Κρήτη

Μ. Λέκκας για τον κυκλώνα: «Όπου ακούς πολλά κεράσια...»

Τι λέει ο μετεωρολόγος για τις τις προβλέψεις και το κλείσιμο σχολείων

Επανέλαβε την άποψή του ότι έγινε πολύ θόρυβος χωρίς λόγο για τα μετεωρολογικά φαινόμενα και τον κυκλώνα ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας , ο οποίος επισήμανε ότι τα φαινόμενα ήταν ηπιότερα στην Κρήτη και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κλείσιμο των σχολείων την Παρασκευή στη δυτική Κρήτη.

 Σύμφωνα με τον κ.Λέκκα:

«Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι" έλεγαν οι παλιοί και επιβεβαιώνονται και πάλι. Επιβεβαιώνονται όμως και οι συμβουλές των παλιών μας δασκάλων στην Μετεωρολογία οι οποίοι μας δίδασκαν ότι οι ακραίες εκδηλώσεις του καιρού δύσκολα ανιχνεύονται προγνωστικά, συνήθως "μας πιάνουν στον ύπνο".  Ειπώθηκαν, γράφηκαν, παρουσιάστηκαν πολλά σχετικά με το βαρομετρικό χαμηλό νότια του Ιονίου, ένα βαρομετρικό χαμηλό πράγματι υψηλού κινδύνου, αλλά εξαρχής είχα επισημάνει ότι απαιτεί διαρκή παρακολούθηση νεότερων δεδομένων για να προσδιορισθεί ο βαθμός επικινδυνότητας του καθώς και οι περιοχές που δυνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει. Αν και ηπιότερη η συμπεριφορά του θα εκδηλώσει τοπικά έντονα φαινόμενα και απαιτεί περαιτέρω παρακολούθηση μιας και θα περάσει σε ένα νέο θαλάσσιο περιβάλλον, αυτό του Αιγαίου. Στην Κρήτη ηπιότερη θα είναι η συμπεριφορά του καιρού , αναμένοντας βροχές, αρκετά ασθενέστερες στα ανατολικά της Κρήτης, ενώ πρόσκαιρα σημαντικές βροχές μπορεί να σημειωθούν στα δυτικά τμήματα.

 

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε από την όλη παρουσίαση και προβολή αυτού του συστήματος είναι το γεγονός ότι τα μέτρα πρόληψης θα πρέπει να λαμβάνονται εκ των προτέρων και απλά ο βαθμός ετοιμότητας των αρμόδιων φορέων Πολιτικής προστασίας να είναι επαυξημένος όταν αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα , ώστε ο κάθε πολίτης να νοιώθει ασφαλής και να μην τρομοκρατείται.

 

Επιτρέψτε μου να κάνω και ένα σχόλιο σχετικά με το κλείσιμο των σχολείων το οποίο τείνει να γίνει μία πρακτική της Πολιτείας, πιθανολογώ για να αποφύγει τις δικές της ευθύνες. Είναι ένα μέτρο πρόληψης και σε ακραίες συνθήκες ίσως και επιβεβλημένο. Είναι όμως και ένα μέτρο που δεν κοστίζει τίποτα και μπορεί στο μέλλον να επεκταθεί ακόμη περισσότερο. Κοστίζει όμως στους εργαζόμενους Γονείς οι οποίοι στο άκουσμα για το κλείσιμο των σχολείων θα πρέπει να βρουν κάποιο άνθρωπο να φυλάξει τα παιδιά τους, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Δημόσιοι υπάλληλοι και κάποιοι τυχεροί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν την ευχέρεια να τα πάρουν στη δουλειά τους  ταλαιπωρώντας τα σε ένα ωράριο εργασίας. Υπάρχουν όμως και εργαζόμενα ζευγάρια που αδυνατούν να βρουν κάποιον να φυλάξει τα παιδιά τους, αναζητώντας λύσεις που μπορεί και να τους κοστίζουν οικονομικά ή μέχρι και να ρισκάρουν να αφήνουν τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Καλό θα είναι λοιπόν η Πολιτεία, εφόσον θέλει πραγματικά να προστατεύσει τις παιδικές ψυχές να φροντίσει και οι Γονείς των παιδιών να παίρνουν αυτεπάγγελτη άδεια από την εργασία τους προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι μέτρο πρόληψης και κοινωνικής μέριμνας και γι’αυτό θα πρέπει να φροντίσει η Πολιτεία».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια