομικό όφελος για τον Δήμο, που μάλιστα θα έχει επωμιστεί το βάρος της ανέγερσης του Κέντρου Αποτέφρωσης.
3ο: Παραχώρηση εκμετάλλευσης σε ιδιωτικό φορέα με σύμβαση παραχώρησης: Εδώ ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να συμπράξει με ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου για προκαθορισμένη διάρκεια. Ο ιδιώτης θα προκύψει από ανοιχτό διαγωνισμό. Στο σενάριο αυτό, το κατασκευαστικό κόστος μπορεί να είναι χαμηλότερο εξαιτίας της μεγαλύτερης ευελιξίας του ιδιωτικού τομέα. Την ίδια ώρα, όμως, απαιτείται μια σειρά από δράσεις και μακρά ωρίμανση του έργου για την προκήρυξη διαγωνισμού.

Σχόλια