Κρήτη

Σκληρό «πόκερ» γύρω από το καλώδιο της Κρήτης

Πίεση στην πίεση... από ΡΑΕ και Κομισιόν, την ώρα που έχουν πέσει 3 σενάρια στο τραπέζι

Σε σκληρό “πόκερ” εξελίσσεται η υπόθεση του κομβικού - υπό τον φόβο μελλοντικού μπλακ-άουτ - για την Κρήτη έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσής της με την ηπειρωτική χώρα.

Την ώρα που στο τραπέζι έχουν πέσει τρεις διαφορετικές προτάσεις, τρεις διαφορετικές γραμμές πλεύσης από Κομισιόν, ΡΑΕ και υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος, η πλευρά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας συζητάει μεν για επιμέρους παραμέτρους με τις Βρυξέλλες, δε δέχεται δε να κάνει επουδενί πίσω στο ζήτημα της απευθείας ανάθεσης του έργου στον ΑΔΜΗΕ.

Ίσα-ίσα, η ΡΑΕ, απαντώντας στις κινήσεις πίεσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε ένα βήμα παραπέρα, αλλάζοντας τον promoter (δηλαδή τον φορέα για τη χρηματοδότηση-κατασκευή του έργου)!

Για του λόγου το αληθές, η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ “Αριάδνη Interconnection” ορίστηκε από τη ΡΑΕ ως φορέας για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, υποκαθιστώντας την εταιρεία EuroAsia Interconnector Ltd ως project promoter στο συγκεκριμένο σκέλος του ευρύτερου PCI της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Η σχετική Απόφαση 838/2018 της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που δημοσιεύτηκε προχθές, εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή της Απόφασης 816/2018, που έλαβε η ΡΑΕ στις 10 Σεπτεμβρίου, με την οποία η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ανατέθηκε στον ΑΔΜΗΕ.

Με τον τρόπο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ έχει και επίσημα το “πράσινο φως” να προχωρήσει στην προετοιμασία για την έναρξη κατασκευής του έργου, παρά το γεγονός ότι έχει αμφισβητηθεί από την Κομισιόν η σκοπιμότητα αλλά και η νομιμότητα της “εσπευσμένης” ανάθεσης της μεγάλης διασύνδεσης στο SPV “Αριάδνη” του ΑΔΜΗΕ. Με την κίνηση αυτή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Κομισιόν, ότι δεν υποκύπτει στις ασφυκτικές πιέσεις και απειλές περί απένταξης-αποχαρακτηρισμού του έργου από κοινοτικό σε εθνικό και πως δεν υποχωρεί στην απόφασή της για την ανάθεση του έργου του μεγάλου καλωδίου της Κρήτης στον ΑΔΜΗΕ, και συγκεκριμένη στη θυγατρική του “Αριάδνη interconnection”.

Νομικές κινήσεις από EuroAsia;

Βεβαίως, για να τα λέμε όλα, η δημοσίευση της σχετικής απόφασης της ΡΑΕ για την αλλαγή promoter στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής ενδέχεται να πυροδοτήσει νομικές εξελίξεις από πλευράς EuroAsia Interconnector, που είναι πολύ πιθανόν να λάβει νομικά μέτρα.

Αν το κάνει, η κοινοπραξία EuroAsia Interconnector θα “πατήσει”, όπως είναι προφανές, στην επίσημη αντίδραση και διάβημα της Κομισιόν στην απόφαση της ΡΑΕ για την απευθείας ανάθεση του μεγάλου καλωδίου της Κρήτης στον ΑΔΜΗΕ.

Η επίσημη αντίδραση της Κομισιόν στην ανάθεση του έργου στο SPV “Αριάδνη”, αντίδραση που εκφράστηκε με την αρχική επιστολή και στη συνέχεια κατά τη σύσκεψη των Βρυξελλών, και η οποία συνεχίζει να υφίσταται, είναι το βασικό αβαντάζ της EuroAsia Interconnector.

Τρία σενάρια στο τραπέζι!

Όλα αυτά, μια διελκυστίνδα κινήσεων στη σκακιέρα, πιέσεων και διεργασιών, με τρεις διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι των συζητήσεων!

Η πρώτη πρόταση, η οποία ανήκει στην Κομισιόν, προβλέπει τη σύσταση επιτροπής τεχνικών προδιαγραφών, η οποία θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο της SPV Κρήτης-Αττικής (ΑΔΜΗΕ), της SPV Κύπρου-Ελλάδας (EuroAsia), της SPV Κύπρου-Ισραήλ (EuroAsia) και έναν κοινό εκπρόσωπο των ΡΑΕ και ΡΑΕΚ.

Η ελληνική πλευρά, ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ φέρονται να μη δέχονται αυτήν την πρόταση, και μάλλον εύλογα θα πει κανείς, αφού ουσιαστικά δίνει τον έλεγχο στην κοινοπραξία του EuroAsia Interconnectror, ενώ τα κεφάλαια θα βάλει κατά βάση ο ΑΔΜΗΕ!

Η δεύτερη πρόταση, εκ μέρους της ΡΑΕ, προβλέπει τη σύσταση επιτροπής διαλειτουργικότητας του έργου, απαρτιζόμενη από τους Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η τρίτη πρόταση προέρχεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εστιάζει στη σύσταση μιας ειδικής επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται και από τους Διαχειριστές αλλά και από τις Ρυθμιστικές Αρχές, για να επιβλέπουν την πορεία του έργου. Πρόταση που δείχνει να εξυπηρετεί αφενός την ανάγκη της διατήρησης των διπλωματικών ισορροπιών εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, και αφετέρου τον επείγοντα χαρακτήρα για την εκτέλεση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Κρίσιμο το επόμενο δεκαπενθήμερο

Εν μέσω σκληρού “πόκερ” και διεργασιών, το επόμενο 15νθήμερο χαρακτηρίζεται κρίσιμο από πλευράς εξελίξεων. Το βλέμμα είναι καρφωμένο σε Κομισιόν, ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ. Θα πρέπει, ωστόσο, να αναμένουμε κινήσεις στη σκακιέρα και από πλευράς Ευρωπαίων διαχειριστών, όπως ο βελγικός Elia και ο γαλλικός RTE, που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής...

Σχόλια