«Καμπάνες» για τον κλεμμένο χαλκό - Οι στιχομυθίες με τον πρόεδρο της Έδρας

Κρήτη
«Καμπάνες» για τον κλεμμένο χαλκό - Οι στιχομυθίες με τον πρόεδρο της Έδρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έβγαζαν χιλιάδες ευρώ πωλώντας χαλκό από κλεμμένα τηλεφωνικά καλώδια

Βαριές “καμπάνες” επιφύλασσε χθες η ελληνική Δικαιοσύνη σε τρεις ημεδαπούς, οι οποίοι φέρονται να είχαν... πλουτίσει, προβαίνοντας σε νομιμοποίηση εσόδων που προέρχονταν από την κλοπή τηλεφωνικών καλωδίων. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε χθες ένοχους και τους τρεις εν λόγω κατηγορούμενους, επιβάλλοντας στον κάθε έναν από αυτούς ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Πρόκειται για δύο άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι κατέθεταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς διόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά ποσά, τα οποία - όπως είχε διαπιστωθεί από τις Αρχές - προέρχονταν, μεταξύ άλλων, από επιταγές από σκραπ (εταιρείες ανακύκλωσης μετάλλων).

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά χθες στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου στο Ηράκλειο, υπήρχαν περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος εκ των κατηγορουμένων άνοιγε τραπεζικό λογαριασμό κι εν συνεχεία προχωρούσε - την ίδια μέρα - στην κατάθεση ποσών, όπως 60.000 ή ακόμη και 80.000 ευρώ!

Οι Αρχές φέρονται να έφτασαν στα ίχνη της επίμαχης κομπίνας καθώς ένας από τους άνδρες που φέρονται να συμμετείχαν στις κλοπές των τηλεφωνικών καλωδίων έκανε, μερικές εβδομάδες μετά την εξιχνίαση των κλοπών από την ΕΛ.ΑΣ., κατάθεση ποσού άνω των 100.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό.

Επισημαίνεται σ’ αυτό το σημείο ότι οι εν λόγω κλοπές καλωδίων είχαν σημειωθεί πριν από περίπου 12 χρόνια: Μέσα στα έτη 2006 και 2007 είχαν λάβει χώρα συνολικά 19 κλοπές στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Στόχος των επιτηδείων ήταν συνήθως προαύλια επιχειρήσεων. Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί τον Απρίλιο του 2007 από την ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι έκλεβαν, από αυλές επιχειρήσεων ή εξωτερικούς χώρους καταστημάτων ηλεκτρολογικών υλικών, κουλούρες με καλώδια (στροφεία ηλεκτρολογικού τηλεφωνικού καλωδίου από χαλκό).

Όπως προέκυψε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, χθες ο ένας εκ των τριών κατηγορουμένων (σ.σ. όλοι τους Ρομά) ήταν εκείνος ο οποίος μετέβαινε σε εταιρείες σκραπ, όπου πωλούσε τα τηλεφωνικά καλώδια από χαλκό και πληρωνόταν με επιταγές.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο έκρινε ότι οι χθεσινοί συγκατηγορούμενοι του άνδρα που φέρεται να έλαβε μέρος στις επίμαχες κλοπές γνώριζαν για τη δράση του.

«Καθαρίζαμε τις αυλές των επιχειρήσεων από παλιοσίδερα»

Ιδιαίτερη εντύπωση σε βαθμό... θυμηδίας προκάλεσαν, εξάλλου, χθες στο ακροατήριο οι ισχυρισμοί ενός εκ των κατηγορουμένων. Χαρακτηριστικά μεταφέρουμε στιχομυθία που υπήρξε μεταξύ του προέδρου της Έδρας με τον επίμαχο κατηγορούμενο. Ο πρόεδρος ρώτησε τον κατηγορούμενο πώς γίνεται να αποταμίευε τόσα μεγάλα ποσά, τόσο συχνά. Ο κατηγορούμενος αποκρίθηκε ότι τα εν λόγω ποσά προέρχονταν, μεταξύ άλλων, από χρήματα που του εμπιστεύονταν οικείοι του, προκειμένου να τους χορηγηθούν στεγαστικά δάνεια.

Όταν ερωτήθηκε από τον πρόεδρο για το πώς γίνεται να βγάζει, για παράδειγμα, δεκάδες χιλιάδες ευρώ μέσα σε διάστημα τριών μηνών, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι τα εν λόγω ποσά δεν ήταν και τόσο μεγάλα, αφού δεν πήγαιναν μόνο στον έναν, αλλά έπρεπε να διαμοιραστούν!

Εξάλλου, ο κατηγορούμενος υποστήριξε - μεταξύ άλλων - ότι ο κόσμος αγαπάει αυτούς που μαζεύουν τα παλιοσίδερα, καλώδια κ.λπ., αφού με τον τρόπο αυτό διατηρούν καθαρές τις αυλές των επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρκετοί από το ακροατήριο δε συγκράτησαν το γέλιο τους όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε στον κατηγορούμενο - προφανώς - με ελαφρώς σαρκαστικό τόνο ότι «λάθος δουλειά διαλέξαμε εμείς!».

Πώς στήνονταν η κομπίνα

Οι επιτήδειοι που εμπλέκονταν στις κλοπές, αφού ξάφριζαν τα καλώδια, εν συνεχεία τα τεμάχιζαν - ανά μέτρο - και τα έκαιγαν, προκειμένου να απομακρύνουν το πλαστικό και να μείνει μόνο το πολύτιμο μέταλλο. Εν συνεχεία, ο ένας εκ των ανδρών (ο έτερος που δεν εμπλέκεται στις κλοπές) μετέβαινε σε σκραπ, όπου πωλούσε τον χαλκό.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, από δράστες που ενεργούν κατ’ επάγγελμα. Η εν λόγω πράξη συνιστά κακούργημα. Η Έδρα έκρινε ένοχους και τους τρεις κατηγορούμενους.

Τελικά επέβαλε στον κάθε έναν από αυτούς ποινή κάθειρξης 10 ετών, καθώς και χρηματική ποινή ύψους 50.000 ευρώ. Ωστόσο, αποφασίστηκε η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Αυτό σημαίνει ότι και οι τρεις τους παραμένουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο.

Η εξιχνίαση

Πώς εξιχνιάστηκε, ωστόσο, το ξέπλυμα “βρόμικου” χρήματος από τις Αρχές; Όλα φαίνεται ότι ξεκίνησαν όταν παρατηρήθηκαν ύποπτες κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των τριών κατηγορουμένων. Συγκεκριμένα, είχε προκαλέσει εντύπωση - για παράδειγμα - το ότι κάποιος από αυτούς άνοιγε τραπεζικό λογαριασμό και την ίδια ημέρα κατέθετε σ’ αυτόν δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι δύο από τους κατηγορούμενους άνοιξαν κοινό τραπεζικό λογαριασμό και την ίδια μέρα κατέθεσαν σ’ αυτόν ποσό άνω των 75.000 ευρώ.

Όπως διαπιστώθηκε για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα 35.000 ευρώ προέρχονταν από μεταφορά από έτερο τραπεζικό λογαριασμό, ωστόσο ένα ποσό περίπου 40.000 ευρώ προερχόταν από επιταγή που προήλθε από εταιρεία ανακύκλωσης μετάλλων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News