Νεότερα προγνωστικά για τον κυκλώνα - Δείτε live το πέρασμά του

Κρήτη
Νεότερα προγνωστικά για τον κυκλώνα - Δείτε live το πέρασμά του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πέρασμα του κυκλώνα επηρεάζει και την Κρήτη

Ξεκίνησε το πέρασμα του κυκλώνα από τη χώρα μας. 

Σύφμωνα με το meteo.gr σφοδρή κακοκαιρία με θυελλώδεις ανέμους που τοπικά ξεπερνούν τα 10 μποφόρ, έντονες βροχοπτώσεις και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας. Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ξενοφών» αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου 29/09, στη συνέχεια την Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής 30/09 τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.

Διακοπές ρεύματος

Σε περιοχές στα νότια της Αττικής (Σούνιο, Ανάβυσσος, Κερατέα) καθώς και στον Βαρνάβα εντοπίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος στα βόρεια προάστια (Μαρούσι και Νέο Ηράκλειο) οι οποίες έχουν αποκατασταθεί. Οι διακοπές οφείλονται κυρίως στους δυνατούς ανέμους που έχουν σαν αποτέλεσμα την πτώση δέντρων στα καλώδια της ΔΕΗ, το σπάσιμο μονωτήρων από κλαδιά κλπ.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποκατάσταση των βλαβών.

(To γράφημα για το μεσημέρι Σαββάτου)

Το διήμερο Σαββάτου 29/09 και Κυριακής 30/09 προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι της Πελ/νησου, της Στερεάς, της Αν. Θεσσαλίας, των Κυκλάδων και της Δυτικής Κρήτης καθώς οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένου της Αττικής .

Οι άνεμοι το Σάββατο 29/09 φτάνουν τα 10 μποφόρ μόνο στη Θάλασσα των Κυθήρων  ενώ στις υπόλοιπες νότιες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές  πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ (ριπές ακόμη μεγαλύτερης έντασης). Την Κυριακή 30/09 με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία που διαθέτουμε, οι άνεμοι στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ και θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στο Κεντρικό Αιγαίο. Τέλος, η απότομη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας (πλημμυρίδα) και τα πολύ μεγάλου ύψους κύματα που αναμένουμε στην περιφέρεια του Μεσογειακού Κυκλώνα επίσης αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στις παράκτιες περιοχές της Ν. Πελ/νησου, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα, τη Δυτική Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Δείτε ζωντανά την πορεία του καιρικού φαινομένου στην Ελλάδα από το παρακάτω γράφημα.

Οι προβλέψεις του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα:

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων το Βαρομετρικό χαμηλό που ήδη στροβιλίζεται και ενισχύεται στα νότια τμήματα του Ιονίου αναμένεται να κινηθεί από αύριο Σάββατο προς τα Ανατολικά επηρεάζοντας τις νότιες περιοχές της χώρας μας. Διέρχεται βόρεια της Κρήτης, με το κέντρο του να εστιάζεται στις νότιες περιοχές της Πελοποννήσου. Ενισχύθηκε με σημαντικά  ποσοστά υγρασίας και θα προκαλέσει σημαντικές βροχοπτώσεις αρχικά σε περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και σε δυτικά τμήματα της Κρήτης, ενώ αργότερα θα επηρεάσει και την Αττική καθώς και νησιά των Κυκλάδων. Ενισχυμένοι θα είναι και οι άνεμοι με τις μέγιστες εντάσεις να σημειώνονται στη θάλασσα Κυθήρων καθώς και στο δυτικό Αιγαίο, προς το βράδυ και στο κεντρικό Αιγαίο, με μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσει προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Την Κυριακή το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί στο ανατολικό Αιγαίο με αποτέλεσμα την σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων.

Στην Κρήτη από το Σάββατο το πρωί θα έχουμε αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά με τοπικές βροχές, ενώ τα φαινόμενα αυτά σταδιακά θα επεκταθούν και ανατολικότερα. Ένταση των καιρικών φαινομένων αναμένεται να σημειωθεί στις δυτικές και νότιες περιοχές του νησιού, λίγο πριν τις μεσημβρινές ώρες έως και νωρίς το απόγευμα, με ισχυρές βροχοπτώσεις και εμφάνιση καταιγίδων. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Ενισχυμένοι θα είναι όμως και οι άνεμοι, στα δυτικά και νότια τμήματα της Κρήτης, από Νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις στα 6 – 7 Μποφώρ και με μέγιστες ριπές που κατά τόπους θα ξεπεράσουν και τα 8 Μποφώρ, στα βόρεια τμήματα του Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου οι άνεμοι θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις με ίδιες εντάσεις. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται εξασθένηση και των ανέμων. Λόγω των πολύ ισχυρών Νοτιοδυτικών ανέμων θα προκληθεί σημαντικός κυματισμός στη δυτική παράκτια ζώνη των Χανίων.  Η θερμοκρασία θα φθάσει έως και τους 26 ⁰C.

Την Κυριακή αναμένεται γενικά άστατος καιρός με τοπικές βροχές και πιθανότητα για λίγες τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και τα κεντρικά τμήματα του νησιού, πάντως τα φαινόμενα αυτά θα είναι στα συνήθη επίπεδα μιας κακοκαιρίας. Οι άνεμοι θα στραφούν από δυτικές διευθύνσεις, δεν θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι και η ένταση τους θα φθάνει στα 3 – 4 Μποφώρ, ενώ αργότερα θα στραφούν ΒΔ με τάση εξασθένησης. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα με τη μέγιστη και πάλι περίπου στου 27 ⁰C.

Εκτιμώντας ότι θα επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά δεδομένα, η ημέρα του Σαββάτου απαιτεί μία ιδιαίτερη προσοχή και από πλευράς βροχοπτώσεων αλλά και από τους ενισχυμένους ανέμους, ελπίζοντας βέβαια ότι δεν θα προκύψει κάποια αλλαγή στην τροχιά κίνησης του βαρομετρικού χαμηλού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News